HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤράπεζα Πειραιώς: Τιτλοποιήσεις ενήμερων δανείων και πώληση καρτών

Τράπεζα Πειραιώς: Τιτλοποιήσεις ενήμερων δανείων και πώληση καρτών

Οι δράσεις μέσω των οποίων η Πειραιώς θα ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά περίπου 1 δισ. ευρώ μέσα στο 2021. Οι δύο τιτλοποιήσεις ενήμερων δανείων και η πώληση χαρτοφυλακίου πιστωτικών καρτών. Στο 1 δισ. τα NPEs της πανδημίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε τιτλοποιήσεις ενήμερων δανείων και πώληση χαρτοφυλακίου πιστωτικών καρτών θα προχωρήσει η Πειραιώς τους επόμενους μήνες προκειμένου να ενισχύσει τα κεφάλαιά της και να μειώσει το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό της, βελτιώνοντας έτσι περαιτέρω τους κεφαλαιακούς της δείκτες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η παρουσίαση των αποτελεσμάτων Γ τριμήνου, μια από τις βασικές ενέργειες της τράπεζας στην προσπάθειά της να εξοικονομήσει 1 δισ. ευρώ θα αποτελέσει η τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων ενήμερων δανείων ονομαστικής αξίας 2 δισ. ευρώ, που προβλέπεται να διενεργηθούν στο πρώτο και το τέταρτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.

Πρόκειται για συνθετικές τιτλοποιήσεις. Τα δάνεια που θα τιτλοποιηθούν παραμένουν στο ενεργητικό της τράπεζας και συνεχίζουν να εγγράφονται έσοδα από τόκους.

Η τράπεζα όμως μεταφέρει τον πιστωτικό κίνδυνο στον επενδυτή, αγοράζοντας μέσω παραγώγων προστασία. Έναντι της προστασίας θα καταβάλει ασφάλιστρο κινδύνου.

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μειώσει το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό ενισχύοντας, έμμεσα, τους κεφαλαιακούς της δείκτες.

Η Πειραιώς εκτιμά ότι από την παραπάνω κίνηση μπορεί να ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία για την πρώτη συνθετική τιτλοποίηση έχει ξεκινήσει με άνοιγμα του Virtual Data Room.

Άλλα τόσα περίπου αναμένεται να έρθουν από την πώληση χαρτοφυλακίου με εταιρικές κάρτες.

Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Τέλος, εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ προκύπτει και από την μη καταβολή τοκομεριδίου για CoCos κατά τις χρήσεις 2020-21 και 100 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις non core business assets.

Πιο επιθετικό πλάνο μείωσης των NPEs
Η τράπεζα Πειραιώς θα εφαρμόσει το 2021 ένα πιο επιθετικό πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και μια γεύση των κινήσεων έδωσε στην ενημέρωση των αναλυτών ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου.

Η τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα μείωση των NPEs, μέσω τιτλοποίησης, ύψους 5-6 δισ. ευρώ το 2021 πέραν των δύο τιτλοποιήσεων συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ (2 δισ. ευρώ πακέτο Phoenix και 5 δισ. ευρώ πακέτο Vega) που είναι δρομολογημένες και θα ολοκληρωθούν τους πρώτους μήνες του 2021.

Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου στήριξη στην επιθετική μείωση των NPEs δίνει το κεφαλαιακό μαξιλάρι ύψους 1 δισ. ευρώ που δημιουργείται από την μη πληρωμή των Cocos.

Το ολοκληρωμένο νέο πλάνο μείωσης των NPEs, το οποίο όπως τόνισε θα είναι «πιο επιθετικό και φιλόδοξο» θα ανακοινωθεί με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 4ου τριμήνου.

Οι αναστολές πληρωμών

Στο μέτωπο των δανείων που έχουν μπει σε αναστολή, το τρίτο 3μηνο έληξε το moratorium σε 2,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων: τα 1,7 δισ. ευρώ δεν παρουσιάζουν καμία καθυστέρηση, 600 εκατ ευρώ σημειώνουν καθυστέρηση στην πληρωμή και 600 εκατ ευρώ ζήτησαν επέκταση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας τόνισε ότι τα νέα NPEs για την τράπεζα που θα προκύψουν, με βάση τις συντηρητικές εκτιμήσεις, από την πανδημία αναμένονται στο 1 δισ. ευρώ, ήτοι το 25% των δανείων που έχουν μπει σε αναστολή. Σημειώθηκε ωστόσο ότι αυτό αποτελεί «συντηρητική εκτίμηση».

Η μετατροπή των CoCos σε μετοχές θα γίνει σε διάστημα ενός μηνός στην τιμή των 6 ευρώ ανά μετοχή.

«Εξετάσαμε όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές και αποφασίσαμε στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας να προχωρήσει η μετατροπή των 2 δις ευρώ Cocos σε μετοχές κατόπιν της σχετικής απόφασης της ΕΚΤ», τόνισε ο Χρήστος Μεγάλου.

euro2day.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση