HomePost ItΣ.Βαρδάκης: «Ο Αγώνας για Δημοκρατία και Ελευθερία είναι διαρκής και επίκαιρος»

Σ.Βαρδάκης: «Ο Αγώνας για Δημοκρατία και Ελευθερία είναι διαρκής και επίκαιρος»

"Ο συμβολισμός του Πολυτεχνείου, αποκτά φέτος μια διαφορετική διάσταση"

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 είναι κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση. Μια κινητοποίηση από τον λαό για τον λαό, για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία.

Το Πολυτεχνείο απονομιμοποίησε πλήρως τη δικτατορία. Οι νεκροί του Πολυτεχνείου κατέρριψαν το ψέμα της «αναιμάκτουεθνοσωτηρίου επαναστάσεως».

Η δικτατορία των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, ήταν η απέλπιδα προσπάθεια να διασωθεί και να συντηρηθεί στην εξουσία ό,τι πιο σκοτεινό και ανελεύθερο υπήρξε στην Ελληνική κοινωνία πριν το 1967. Οι προοδευτικές δυνάμεις έρχονταν με φόρα να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό και αυτό έπρεπε να διακοπεί, να εμποδιστεί με οποιονδήποτε τρόπο.

Η ιστορία πολλές φορές επαναλαμβάνεται, με τραγικό τρόπο. Ακόμα κι αν το Σύνταγμα δεν καταλυθεί και υπάρχει η επίφαση των θεσμών της αστικής κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, όταν κάποιος θελήσει επί σκοπόν να περιορίσει τα ατομικά, τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, να ελέγξει την πληροφόρηση, να ενισχύσει την ανώτερη οικονομικά τάξη, να ελέγξει μέσω του φόβου τον λαό, μπορεί να το κάνει. Και μπορεί, όταν η κοινωνία δεν αντιδρά, δε διεκδικεί, δεν περιφρουρεί τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά της που αποκτήθηκαν με αίμα.

Εν όψει της φετινής επετείου και με πρόσχημα τις ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπολύει ευθεία επίθεση σε συνταγματικά δικαιώματα.

«Αναβαθμίζει» επικίνδυνα το ρόλο της αστυνομίας ήδη από το νομοσχέδιο που ψήφισε για τις δημόσιες συναθροίσεις τον Ιούλιο του 2020, με αποκορύφωμα το ΦΕΚ της 13ης Νοεμβρίου 2020, με το οποίο απαγορεύονται συναθροίσεις άνω των 4 ατόμων, προκαλώντας την κοινωνία ολόκληρη.

Εικόνες από σκοτεινές εποχές του παρελθόντος ξεπηδούν μπροστά στα μάτια μας.

Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Με όσα έχουν διαδραματιστεί το τελευταίο διάστημα αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η Δημοκρατία και οι Ελευθερίες βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Το καθήκον όλων μας είναι να τις προασπίσουμε και να τις περιφρουρήσουμε.

Καμία αντισυνταγματική απαγόρευση δε θα μας στερήσει το Δικαίωμα, την Υποχρέωση να τιμήσουμε τους αγώνες του λαού μας για Δημοκρατία. Έστω και με διαφορετικούς τρόπους, τηρώντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την προστασία της δημόσιας υγείας, της ανθρώπινης ζωής.

Ο συμβολισμός του Πολυτεχνείου, αποκτά φέτος μια διαφορετική διάσταση. Δόξα και Τιμή σε όσους αγωνίστηκαν και όσους έχασαν τη ζωή τους για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση