HomeΚΡΗΤΗΥπογράφηκε σύμβαση για την κτιριακή αποκατάσταση του ηγουμενείου της Ιεράς Μονής Αγ. Παντελεήμονα Φόδελε και Δήμου Μαλεβιζίου

Υπογράφηκε σύμβαση για την κτιριακή αποκατάσταση του ηγουμενείου της Ιεράς Μονής Αγ. Παντελεήμονα Φόδελε και Δήμου Μαλεβιζίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Υπογράφηκε σήμερα η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού-Αθλητισμού, Περιφέρειας Κρήτης, Ιεράς Μονής Αγ. Παντελεήμονα Φόδελε και Δήμου Μαλεβιζίου για την Κτιριακή αποκατάσταση της Μονής.

Η ίδρυση της Ι. Μονής Αγίου Παντελεήμονα Φόδελε ανάγεται στην περίοδο της ύστερης ενετοκρατίας στην Κρήτη (16ος-17ος). Σήμερα, από τον αρχικό πυρήνα της Μονής διατηρείται το Καθολικό και η κρήνη.

Κατά την τελετή υπογραφής από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ δια ζώσης μετείχαν ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων, ο Ταμίας της Μονής πατήρ Ευάγγελλος Παπουτσάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αποδήμου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης.

Το έργο έχει σκοπό την άρση της ετοιμορροπίας και την αποκατάσταση του ΒΔ τμήματος διώροφου κτίσματος που απέκτησε χρήση Ηγουμενείου («αρχονταρίκι»), μετά την κατεδάφιση του αρχικού Ηγουμενείου και των λοιπών κτισμάτων της Μονής Αγίου Παντελεήμονα στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και μέχρι την εγκατάλειψή του στις αρχές του 2000.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε πως «είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, με σκοπό την ανάδειξη της περιόδου της κρητικής αναγέννησης». Υπογράμμισε δε πως «το Υπουργείο θα συνεχίσει τη δυναμική συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, τις τοπικές Μητροπόλεις, καθώς και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε πως με την σύμβαση που υπογράφεται, θα διασωθεί και θα αναδειχθεί το ετοιμόρροπο αρχονταρίκι για να χρησιμοποιηθεί από τους πιστούς και τους επισκέπτες ως ένας λειτουργικός χώρος, στο πλαίσιο των έργων ανάδειξης του ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος της Κρήτης, πάντα σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς φορείς και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το έργο υλοποιείται από τον Δήμο Μαλεβιζίου, υπό την επίβλεψη των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, με χρηματοδότηση 100.000 ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση