HomeΕΛΛΑΔΑΣε ισχύ το νέο lockdown -Πιο αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας, όλα τα μέτρα

Σε ισχύ το νέο lockdown -Πιο αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας, όλα τα μέτρα

Προκειμένου να αναχαιτιστεί η διάδοση του ιού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καθώς πέρασε η ενάτη βραδινή της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου, τίθεται σε ισχύ το αυστηρότερο lockdown σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αναχαιτιστεί η διάδοση του ιού.

Όπως είχε προαναγγελθεί, από τις 21.00 απόψε το βράδυ, η Ελλάδα εισέρχεται σε νέο αυστηρότερο lockdown, με περισσότερους περιορισμούς μετακίνησης από τις βραδινές ώρες. Τα νέα μέτρα έρχονται σε μια μέρα που τα κρούσματα παραμένουν περισσότερα από 3.000, με τους διασωληνωμένους να συνεχίζουν να αυξάνονται (336 σήμερα) στις ΜΕΘ της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση από τις 9 το βράδυ, ως τις 5 το πρωί θα επιτρέπεται μόνο για μετάβαση σε γιατρό, προκειμένου να συνοδεύσει κανείς το κατοικίδιό του ή εφόσον είναι αναγκαίο για την εργασία του.

Πρακτικά, για τις ώρες από τις 9:00 το βράδυ μέχρι τις 5:00 το ξημέρωμα της επομένης εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033, όμως ισχύει μόνο για τον κωδικό 1 (σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους υγείας) και τον κωδικό 6 (συνοδεία κατοικίδιου ζώου). Φυσικά, θα μπορούν να μετακινούνται με τη σχετική βεβαίωση εργοδότη και οι εργαζόμενοι.

Από το μεσημέρι της Παρασκευής έχει διαρρεύσει η πληροφορία πως η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά, προκειμένου να μειωθεί η κίνηση από και προς τα σχολεία.

Ωστόσο, η προγραμματισμένη δήλωση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, η οποία θα προέβαινε σε δηλώσεις το απόγευμα, μετατέθηκε για το Σάββατο, καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί ως τις 18.00 η σύσκεψη με την επιτροπή ειδικών για τον κορωνοϊό.

Όπως έγινε γνωστό, κατά τη δίωρη συνεδρίαση, που τελείωσε λίγο πριν από τις 7:00, οι λοιμωξιολόγοι ζήτησαν από την κυβέρνηση να κλείσει νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε όλη την επικράτεια.

Τι ισχύει με την τηλεργασία με το νέο lockdown

Όσον αφορά την τηλεργασία, από σήμερα κάθε οργανισμός του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα υποχρεούται να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

Επιπλέον συστήνεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς να προσαρμοστούν στα συγκεκριμένα κριτήρια, μειώνοντας στον απολύτως απαραίτητο αριθμό τους παρουσιαστές εκπομπών και τους προσκεκλημένους που βρίσκονται στο στούντιο.

Αλλάζει το ωράριο των σούπερ μάρκετ

Παράλληλα και προκειμένου να τηρηθεί απαρέγκλιτα το νέο αυστηρό lockdown μεταξύ 21.00 και 05.00, η κυβέρνηση ανακοίνωση πως από τη Δευτέρα αλλάζει το ωράριο στα σούπερ μάρκετ.

Τα σούπερ μάρκετ θα κλείνουν στις 20:30 από τη Δευτέρα, και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου δεν θα ανοίξουν, δήλωσε χθες στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

«Αυτή τη στιγμή η ροή είναι φυσιολογική και υπάρχει επάρκεια, δεν υπάρχει λόγος για να ανοίξουν την Κυριακή», είπε ο κ. Παπαθανάσης, και διευκρίνισε πως σήμερα και αύριο θα λειτουργήσουν μέχρι τις 21:00 και το Σάββατο κανονικά μέχρι τις 20:00. Το μέτρο θα ισχύσει κατά τη διάρκεια του lockdown.

Κανονικά το delivery μετά τις 21:00, τι ισχύει για το take away

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα την Παρασκευή, υπενθύμισε τι θα ισχύει για την παραγγελία φαγητού, αλλά και την παραλαβή από το κατάστημα.

Όπως διευκρινίστηκε ήδη από την Τετάρτη, κανονικά θα λειτουργούν οι υπηρεσίες παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) και η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) κατά τις ώρες 21.00-05.00, όπως επισημαίνει ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Τι ισχύει με τα δρομολόγια των πλοίων για τις βραδινές ώρες

Διευκρινήσεις για τις μετακινήσεις των επιβατών των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων που καταπλέουν στα λιμάνια της χώρας κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, από 21:00 έως και 05:00, δίνει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Όπως ανακοινώθηκε οι επιβάτες αυτοί μπορούν να μεταβαίνουν μετά την άφιξη των πλοίων στις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές για την χορήγηση σχετικών βεβαιώσεων με τις οποίες μπορούν να μετακινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση