HomeHL1-WorldHΠΑ: Όχι σε εθνικό lockdown από την επιτροπή Μπάιντεν

HΠΑ: Όχι σε εθνικό lockdown από την επιτροπή Μπάιντεν

Σενάρια για αποκλεισμό μεμονωμένων περιοχών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το ενδεχόμενο ενός εθνικού lockdown απέκλεισε ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που έχει συστήσει ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν. Όπως όλα δείχνουν, η προσέγγιση της νέας κυβέρνησης κινείται προς την κατεύθυνση του αποκλεισμού μεμονωμένων περιοχών.

Σύμφωνα με τον δόκτορα Βίβεκ Μούρθι, πρώην στρατιωτικό χειρουργό και πιθανότατα επικεφαλής της νέας επιτροπής στην κυβέρνηση Μπάιντεν, οι γιατροί έχουν μάθει πολλά για το πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός και ποια βήματα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στο να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης.

«Δεν βρισκόμαστε σε σημείο που πρέπει να πούμε ότι χρειάζεται να κλείσουμε όλη τη χώρα. Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι πιο στοχευμένες», δήλωσε ο κ. Μούρθι σε συνέντευξή του στο ABC.

Aκόμη ένα μέλος του επιτελείου Covid που έχει συστήσει ο Τζο Μπάιντεν, ο Τζο Όστερχολμ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να καλύψει τςι απώλειες επιχειρήσεων και τοπικών κυβερνήσεων σε περίπτωση ενός lockdown τεσσάρων έως έξι εβδομάδων, ώστε να μειώσει τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, που ανέρχονται σε επίπεδα-ρεκόρ και σήμερα ξεπέρασαν το φράγμα των 150.000.

Ούτε ο Μούρθι ούτε η δρ Σελίν Γκούντερ, επίσης εκ των συμβούλων του Τζο Μπάιντεν, δεν τάσσονται υπέρ ενός εθνικού lockdown. «Προς το παρόν, ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να σκεφτόμαστε κινείται προς μια σειρά περιορισμών που ενισχύουμε ή χαλαρώνουμε, αναλόγως του πόσο γρήγορα εξαπλώνεται ο κορωνοϊός σε μια συγκεκριμένη περιοχή», εξήγησε ο δρ Μούρθι.

Ο ίδιος επικαλέσθηκε ως παράδειγμα την πόλη της Νέας Υόρκης, όπου οι παρεμβάσεις των υγιειονομικών αρχών είναι σε τοπικό επίπεδο. Bασική προτεραιότητα της επιτροπής είναι να σταματήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού και να εστιάσει σε πληθυσμούς που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως κέντρα φροντίδας και φυλακές. Οι εκτεταμένοι έλεγχοι και τεστ ανίχνευσης θα αποτελέσουν μέρος αυτών των προσπαθειών, πρόσθεσε ο δρ Μούρθι.

Στην προεκλογική του εκστρατεία, ο πρόεδρος Τραμπ είχε προειδοποιήσει χωρίς όμως να έχει αποδείξεις ότι ο Μπάιντεν θα προχωρούσε σε γενικευμένο lockdown.

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση