HomeΚΡΗΤΗΑύξηση στα ποσοστά των πολιτών που ανακυκλώνουν

Αύξηση στα ποσοστά των πολιτών που ανακυκλώνουν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στους τέσσερις πρώτους δήμους στην Ελλάδα βρίσκεται ο δήμος Ρεθύμνου σε ό,τι αφορά στην ανακύκλωση των απορριμμάτων, γεγονός που δίνει θετικά στοιχεία για την κατάκτηση από τους δημότες Ρεθύμνου μιας «φιλοσοφίας» που σε πολλές χώρες του εξωτερικού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας για δεκαετίες.

Χαρακτηριστικό είναι πως τα στοιχεία που έχει συλλέξει η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Ρεθύμνου για τα έτη 2013 και 2014 δείχνουν σαφή άνοδο των ποσοστών ανακύκλωσης στον Δήμο Ρεθύμνου.

ΑΝΟΔΟΣ 50% ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

Παρά το γεγονός ότι τους χειμερινούς μήνες παρουσιάζεται μια πτώση στην ανακύκλωση, της τάξεως του 50%, η υπηρεσία εμφανίζεται ικανοποιημένη, καθώς τα αντίστοιχα ποσά τις προηγούμενες χρονιές ήταν μικρότερα. Παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στην πτώση αυτή είναι αναμφίβολα η απουσία των τουριστών, κατ’ επέκταση και η μείωση του συνολικού πληθυσμού στην πόλη.

Μάλιστα, με την αύξηση στην προσέλευση τουριστών που παρατηρείται τη φετινή χρονιά ο αντίστοιχος αριθμός δικαιολογημένα παίρνει την ανιούσα. Σημαντικό παράγοντα αποτελεί επίσης το γεγονός ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις, που φαίνεται πως κατακτούν ένα μεγάλο ποσοστό στον τομέα της ανακύκλωσης από τις προμήθειες σε ανακυκλώσιμα υλικά. Συγκεκριμένα, συγκριτικά με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες, τα στατιστικά στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας, δείχνουν ότι τον Απρίλιο του 2014 υπάρχει αύξηση στην ανακύκλωση της τάξεως του 9% ενώ ο Μάιος διαδέχεται με ακόμη πιο ανοδικούς ρυθμούς της τάξεως του 17%. Ο Ιούνιος παρουσιάζει και αυτός ανοδική πορεία σε ποσοστό 9% από τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ωστόσο, η πτώση τους χειμερινούς μήνες είναι εμφανής με τα ποσοστά να κάνουν «βουτιά» σε ποσοστό που αγγίζει το 50%. Χαρακτηριστικό είναι πως το μήνα Ιανουάριο η αρμόδια υπηρεσία συνέλεξε 254 περίπου τόνους ανακυκλώσιμων απορριμμάτων ενώ τον Ιούνιο του 2014 ο αριθμός σκαρφάλωσε στους 482 τόνους.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Τάσος Συριανόγλου μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ανέφερε: «Το πρόγραμμα της ανακύκλωσης πάει πάρα πολύ καλά. Ο Δήμος Ρεθύμνου βρίσκεται στις τέσσερις πρώτες θέσεις στην Ελλάδα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της ανακύκλωσης. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια αύξηση την οποία μπορώ να αποδώσω στην αύξηση του τουρισμού. Μάλιστα, τα ξενοδοχεία της πόλης έχουν αυξήσει τις προμήθειες σε ανακυκλώσιμα υλικά γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση της ανακύκλωσης».

«ΟΙ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ»

Μάλιστα, ο κ. Συριανόγλου επεσήμανε πως η «κουλτούρα» των Ρεθεμνιωτών περιλαμβάνει πλέον την ανακύκλωση με τρόπο ενεργό καθώς αρκετοί πολίτες ζητούν από την αρμόδια υπηρεσία πληροφορίες, ενημέρωση και επιπρόσθετους κάδους προκειμένου να ανακυκλώνει αποτελεσματικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό καθώς από τις πληροφορίες που έχει η υπηρεσία, σύμφωνα με τον κ. Συριανόγλου, δεν παρατηρείται αντίστοιχο ενδιαφέρον σε άλλους Δήμους.

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΟΥ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΤΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ

Ωστόσο, παρά τα θετικά στοιχεία υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι αρνούνται πεισματικά να αλλάξουν νοοτροπία, ρίχνοντας συστηματικά σύμμεικτα απορρίμματα στους κάδους ανακύκλωσης. Αυτό, όπως εξηγεί ο κ. Συριανόγλου μπορεί να αχρηστεύσει έναν ολόκληρο κάδο από ανακυκλώσιμα υλικά. Μάλιστα, ο κ. Συριανόγλου ανέφερε τα εξής: «Αν τα σύμμεικτα απορρίμματα βρίσκονται σε ορατό σημείο, στο πάνω μέρος του κάδου, το πλήρωμα των απορριμματοφόρων μπορεί να καταλάβει ότι είναι ανακατεμένα και να πράξει ανάλογα ώστε να μην αχρηστευτεί όλο το περιεχόμενο του κάδου ανακύκλωσης.

Ωστόσο, πολλές φορές τα σύμμεικτα απορρίμματα βρίσκονται στο εσωτερικό του κάδου και έχουν καλυφθεί από ανακυκλώσιμα απορρίμματα με αποτέλεσμα αυτά να ανακατεύονται και να αχρηστεύεται όλος ο κάδος». Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα ανακυκλώσιμα υλικά να καταλήγουν τελικά με τα σύμμεικτα, γεγονός που συμβάλλει στο ποσοστό της απώλειας, ειδικά σε περιόδους που είναι υπάρχει ήδη μείωση όπως το χειμώνα.

ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΟ ΒΡΥΣΙΝΑ

Προτεραιότητα της υπηρεσίας είναι εντός του καλοκαιριού να τοποθετηθούν κάδοι ανακύκλωσης και να ξεκινήσει η αποκομιδή, σε ευρύτερη γεωγραφική κλίμακα εκτός των ορίων της πόλης όπως και πέρυσι που αρκετές περιοχές απέκτησαν κάδους ανακύκλωσης. Συγκεκριμένα, φέτος αναμένεται να ενταχθεί η περιοχή περιμετρικά του Βρύσινα γεγονός που θα ολοκληρώσει ένα μεγάλο μέρος του πλάνου που αφορά στην κάλυψη των περισσότερων περιοχών εκτός πόλης. Ωστόσο, η έλλειψη προσωπικού αποτελεί τροχοπέδη στην άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η υπηρεσία περιμένει μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης του προσωπικού καθώς αυτή είναι η τελευταία εκκρεμότητα, μιας και οι κάδοι έχουν ήδη παραληφθεί.

Ο κ. Συριανόγλου αναφέρθηκε και στα περιθώρια που υπάρχουν για περαιτέρω εξέλιξη καθώς ο τομέας της ανακύκλωσης είναι πολύπλευρος και έχει αρκετές παραμέτρους. Συγκεκριμένα υπογράμμισε: «Ο όρος ανακύκλωση είναι άπειρος. Ωστόσο σαν Δήμος είμαστε πολύ κοντά στον στόχο. Ήδη εξελίσσεται στο Ρέθυμνο η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, το γυαλί αλλά και τα ιατρικά απόβλητα τα οποία αποτελούν ξεχωριστό τομέα από μόνα τους καθώς απαιτείται ξεχωριστή αποκομιδή και συγκεκριμένη διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο. Αυτά τα απόβλητα δεν πάνε στο ΧΥΤΑ και δεν ανακατεύονται με τα υπόλοιπα απορρίμματα διότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. Προτεραιότητά μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και γι’ αυτό προσέχουμε ιδιαίτερα να μην επιβαρύνουμε το ΧΥΤΑ με υλικά που φέρνουν γρήγορο κορεσμό. Ήδη παρατηρείται πρόβλημα χωρητικότητας».

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ ΔΙΝΕΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας καλούν τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί καθώς παρά τα θετικά ποσοστά που παρουσιάζει ο Δήμος υπάρχουν περιθώρια εξέλιξης της ανακύκλωσης. Η υπηρεσία μάλιστα κάνει προσπάθειες ενημέρωσης σε σχολεία του νομού για την αξία αλλά και τα οφέλη της ανακύκλωσης. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Συριανόγλου έχει μεγάλη σημασία να διδαχτούν οι νέοι την αξία της ανακύκλωσης ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους καθηγητές που κάνουν προσπάθειες ώστε να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επιπλέον, ο κ. Συριανόγλου κάλεσε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή και τόνισε την αξία που έχει ο εθελοντισμός στην ενημέρωση των πολιτών για την ανακύκλωση. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ανακύκλωση σημαίνει σεβασμός στο περιβάλλον, στον εαυτό μας και στον τόπο μας».
goodnet.gr, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ

Διαφήμιση
Διαφήμιση