HomeHL-9Αντιδρούν για την απαγόρευση πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Αντιδρούν για την απαγόρευση πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Φορείς της Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να μην πραγματοποιηθούν πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Εκτός από τα πολιτικά κόμματα που έχουν εξαπολύσει δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης για την συγκεκριμένη απόφαση, πολλοί είναι και οι φορείς της Κρήτης που διαμαρτύρονται.

Ακολουθούν κάποιες από τις αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς:

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών νομού Ηρακλείου

Τις τελευταίες μέρες όλοι μας βιώνουμε ξανά τους περιορισμούς της κυκλοφορίας με το lockdown. Η κατάσταση αυτή ήρθε σαν αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης να θυσιάσει την υγεία του λαού για χάρη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Έχει φανεί ξεκάθαρα πλέον πως το δεύτερο lockdown  θα είχε αποφευχθεί αν η κυβέρνηση άκουγε τα αιτήματα των συνδικάτων , των μαθητών, μιας σειράς φορέων και κυρίως των υγειονομικών. Αν δηλαδή είχε φροντίσει να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με προσωπικό και υποδομές, να προσλάβει εκπαιδευτικούς και να εξασφαλίσει σχολικές αίθουσες, να αυξήσει τα δρομολόγια των ΜΜΜ.

Η κυβέρνηση προσάρμοσε παντού τα υγειονομικά πρωτόκολλά στις ανάγκες των κερδών των επιχειρηματιών. Τα αεροπλάνα, τα καράβια, τα ξενοδοχεία, τα εργοστάσια του κλάδου μας μετατράπηκαν σε χώρους υπερμετάδοσης του ιού. Αντίθετα προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο ιός κολλάει στις πλατείες που μαζεύεται η νεολαία, στο βουνό που πάει μόνος του ο κυνηγός, γενικά στην ατομική ευθύνη του καθενός!

Όπως αποκαλύπτουν και οι ίδιοι οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης πλέον, το μόνο που τους νοιάζει είναι να δουλέψει η οικονομία, να βγάλουν κέρδη οι καπιταλιστές. Γι’ αυτό έκαναν Νοέμβρη το lockdown, για να ανοίξουν πάλι το  Δεκέμβρη και να κινηθεί η χριστουγεννιάτικη αγορά και έπειτα να κλείσουν πάλι. Κάνουν την υγεία, τη ζωή και την τσέπη των εργαζομένων «ακορντεόν» για να συνεχίσει να ρέει το χρήμα στις τσέπες των αφεντικών.

Σε αυτές τις συνθήκες νομίζουν πως βρήκαν ευκαιρία να ξεμπερδέψουν με μια σειρά εργασιακά, συνδικαλιστικά, δημοκρατικά δικαιώματα του λαού. Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν πως οι εργαζόμενοι θα δεχτούν την κατάργηση του 8ώρου, την απαγόρευση των κινητοποιήσεων, την περιστολή της δράσης των Συνδικάτων. Ξέρουν πως το κίνημα σύντομα θα φουντώσει και θα αντεπιτεθεί δυναμικά, γι αυτό προσπαθούν να το φρενάρουν.

Γι αυτό βγάζουν χολή ενάντια σε όποιον θέλει να διαδηλώσει, να τιμήσει και κυρίως να κρατήσει ζωντανά τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Τους ενοχλεί το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα της εξέγερσης που παραμένει ζωντανό. Τους ενοχλεί το «ΕΞΩ αι̉ ΗΠΑ. ΕΞΩ το ΝΑΤΟ» που έγραφαν οι κολόνες στην πύλη του Πολυτεχνείου εκείνες τις μέρες της εξέγερσης του 1973. Τους ενοχλεί τέλος ότι το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» ακόμα παραμένει ανεκπλήρωτο και συνεχίζει να εμπνέει χιλιάδες εργατών και νεολαίας στη χώρα μας.

Τους ξεκαθαρίζουμε πως όση τρομοκρατία κι αν επιστρατεύσουν, όση λάσπη κι αν ρίξουν, το ταξικό εργατικό κίνημα, το λαϊκό κίνημα θα συνεχίσει να τιμάει την ιστορία των αγώνων του, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Αποδείξαμε το τελευταίο διάστημα πως έχουμε την πειθαρχία, τη δύναμη και τη θέληση να διαφυλάξουμε την υγεία μας με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο από αυτούς που μας κουνάνε το δάχτυλο επίμονα. Έτσι και φέτος, κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου να τιμήσουν τη μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τους αγωνιστές και πάνω απ’ όλα τα αιτήματα της εξέγερσης που παραμένουν επίκαιρα.

 

Ανυπότακτη Κρήτη

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ

ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΙΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 17/11 ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ-ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, κλπ)

  • Ηράκλειο: Πλ. Ελευθερίας 18:00
  • Ρέθυμο: Δημαρχείο 14:30
  • Χανια: Πλ. Αγορας 18:00

Η εξέγερση φοιτητών-εργατών-μαθητών το Νοέμβρη του 1973 για να πέσει η χούντα των συνταγματαρχών, με τα εμβληματικά συνθήματα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία», «Έξω το ΝΑΤΟ-Έξω οι ΗΠΑ»,  φωτίζει τους αγώνες του λαού μας όλα τα επόμενα χρόνια. Όσο και αν το σύστημα από τον πρώτο χρόνο μετά την κατάρρευση της δικτατορίας προσπάθησε να περάσει στη λήθη, να το συκοφαντήσει, να το αμφισβητήσει, να απαγορεύσει και να κτυπήσει τις πορείες, να το φέρει στα μέτρα της, το Πολυτεχνείο ζει. Οι εκδηλώσεις και οι πορείες σε όλη την Ελλάδα κάθε χρόνο σφραγίζονται από τη θέληση και τις ανάγκες για να εκπληρωθούν τα προτάγματά του, να βρουν δικαίωση οι σύγχρονες ανάγκες της εποχής μας για Υγεία – Εργασία – Παιδεία – Ελευθερία – Φιλία των λαών.

Η εξαγγελία απαγόρευσης των πορειών του Πολυτεχνείου από Πέτσα, Χρυσοχοϊδη, η παρέμβαση εισαγγελέα ενάντια στην Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης για το κάλεσμα στην πορεία του Πολυτεχνείου, οι αλαζονικές δηλώσεις Μητσοτάκη στη βουλή ότι πήρε απόφαση να μη γίνει η πορεία και απαιτεί δηλώσεις μη συμμετοχής και μη ενθάρρυνσης της αλλιώς είναι έγκλημα, αποτελούν αντιδημοκρατικές ενέργειες που δεν συνδέονται με την πανδημία, αλλά με την επιδίωξη του συστήματος να επιβάλλει σήμερα σιγή απέναντι στη θανατηφόρα πολιτική του και ένα μέλλον εργασιακού-εκπαιδευτικού σύγχρονου μεσαίωνα, επιτήρησης, ελέγχου, καταστολής, αυταρχικών απαγορεύσεων.

Οι κινητοποιήσεις δεν χρειάζονται άδεια από την κυβέρνηση. Το λαϊκό κίνημα ξέρει να προφυλάσσεται από τον κορονοϊό, από τον αυταρχισμό, την καταστολή, τη συκοφάντηση. Το απέδειξε στις συγκεντρώσεις και τις κινητοποιήσεις του αυτό το διάστημα, όπως και στις μαζικές διαδηλώσεις την 1η Μάη και στο Εφετείο στις 7/10.

Ο αγώνας για λαϊκές ελευθερίες και τα εργατικά δικαιώματα συνεχίζεται. Το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία – Η χούντα δεν τελείωσε το ‘73» είναι όσο ποτέ πριν επίκαιρο.

Αγώνας για Ζωή και Ελευθερία. Μέτρα τώρα για την πανδημία.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση