HomeHL-HealthΚορωνοϊός: Ο ΠΟΥ χαιρετίζει τα «ενθαρρυντικά νέα» για τα εμβόλια, αλλά τονίζει πως «δεν είναι η στιγμή για εφησυχασμό»

Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ χαιρετίζει τα «ενθαρρυντικά νέα» για τα εμβόλια, αλλά τονίζει πως «δεν είναι η στιγμή για εφησυχασμό»

Μεγάλη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι δεν είναι η στιγμή για εφησυχασμό στην αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, παρά τα «ενθαρρυντικά» νέα σχετικά με τα πιθανά εμβόλια.

«Πρόκειται για έναν επικίνδυνο ιό, που μπορεί να επιτεθεί σε όλα τα συστήματα του σώματος. Οι χώρες που επιτρέπουν στον ιό να κυκλοφορεί ελεύθερα παίζουν με τη φωτιά», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. «Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε ενθαρρυντικά νέα για τα εμβόλια και παραμένουμε επιφυλακτικά αισιόδοξοι σχετικά με το ενδεχόμενο νέα εργαλεία να αρχίσουν να φθάνουν τους επόμενους μήνες», τόνισε.

Μεγάλη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες

Εν τούτοις, ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε πως είναι «εξαιρετικά ανήσυχος για την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες». «Ειδικά στην Ευρώπη και την αμερικανική ήπειρο, οι επαγγελματίες υγείας και τα συστήματα υγείας ωθούνται στα όριά τους», σημείωσε. «Οι επαγγελματίες υγείας στην πρώτη γραμμή δοκιμάζονται σφόδρα εδώ και μήνες. Είναι εξαντλημένοι. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους προστατεύσουμε, ιδίως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπου ο ιός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι ασθενείς κατακλύζουν τα νοσοκομεία».

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους επισήμανε πως ο ΠΟΥ έχει διαπιστώσει ότι «οι χώρες που επένδυσαν στην αναζήτηση των κρουσμάτων, τη φροντίδα, την απομόνωση, την έρευνα για τα cluster, την επαρκή ανίχνευση με γρήγορα τεστ, την ιχνηλάτηση των επαφών και την καραντίνα βρίσκονται αντιμέτωπες με πολύ μικρότερες αναταράξεις».

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την αδράνεια»

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την αδράνεια. Το μήνυμά μου είναι σαφές: ενεργήστε γρήγορα, ενεργήστε τώρα, ενεργήστε με αποφασιστικό τρόπο», τόνισε. Περισσότεροι από 54.440.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό παγκοσμίως και 1.318.042 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Κρούσματα έχουν καταγραφεί σε περισσότερες από 210 χώρες και εδάφη από τότε που ανακοινώθηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα, τον Δεκέμβριο του 2019.

Επιπλέον, ο ΠΟΥ ανέφερε σήμερα ότι η μάχη εναντίον της πανδημίας δεν αποτελεί επιλογή μεταξύ της ζωής και του βιοπορισμού. «Ο ταχύτερος τρόπος για να ανοίξουμε τις οικονομίες είναι να νικήσουμε τον ιό», τόνισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τη Γενεύη.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση