HomeΕΛΛΑΔΑΚωστής Χατζηδάκης: Ξεκινούν οι διαγωνισμοί για ΛΑΡΚΟ και ΔΕΔΔΗΕ

Κωστής Χατζηδάκης: Ξεκινούν οι διαγωνισμοί για ΛΑΡΚΟ και ΔΕΔΔΗΕ

Στο τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου οι δύο διαγωνισμοί πώλησης της ΛΑΡΚΟ. Μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου τα market test για την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021 θα ολοκληρωθεί η πώληση του Διαχειριστή.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τρέχουν οι εξελίξεις στο μέτωπο των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων της ΛΑΡΚΟ, του ΔΕΔΔΗΕ και της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ανακοινώνει αναλυτικά τα χρονοδιαγράμματα των επόμενων σταδίων των διαγωνιστικών διαδικασιών.

Ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο 2o Renewable & Storage Forum ανήγγειλε για τη ΛΑΡΚΟ πως το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου προκηρύσσονται οι δύο διαγωνισμοί για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της βιομηχανίας παραγωγής νικελίου.

Ο πρώτος, όπως είπε, θα διεξαχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και θα αφορά το μεταλλευτικό συγκρότημα της Λάρυμνας και ο δεύτερος από τον ειδικό διαχειριστή και θα αφορά την πώληση των μεταλλείων της Εύβοιας και της Καστοριάς.

Σημείωσε ότι οι δύο διαγωνισμοί θα τρέξουν παράλληλα, ώστε όλα τα περιουσιακά στοιχεία να καταλήξουν σε έναν επενδυτή.

Ο υπουργός ΠΕΝ, αναφερόμενος στην πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, έκανε γνωστό ότι μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν τα market test της ΔΕΗ, που θα τα τρέξουν οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης, για τη διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Εκτίμησε ότι το αργότερο την Άνοιξη ή έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021, θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση του 49% του Διαχειριστή με τον επενδυτή να απολαμβάνει και σημαντικά δικαιώματα μειοψηφίας.

Διευκρίνισε επίσης ότι εντός του μήνα θα εκδοθεί η απόφαση της ΡΑΕ για το επιτρεπόμενο έσοδο και το WACC του 2020 καθώς και τον Δεκέμβριο η απόφαση για το WACC της περιόδου 2021-2024, ώστε με αυτά τα δεδομένα οι υποψήφιοι επενδυτές να είναι σε θέση να καταθέσουν τις προσφορές τους.

Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε και για τον εν εξελίξει διαγωνισμό παραχώρησης της ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας, όπου στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον το σχήμα ΔΕΣΦΑ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η εταιρeία Energean.

Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΝ εντός του Νοεμβρίου, θα εκδοθεί η απόφαση της ΡΑΕ για το πλαίσιο τιμολόγησης, ώστε οι διεκδικητές να μπορούν να ετοιμάσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση