HomePost ItΚεγκέρογλου: «Επιμένει η κυβέρνηση ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα στήριξης»

Κεγκέρογλου: «Επιμένει η κυβέρνηση ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα στήριξης»

«Για τους δευτερογενώς πληττόμενους από την μετάθεση κατά 75 ημέρες της πληρωμής των επιταγών»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με την επιβολή του 2ου Lockdown  η κυβέρνηση  έπραξε ότι ακριβώς και τον Μάρτιο χωρίς να αξιολογήσει και να βελτιώσει τις διαδικασίεςμε βάση την ήδη συσσωρευμένη εμπειρία.

Αυτό συνέβη με την παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών σε ιδιωτικές συμφωνίες και συγκεκριμένα για την υποχρεωτική παράταση κατά 75 μέρες της ημερομηνίας εξόφλησης επιταγών για την οποία όφειλε να μην εξαιρέσει επιχειρήσεις που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται από την ύφεση αλλά και από τις κυβερνητικές αποφάσεις και αφετέρου να λάβει μέτρα πρόνοιας για τους δικαιούχους και κομιστές των επιταγών, οι οποίοι εντάσσονται με την κυβερνητική απόφαση «βίαια» και δευτερογενώς στον κύκλο των πληγέντων.

Συγκεκριμένα: Παραγωγοί, προμηθευτές, εταιρείες παροχής υπηρεσιών, επαγγελματίες, τεχνικές εταιρείες κλπ  που έχουν λάβει επιταγές για υπηρεσίες που παρείχαν ή αγαθά που προμήθευσαν π.χ. σε τουριστικές ή άλλες επιχειρήσεις κλπ και η ημερομηνία εξόφλησης των επιταγών αυτών καθορίστηκε με συμφωνία των δύο μερών ούτως ή άλλως  αργότερα,  με δεδομένες τις δυσκολίες της περιόδου.

Με βάση αυτές τις ημερομηνίες έκαναν τον προγραμματισμό τους χιλιάδες επιχειρήσεις, που έχουν στα χέρια τους επιταγές,  τον οποίο ανατρέπει μονομερώς το Υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να τους παρέχει ουσιαστικά αντισταθμίσματα ή δυνατότητες να ανταπεξέλθουν για να μην  υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά και χωρίς να τις εντάσσει ούτε στην στήριξη που προβλέπεται για τις πληττόμενες.

Δεδομένου ότι και κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, είχαμε επισημάνει τις αδυναμίες του μέτρου αυτού οι οποίες, όχι μόνο δεν διορθώθηκαν σύμφωνα με τις προτάσεις που καταθέσαμε αλλά δυστυχώς επαναλαμβάνονται και κατά τη δεύτερη φάση, και

  1. Ζητήσαμε να επανεξεταστεί το πεδίο εφαρμογής της παράτασης εξόφληση των επιταγών κατά 75 ημέρες, ώστε να συμπεριληφθούν όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις και κυρίως αυτές που πλήττονται δευτερογενώς από τις αποφάσεις της κυβέρνησης ταυτόχρονα να δοθούν ουσιαστικά αντισταθμίσματά, στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες που είναι δικαιούχοι των επιταγών αυτών
  2. Επιπλέον ζητήσαμε από τον Υπουργό Οικονομικών να συνεργαστεί με τις τράπεζες, ώστε να δημιουργηθεί τραπεζικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την εξόφληση των επιταγών στην συμφωνηθείσα ημερομηνία και καταβολή των τόκων των 75 ημερών από το κράτος, με την εγγύηση του οποίου θα λειτουργήσει και η μετεξόφληση των επιταγών από τις υπόχρεες επιχειρήσεις

Η απάντηση του κ. Ζαββού ουσιαστικά ήταν: «Έχουμε ήδη λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα», η οποία θα κριθεί από τους πολίτες και όσους ζημιώνονται  από την μονομερή απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει το κόστος από την μια επιχείρηση στην άλλη και την άρνησή της να την διορθώσει.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση