HomeΚΟΣΜΟΣΓάλλος ΥΠΕΞ: Αναμένουμε «πράξεις» από την Τουρκία, δεν αρκούν οι κατευναστικές δηλώσεις

Γάλλος ΥΠΕΞ: Αναμένουμε «πράξεις» από την Τουρκία, δεν αρκούν οι κατευναστικές δηλώσεις

Τι δήλωσε ο Ζαν Υβ Λεντριάν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας ouest-france με AFP, δημοσιεύεται άρθρο, με τίτλο: «Το Παρίσι αναμένει «πράξεις» από την Τουρκία, «οι κατευναστικές δηλώσεις δεν αρκούν»» και υπότιτλο: Το Παρίσι αναμένει «πράξεις» από την Τουρκία πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, το οποίο θα ασχοληθεί με το ζήτημα των νέων κυρώσεων κατά της Άγκυρας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Υβ Λεντριάν.

«Δεν αρκεί ότι εδώ και δύο ή τρεις ημέρες, υπήρξαν κατευναστικές δηλώσεις από τον Πρόεδρο (Recep Tayyip) Erdogan, χρειαζόμαστε πράξεις», υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Jean-Yves Le Drian στην εκπομπή «Le Grand Jury των RTL, Le Figaro, LCI», ενώ ο Τούρκος ηγέτης κάλεσε το Σάββατο την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάλογο. Ο Jean-Yves Le Drian προειδοποιεί ότι το Παρίσι αναμένει πράξεις από την Τουρκία πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο τέλος Δεκεμβρίου, το οποίο θα αντιμετωπίσει το ζήτημα των νέων κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

Μεταξύ αυτών των αναμενόμενων πράξεων, «υπάρχουν κάποιες που είναι εύκολο να γίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, όπως επίσης, πράξεις που είναι εύκολο να γίνουν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», είπε. «Έχουμε πολλές διαφωνίες» με την Άγκυρα, υπενθύμισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, κάνοντας αναφορά στην «επεκτατική βούληση» της Άγκυρας, σε μια «πολιτική δημιουργίας τετελεσμένων» στη Λιβύη, το Ιράκ και την ανατολική Μεσόγειο, «όπου στην πραγματικότητα επιτίθενται σε δύο χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα και την Κύπρο », ή« στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου στέλνουν επίσης Σύρους μισθοφόρους».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι θα εξετάσει τη στάση της Τουρκίας σχετικά με αυτά τα διάφορα θέματα κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου σε λίγες ημέρες. Τότε θα ελέγξουμε τις δεσμεύσεις », κατέληξε.

Η Τουρκία επέκτεινε την αποστολή του Oρούτς Ρέις σε μια θαλάσσια περιοχή διαφιλονικούμενη με την Ελλάδα, το Σάββατο, έως τις 29 Νοεμβρίου, καθώς η ανακάλυψη μεγάλων πεδίων φυσικού αερίου έχει προκαλέσει τις ορέξεις. Η παρουσία αυτού του πλοίου έχει δημιουργήσει για αρκετούς μήνες εντάσεις με την ΕΕ, η οποία τον μήνα αυτό ανανέωσε τις κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας για ένα έτος και σχεδιάζει να τις αυστηροποιήσει.

Σε ομιλία του, στο συνέδριο του κόμματός του, AKP το Σάββατο, ο Erdogan είπε ότι επιθυμεί «μια ισχυρότερη συνεργασία με τους Ευρωπαίους φίλους και συμμάχους μας». «Δεν προσβλέπουμε πουθενά αλλού εκτός της Ευρώπης. Σκοπεύουμε να χτίσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη », διαβεβαίωσε ο ισλαμο-συντηρητικός ηγέτης.

enikos.gr