HomeHL-TOPΚακοκαιρία: 600 επιχειρήσεις έχουν κάνει μέχρι στιγμή αίτηση για αποζημίωση

Κακοκαιρία: 600 επιχειρήσεις έχουν κάνει μέχρι στιγμή αίτηση για αποζημίωση

Ζημιές εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρήσεις στη Χερσόνησο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ήταν ξημερώματα της 10ης Νοεμβρίου όταν ισχυρές βροχές και καταιγίδες «χτύπησαν» τον δήμο Χερσονήσου.
Μέσα σε λίγες ώρες έπεσαν τεράστιες ποσότητες βροχής με αποτέλεσμα να πληγούν δεκάδες περιοχές.

Ενδεικτικές είναι οι πρώτες μετρήσεις των βροχοπτώσεων που έδειχναν πως μέχρι τις 5 το απόγευμα στην περιοχή των Μαλίων είχαν πέσει 360 χιλιοστά βροχής με τον γνωστό μετεωρολόγο, Μανώλη Λέκκα, να δηλώνει στο cretapost πως «ουσιαστικά μέσα σε λίγες ώρες έπεσε η βροχή ενός έτους».

Το φως της επόμενης ημέρας έδειξε το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας σε όλο του το μεγαλείο καθώς κυριαρχούσε μόνο η λάσπη και το νερό.

Δρόμοι κομμένοι στα δύο, κατεστραμμένα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης ενώ εκατοντάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στο δήμο Χερσονήσου είχαν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.

Άμεσα τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού

Μέσα στις επόμενες ώρες, με πρωτοβουλία του δημάρχου Χερσονήσου Γιάννη Σέγκου και του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός.
Κυβερνητικό κλιμάκιο κατέβηκε στην Κρήτη και προχώρησε σε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές με κυρίαρχο το δήμο Χερσονήσου και στη συνέχεια το δήμο Μινώα Πεδιάδος.
Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, σε δηλώσεις του ανέφερε πως άμεσα ξεκινάει η πρώτη φάση των αποζημιώσεων στους πληγέντες δίνοντάς τους άμεσα 600 ευρώ.

Στη συνέχεια ενεργοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την καταγραφή των ζημιών δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας.

600 επιχειρήσεις έχουν κάνει μέχρι στιγμή αίτηση για αποζημίωση

Εκατοντάδες είναι οι επιχειρήσεις που καταστράφηκαν ολικώς ή μερικώς από την πρόσφατη κακοκαιρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, ήδη έχουν καταθέσει αίτηση για αποζημίωση 600 επιχειρήσεις από την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου.

Το 95% των αιτήσεων αφορά επιχειρήσεις στο δήμο Χερσονήσου ενώ το 5% αφορά επιχειρήσεις από το δήμο Μινώα Πεδιάδος καθώς και άλλες επιχειρήσεις από το Ηράκλειο που επλήγησαν στην κακοκαιρία τόσο της 21ης Οκτωβρίου όσο και της 10ης Νοεμβρίου.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ζημιές πολλών εκατομμυρίων ευρώ ωστόσο το ακριβές ποσό θα εκτιμηθεί από το αρμόδιο υπουργείο όπου θα σταλούν οι αιτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αιτήσεις περιέχονται τόσο καταστροφές κτιρίων των επιχειρήσεων όσο και εμπορευμάτων με τους ιδιοκτήτες να πρέπει να καταβάλουν τα απαραίτητα τιμολόγια, παραστατικά κτλ.
Οι αιτήσεις, όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης, μπορούν να υποβάλλονται μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου.

Επί… ποδός οι εργαζόμενοι της περιφέρειας

Από την πρώτη στιγμή της καταστροφικής κακοκαιρίας ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κρήτης έδωσε το «παρών» βοηθώντας τόσο σε διασώσεις ατόμων όσο και σε διανοίξεις δρόμων.

Μετά που κόπασε η κακοκαιρία ξεκίνησε το δύσκολο έργο της καταγραφής των ζημιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, καθημερινά 25 περίπου εργαζόμενοι της περιφέρειας Κρήτης εργάζονται ακούραστα για την αποτίμηση της κατάστασης.

Προχωρούν σε καταγραφές, σε πρώτες εκτιμήσεις βοηθώντας επιχειρηματίες, αγρότες, ιδιοκτήτες σπιτιών για να προχωρήσουν στην κατάθεση των αιτήσεων.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως γίνονται 50 αυτοψίες την ημέρα σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση