HomeHL-9Η πρώτη σύλληψη για την εν ψυχρώ θανάτωση ζώου στην Κρήτη

Η πρώτη σύλληψη για την εν ψυχρώ θανάτωση ζώου στην Κρήτη

Ο δράστης από χωριό της Μεσαράς οδηγείται στον Εισαγγελέα- Του βεβαιώθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Γεγονός αποτελεί η πρώτη σύλληψη για θανάτωση ζώου στην Κρήτη, μετά την αυστηροποίηση των ποινών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για περιστατικά κακοποίησης και βασανισμού ζώων.

Πρόκειται για έναν 60χρονο άνδρα από το χωριό Πυρί του Δήμου Φαιστού στη Μεσαρά, ο  οποίος πυροβόλησε και σκότωσε αδέσποτο σκύλο. Άμεσα συνελήφθη από αστυνομικούς του ΤΑΕ Μεσαράς και αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Ο δράστης  οδηγείται στον Eισαγγελέα ο οποίος θα αποφασίσει την προσωρινή του κράτησή ή τον κατ’ οίκον περιορισμό ενώ σε κάθε περίπτωση έχει ήδη βεβαιωθεί το πρόστιμο των 30.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο συγκεκριμένος άνδρας πέρασε με το αυτοκίνητό του από το σημείο όπου βρισκόταν το άτυχο σκυλί, κοντά σε ένα κάδο σκουπιδιών, έβγαλε την καραμπίνα και το εκτέλεσε χωρίς λόγο. Μετά πήρε το νεκρό ζώο και το πέταξε στα χωράφια.

Δείτε τι αναφέρει στην ανάρτηση της η προέδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Νατάσα Μπομπολάκη:

Τι αναφέρει η Αστυνομία

Συνελήφθη το πρωί της Κυριακής, σε περιοχή του Δήμου Φαιστού, από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Μεσαράς, ημεδαπός κατηγορούμενος για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί ζώων συντροφιάς και για παραβάσεις περί όπλων.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, με την χρήση κυνηγετικού όπλου πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα ζώο συντροφιάς (σκύλο).

Ακολούθησαν έρευνες στην οικία του, καθώς και σε Ι.Χ.Φ ιδιοκτησίας του κατά την διάρκεια των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

  • Κυνηγετικό όπλο,
  • Φυσίγγια και
  • Μαχαίρι

Στον συλληφθέντα επιβλήθηκε το διοικητικό πρόστιμο των 30.000 ευρώ.

Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήματα Φαιστού, ενώ ο συλληφθείς με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.

Το δεύτερο περιστατικό στη χώρα μετά την ψήφιση του βασανισμού και της θανάτωσης από πλημμέλημα σε κακούργημα 

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό σε επίπεδο χώρας μετά την ψήφιση του βασανισμού και της θανάτωσης από πλημμέλημα σε κακούργημα με ποινή φυλάκισης μέχρι και 10 έτη χωρίς αναστολή.  Η πρώτη περίπτωση αφορούσε σε 32χρονο φοιτητή στον Βόλο που χτύπησε με τόξο το σκύλο του γείτονά του .

Τι προβλέπει το νομικό πλαίσιο που διέπει τον βασανισμό και τη φόνευση ζώων:

• μετατρέπεται η ποινή για τη φόνευση ή τον βασανισμό ζώου σε κακούργημα που τιμωρείται με κάθειρξη από 5 έως 10 έτη και επιβολή χρηματικού προστίμου το ύψος του οποίου ορίζεται από 25.000 έως 50.000 ευρώ.

• αυστηροποιείται η ποινή για όσους κακοποιούν ζώα και οι παραβάτες τιμωρούνται εφεξής με κάθειρξη ενός τουλάχιστον έτους και επιβολή χρηματικού προστίμου το ύψος του οποίου ορίζεται από 3.600 έως 18.000 ευρώ.

• δίνεται η δυνατότητα στον αρμόδιο Εισαγγελέα να αφαιρέσει οριστικά το ζώο συντροφιάς ή άλλο ζώο άλλης κατηγορίας από την κατοχή του παραβάτη. Ο Εισαγγελέας μπορεί να απαγορεύσει την απόκτηση άλλου ζώου μελλοντικά από τον παραβάτη.

• δίνεται η δυνατότητα στον αρμόδιο Εισαγγελέα να πραγματοποιήσει επιτόπια αυτοψία σε οποιοδήποτε καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς ή εκτροφείο και εφόσον διαπιστώσει ότι δεν τηρούνται οι οριζόμενες από τον νόμο προϋποθέσεις λειτουργίας, να καθορίσει τα μέτρα που οφείλει να λάβει ο ιδιοκτήτης και το χρονικό διάστημα εντός του οποίου οφείλει να συμμορφωθεί.

• αξιοποιούνται τα έσοδα που προέρχονται από την επιβολή προστίμων αποκλειστικά για τη δημιουργία και βελτίωση των δημοτικών καταφυγίων και των δημοτικών κτηνιατρείων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση