HomeHL-Culture12 εμβληματικές μάσκες από την ιστορία του κινηματογράφου

12 εμβληματικές μάσκες από την ιστορία του κινηματογράφου

Θυμόμαστε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές μάσκες της μεγάλης οθόνης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανατρέχουμε σε μερικές από τις πιο εμβληματικές μάσκες στην ιστορία του κινηματογράφου. Από την πράσινη «Μάσκα» του Τζιμ Κάρεϊ μέχρι τον Darth Vader και την κενή μάσκα του Michael Myers που παγώνει ακόμα και σήμερα το αίμα.

Ντόνι Ντάρκο

donnie-darko-600x360

Από το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Richard Kelly στα 90s θυμόμαστε τον Jake Gyllenhaal, την μουσική των Echo and the Bunnymen και τον Frank- το τεράστιο, κάπως ανατριχιαστικό κουνέλι που μπορούσε να δει μόνο ο Donnie Darko. Μια μέρα ο Frank προειδοποιεί τον Donnie ότι σε 28 ημέρες, 6 ώρες, 42 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα ο κόσμος θα καταστραφεί.

Η Νύχτα με τις Μάσκες (Halloween)

halloween-600x375

To 1963, ανήμερα του Halloween ένα παιδί βάζει μια μάσκα και χωρίς να πει λέξη σκοτώνει την αδερφή του με ένα κουζινομάχαιρο. Μετά από δεκαπέντε χρόνια δραπετεύει από την ψυχιατρική κλινική στην οποία νοσηλεύεται για να επιστρέψει στον τόπο του εγκλήματος. Η κενή μάσκα του Michael Myers στο διάσημο slasher του John Carpenter παγώνει και σήμερα το αίμα.

Η μάσκα του Ζορό

mask-of-zorro-600x400

Ο Ζορό έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στο αμερικάνικο βιβλίο «Το σημάδι του Ζορό». Το ντεμπούτο του στην μεγάλη οθόνη ήρθε ακριβώς εκατό χρόνια αργότερα. Η λιτή του μάσκα-μια μαύρη κορδέλα με δύο τρύπες στα σημεία των ματιών αποσκοπεί στο να κρύψει την πραγματική ταυτότητά του ήρωα. Ο Αντόνιο Μπαντέρας υποδύθηκε τον Ζορό το 1998.

Μπάτμαν

the-dark-knight-3-600x400

Όπως και ο Ζορό, ο υπερήρωας της DC κρύβει μόνο το πάνω μέρος του προσώπου του ώστε να μπορεί να σώζει τον κόσμο διατηρώντας την ανωνυμία του. Tο μέγεθος των αυτιών αυξομειώνεται ανάλογα με την εποχή και την ταινία αλλά ο άνθρωπος νυχτερίδα έχει σχεδόν πάντα ακάλυπτο το θεληματικό του πηγούνι.

Darth Vader

darth-vader-600x400

Ένας από τους διασημότερους κακούς στην ιστορία του κινηματογράφου, φοράει μάσκα, κράνος και πανοπλία. Την μάσκα του Darth Vader από το Star Wars κατασκεύασε ο γλύπτης Brian Muir αντλώντας επιρροές από την μεσαιωνική εποχή μέχρι τις στολές των Γερμανών στρατιωτών του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ακόμη και τους σαμουράι.

Eyes without a face

eyes-without-a-face-3

Ο παρανοϊκός γιατρός Dr. Génessier τεμαχίζει πρόσωπα γυναικών για να αποκαταστήσει το παραμορφωμένο από ατύχημα πρόσωπο της κόρης του σε μια ταινία υψηλής αισθητικής, με έντονο λυρισμό. Το Eyes without a face του George Franju προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις όταν πρωτοπροβλήθηκε-από ενθουσιασμό μέχρι αηδία. Εφημερίδες της εποχής έγραφαν χαρακτηριστικά πως κατά τη διάρκεια μιας σκηνής «οι θεατές έπεφταν σαν μύγες». Σήμερα η ταινία θεωρείται αριστούργημα ενώ η χλωμή, δίχως χαρακτηριστικά μάσκα που φορά η πρωταγωνίστρια ήταν σύμφωνα με τον John Carpenter εκείνη που ενέπνευσε την μάσκα του Michael Myers στο Halloween.

Ο Άνθρωπος με τη Σιδερένια Μάσκα

the-man-in-the-iron-mask-600x374

Εμπνευσμένος από την τους Τρεις Σωματοφύλακες του Αλέξανδρου Δουμά ο «Άνθρωπος με τη Σιδερένια Μάσκα» είναι μια περιπέτεια εποχής με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου XIV, ένας μυστηριώδης, μασκοφόρος άνδρας βρίσκεται κλειδωμένος για δεκαετίες σε μια φυλακή της Βαστίλλης.

Η σιωπή των αμνών

silence-of-the-lambs-398x600

Ο κανίβαλος serial killer Χάνιμπαλ Λέκτερ από τα μυθιστορήματα του Thomas Harris μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο και ενσαρκώθηκε από τον βραβευμένο Άντονι Χόπκινς. Ο Χάνιμπαλ είναι αναγκασμένος να φοράει την μάσκα έτσι ώστε να μην επιτίθεται στους φρουρούς της φυλακής στην οποία κρατείται ή στους επισκέπτες του.

Scream

the-scream-600x340

Ο μασκοφόρος δολοφόνος από την μαύρη κωμωδία του 1996 λέγεται Ghostface. Η ταινία που σατιρίζει όλα τα κλισέ των ταινιών τρόμου είχε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και ενέπνευσε πολυάριθμα sequel.

Μάτια ερμητικά κλειστά (Eyes wide shut)

eyes-wide-shut-600x340

Στην τελευταία ταινία που σκηνοθέτησε ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ προτού πεθάνει, ο πρωταγωνιστεί φορά μια βενετσιάνικη μάσκα που κρύβει το πρόσωπό του για να συμμετάσχει σε ένα σκοτεινό, ερωτικό όργιο. Σύμβολο ερωτισμού, η μάσκα επιτρέπει σε αυτή τη περίπτωση στους συμμετέχοντες να πάρουν μέρος στο σεξουαλικό τελετουργικό και να πραγματοποιήσουν τις φαντασιώσεις τους διατηρώντας την ανωνυμία τους.

V for vendetta

v-for-vendetta-movie-600x413

Ο Γκάι Φοκς ήταν ένας φανατισμένος καθολικός που προσπάθησε να ανατινάξει την βρετανική βουλή το 1605. Μια στυλιζαρισμένη εκδοχή της ιστορικής αυτής προσωπικότητας έγινε γνωστή ως η μάσκα του Γκάι Φοκς. Το 2005 εμφανίστηκε στην δυστοπική περιπέτεια V for vendetta, μετατράπηκε σε σύμβολο της ποπ κουλτούρας και εμφανίστηκε σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Μάσκα

the-mask-600x405

Ο Τζιμ Κάρεϊ γίνεται πράσινος και ακόμα πιο υπερκινητικός όταν φοράει τη μάσκα του στην επιτυχημένη κωμωδία του 1994. Ένας ντροπαλός τραπεζικός υπάλληλος βρίσκει τυχαία μια μάσκα με μαγικές ιδιότητες και φορώντας την μετατρέπεται σε έναν χαρακτήρα χωρίς φραγμούς που θυμίζει περισσότερο καρτούν παρά τον ανασφαλή άνδρα που βρίσκεται πίσω της.
in.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση