HomeHL-9Άλμπερτ Μπουρλά: Ώρες μετά την έγκριση θα αρχίσει η διανομή

Άλμπερτ Μπουρλά: Ώρες μετά την έγκριση θα αρχίσει η διανομή

Ο επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer δήλωσε ότι έχουν ήδη παραχθεί πάνω από 20 εκατ. δόσεις του εμβολίου - Στα 50 εκατ. θα φτάσουν οι δόσεις στο τέλος του έτους κι άλλες 1,3 δισ. θα παραχθούν το 2021

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ζήτημα λίγων ωρών θα είναι να αρχίσει η διανομή του εμβολίου της Pfizer από τη στιγμή που θα εγκριθεί. Αυτό αποκάλυψε ο επικεφαλής του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer σε συνέντευξή του στο Sky news, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν παραχθεί πάνω από 20 εκατομμύρια δόσεις και η παραγωγή συνεχίζεται.

Η Pfizer είναι έτοιμη να στείλει δόσεις του εμβολίου COVID-19 «εντός ωρών» από τη λήψη της επίσημης έγκρισης, σύμφωνα με όσα είπε στο Sky News ο CEO της εταιρείας, Άλμπερτ Μπουρλά.

Ο Μπουρλά δήλωσε ότι η εταιρεία του θα υποβάλει αίτηση για άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο «πολύ, πολύ σύντομα – μέσα σε λίγες μέρες» και θα ξεκινήσει άμεσα να στέλνει τις πρώτες από τις 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που έχουν ήδη γίνει.

Ο Μπουρλά ανέφερε στο Sky News ότι οι δόσεις θα αποστέλλονται σε χώρες μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές ρυθμιστικές αρχές, αυξάνοντας την πιθανότητα «για ρύθμιση της κατάστασης», αλλά είπε ότι ο κόσμος θα πρέπει να είναι «υπομονετικός» επειδή η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά.

«Το φως είναι πραγματικό – υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», είπε. «Πιστεύω ότι το δεύτερο μισό του 2021 θα είναι μια πολύ διαφορετική εμπειρία για πολλούς από εμάς».

Ο Μπούρλα μίλησε στο Sky News, λίγο μετά την ολοκλήρωση της μελέτης της «Φάσης 3» σχετικά με το εμβόλιο COVID-19, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία BioNTech.

Η μελέτη έδειξε ότι είναι 95% αποτελεσματικό, μια εξέλιξη που περιέγραψε ως «θεαματική» και «μια υπέροχη στιγμή για την επιστήμη αλλά, το πιο σημαντικό, για την ανθρωπότητα». Ακόμη, ανέφερε πως η ημέρα που του είπαν για την επιτυχία του εμβολίου ήταν «η πιο λαμπρή μέρα της ζωής μου».

Η εταιρεία του έχει ήδη παράγει περισσότερες από 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου και αναμένει ότι ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει τα 50 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους. Άλλες 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις προγραμματίζονται να κατασκευαστούν το 2021.

Πριν ξεκινήσει να χρησιμοποιείται, το εμβόλιο χρειάζεται έγκριση από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

Ο Μπούρλα είπε σχετικά: «Είναι ζήτημα ημερών πριν υποβάλουμε αίτηση για την αποστολή των απαιτούμενων πληροφοριών σε ρυθμιστικούς φορείς σε όλο τον κόσμο. Τότε είναι η σειρά τους. Πρέπει να αφιερώσουν το χρόνο τους και να ακολουθήσουν τις διαδικασίες τους. Μόλις μας δώσουν το πράσινο φως, ο στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε την αποστολή σε μερικές ώρες.

Οι μεγάλες ρυθμιστικές αρχές του κόσμου ακούν ο ένας τον άλλον, αλλά τροφοδοτούνται επιστημονικά. Είναι ανεξάρτητες. Δεν είναι πιθανό για μια υπηρεσία να χρειαστεί χρόνο για να καταλήξει και μια άλλη να φτάσει σε ένα συμπέρασμα πολύ πιο γρήγορα».

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Pfizer επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία του θα αντιδρά σε κάθε απόφαση που θα λαμβάνει, κάτι που σημαίνει ότι όσο πιο γρήγορα μια χώρα χορηγεί έγκριση, τόσο πιο γρήγορα θα λάβει το εμβόλιο.

«Εάν κάποια χώρα εγκρίνει γρηγορότερα τη χρήση του εμβολίου από μια άλλη, τότε πιστεύω ότι το ηθικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να στέλνουμε εμβόλια στους πολίτες αυτής της χώρας γιατί κάθε μέρα σημαίνει ζωή», πρόσθεσε.

Η πρόβλεψη του CEO της Pfizer είναι ότι «αν μπορούσαμε να εμβολιάσουμε την ευρεία μάζα των πληθυσμών, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική ζωή», αλλά προέτρεψε τον κόσμο να έχει υπομονή και να δείχνει προσοχή.

«Μέχρι τη στιγμή που φτάνουμε στην ανοσία αγέλης, οι άνθρωποι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών – να φορούν μάσκες και να σέβονται την κοινωνική απόσταση», είπε.

Καθώς κάθε άτομο απαιτεί δύο δόσεις του εμβολίου για να είναι αποτελεσματικό, η εκτίμηση της εταιρείας για δόσεις 1,3 δισεκατομμυρίων έως το τέλος του 2021 θα κάλυπτε μόνο το 9% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού. Θα μπορούσε, σε αυτό το πλαίσιο, η Pfizer να σκεφτεί να μοιραστεί την παραγωγή με αντίπαλες εταιρείες;

«Ω ναι, δεν δεσμευόμαστε από τη δική μας υποδομή», είπε ο Μπουρλά. «Είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρουμε την παρασκευή στην GSK ή τη Sanofi. Δεν είναι τόσο εύκολο. Αλλά θα διερευνήσουμε οποιαδήποτε πιθανή οδό. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει άλλα δίκτυα κατασκευής άλλων εταιρειών».

Ο Μπούρλα ανέφερε ότι οι φτωχότερες χώρες θα λάβουν το εμβόλιο σε «μη κερδοσκοπική» βάση, πράγμα που μεταφράζεται «στη χαμηλότερη δυνατή τιμή, ώστε να μπορούμε να το κάνουμε προσιτό».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Έλληνας CEO της Pfizer, που εργάζεται στην εταιρεία για 27 χρόνια, «σκοτείνιασε» μονάχα μια στιγμή, όταν συζήτησε για την εμπειρία μιας χώρας – των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Κάτι πήγε στραβά στις ΗΠΑ – και αυτό ήταν η πολιτικοποίηση αυτής της διαδικασίας», είπε. «Έγινε πολιτική δήλωση το αν φοράτε μάσκα ή εάν το εμβόλιο θα έρθει γρήγορα ή όχι.

Αυτό δεν βοήθησε καθόλου. Όλοι άρχισαν να συζητούν επιστημονικά θέματα με πολιτικούς και οι άνθρωποι μπερδεύτηκαν. Δεν ήξεραν ποιος να πιστέψει τι και αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε τώρα»

Έστειλε επίσης ένα μήνυμα σε εκείνους που έχουν αμφιβολίες για την αξία των εμβολίων, λέγοντας ότι όποιος αρνήθηκε ή αρνηθεί ένα εμβόλιο, κινδυνεύει να «γίνει ο αδύναμος κρίκος που επιτρέπει στον ιό να αναπαραχθεί. Ελπίζω ότι πολλοί άνθρωποι που ήταν δύσπιστοι πριν, θα επανεξετάσουν τις απόψεις τους».

Διαφήμιση
Διαφήμιση