HomeΚΡΗΤΗΣυνεχίζονται τα «λουκέτα» στην αγορά του Ηρακλείου

Συνεχίζονται τα «λουκέτα» στην αγορά του Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περισσότερες είναι οι διαγραφές από τις εγγραφές των νέων επιχειρήσεων στο νομό Ηρακλείου και στο πρώτο εξάμηνο του 2014 σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα το Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τώρα το 2014, είχαμε 605 εγγραφές και 820 διαγραφές (συνολικά μείωση 215 επιχειρήσεις). Με άλλα λόγια το πρώτο εξάμηνο του 2014, εμφανίζεται ένας μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων, οι οποίες ανέστειλαν τη δραστηριότητα τους σε σχέση με τις αντίστοιχες που ιδρύθηκαν μέσα στο έτος .

Συγκεκριμένα βάσει των στοιχείων που τηρεί το Επιμελητήριο Ηρακλείου, στη σχέση εγγραφές – διαγραφές, 820 επιχειρήσεις διαγράφηκαν σε σχέση με 605 που ξεκίνησαν τη δραστηριότητα τους μέσα στο 2014. Η μεταβολή αυτή (215 επιχειρήσεις) αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,904% του συνόλου των ενεργών μελών του Επιμελητηρίου Ηρακλείου (23.777 μέλη), ενώ πρέπει να αναφερθεί ότι ένα  ποσοστό περίπου της τάξης του 3,45% των ενεργών μελών του Επιμελητηρίου διέκοψε τη λειτουργία της επιχείρησης, την οποία κατείχε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, σε σχέση με ένα  3,62% και ένα 4,33% το 2013 και το 2012 αντίστοιχα.

 

Πλήγμα στην μεταποίηση

Μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζει ο τομέας της Μεταποίησης στο νομό Ηρακλείου.

«Τα στοιχεία που παρουσιάσαμε σήμερα δείχνουν ότι η πτωτική πορεία συνεχίζεται στον τομέα της Μεταποίησης, έχουμε δηλαδή μεγάλο αριθμό μεταποιητικών επιχειρήσεων που φεύγουν από την παραγωγική διαδικασία, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας. Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει το Τμήμα Τουρισμού και Υπηρεσιών, όπου δημιουργούνται νέες επιχειρήσεις και έτσι αντισταθμίζονται οι διαγραφές.

Σε γενικές γραμμές  θα έλεγα ότι βρισκόμαστε σε αποβιομηχάνιση, φαινόμενο που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη και γι’ αυτό πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί απ’ όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συλλογικά. Πρέπει ν’ αλλάξει πολιτική  και να υπάρξει καλύτερος σχεδιασμός για τη στήριξη των επιχειρήσεων και μεγαλύτερη γενναιοδωρία στη ενίσχυσή τους.

Εμείς, ως Επιμελητήριο Ηρακλείου έχουμε αντιληφθεί το πρόβλημα και προσπαθούμε να δώσουμε διεξόδους στις επιχειρήσεις – μέλη μας ώστε ν’ επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους στην αγορά», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανώλης Αλιφιεράκης.

 

Δείτε εδώ όλα τα στοιχεία του Επιμελητήριου Ηρακλείου: ΕΓΓΡΑΦΕΣ – ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 2009 -2014

Διαφήμιση
Διαφήμιση