HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑEurobank: Ενα στα πέντε δάνεια σε αναστολή με κίνδυνο… κοκκινίσματος

Eurobank: Ενα στα πέντε δάνεια σε αναστολή με κίνδυνο… κοκκινίσματος

Ποσό της τάξης του 1-1,3 δισ. ευρώ από δάνεια που βρίσκονται σε μορατόρια είναι πιθανό να μετατραπεί σε μη εξυπηρετούμενη έκθεση, εκτιμά η διοίκηση της τράπεζας. Αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ οι χορηγήσεις στο πρώτο εννεάμηνο. Βελτιωμένη εικόνα στα κεφάλαια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Mετά τη δεύτερη εφαρμογή lockdown, αν και ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ αναμένεται να είναι ηπιότερος σε σχέση με την πρώτη φάση, η ύφεση θα προσεγγίσει το δυσμενές σενάριο του 10% περίπου το 2020, εκτίμησε η διοίκηση του ομίλου κατά την τηλεδιάσκεψη με αφορμή την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Eurobank κατάφερε να αυξήσει τις χορηγήσεις της κατά 1,5 δισεκατομμύριο το εννεάμηνο, ποσό το οποίο είναι περίπου το ίδιο την αύξηση στις καταθέσεις.

Η τράπεζα βρίσκεται στη διαδικασία εκταμίευσης επιπλέον 700 εκατ. ευρώ μέσω των κρατικών προγραμμάτων, τα περισσότερα από τα οποία θα ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του έτους.

Η Eurobank έχει ήδη προσφέρει σε πελάτες της αναστολές πληρωμών για δάνεια μικτής αξίας 4,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, και περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ στεγαστικών δανείων είναι υπό ένταξη στο πρόγραμμα «Γέφυρα» το 2021.

Η διοίκηση της τράπεζας εκτίμησε ότι, παρότι η ορατότητα παραμένει ακόμη χαμηλή, περίπου το 20% αυτών των δανείων αναμένεται να εξελιχθεί σε μη εξυπηρετούμενη έκθεση και προέβλεψε μια μικτή αξία από 1 έως 1,3 δισ. ευρώ αύξηση στα NPEs από τα δάνεια σε μορατόρια.

Για φέτος, η εκτίμηση είναι ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μειωθεί σε επίπεδα λίγο υψηλότερα του 14% περίπου στο τέλος του έτους, από 14,9% στο τρίτο τρίμηνο, ωστόσο το 2021 ο δείκτης, αν δεν λάβει χώρα κάποια σημαντική κίνηση όπως τιτλοποίηση ή άλλη ανόργανη δράση, θα αυξηθεί θεωρητικά προς το 15,5% και θα υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της τράπεζας.

Αναφορικά με τις προβλέψεις προς δάνεια (κόστος κινδύνου – cost of risk – CoR) η τράπεζα εκτίμησε ότι από τις 151 μονάδες βάσης στο 9μηνο φέτος θα κινηθεί στις 160μ.β. στο έτος και επιστρέψει σε επίπεδα γύρω στις 90μ.β. στο επόμενο έτος και έπειτα χαμηλότερα.

Παρά το κόστος της εθελουσίας εξόδου, ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης έναντι του δεύτερου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 15,6% το τρίτο τρίμηνο, με το δείκτη CET1 BBL3 να υποχωρεί στο 13,2% και σε 11,2% FBL3.

Η διοίκηση της τράπεζας τόνισε το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό της μοντέλο, το οποίο περιλαμβάνει δύο συστημικές τράπεζες στο εξωτερικό και το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, τα οποία σταθερά επιτυγχάνουν απόδοση επί των κεφαλαίων κοντά στο 10%, παρά τις πρωτοφανείς προκλήσεις.

Το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν αρνητικό σε 1.081 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2020 και περιλαμβάνει τη ζημιά από τις συναλλαγές Cairo & FPS ποσού 1.334 εκατ. ευρώ (μετά φόρων) καθώς και το κόστος 87 εκατ. ευρώ (μετά φόρων) από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προσωπικού.

Τέλος, η νέα πρόβλεψη για τα βασικά κέρδη προ προβλέψεων φέτος θα είναι στα 870 εκατ. ευρώ από 840 εκατ. ευρώ πριν, τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να μειωθούν 3%, οι αμοιβές από προμήθειες θα αυξηθούν πάνω από 10% και τέλος τα λειτουργικά έξοδα θα μειωθούν σε ετήσια βάση 3%-4%, από -2,5% στο εννεάμηνο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση