HomeHL-HealthΈλληνας και Τούρκος τα πρόσωπα «κλειδιά» πίσω από το εμβόλιο της Pfizer

Έλληνας και Τούρκος τα πρόσωπα «κλειδιά» πίσω από το εμβόλιο της Pfizer

Δρομολογούν την ολοκλήρωση της έρευνας και την παραγωγή του εμβολίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η αναμονή ενός εμβολίου με υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας είναι η μοναδική «σανίδα σωτηρίας» στην οποία έχει πιαστεί η ανθρωπότητα, προκειμένου να βγει από τη δίνη της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Η ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, περί 90% αποτελεσματικότητας του εμβολίου που παρασκευάζει και το οποίο σύντομα αναμένεται να ολοκληρώσει το στάδιο της έρευνας και να λάβει έγκριση για μαζική παραγωγή και διάθεση, αποτέλεσε το φως στην άκρη του τούνελ που προσδοκούσε ο κόσμος για να σταθεί όρθιος στη μάχη με τον φονικό ιό. Τα πρόσωπα «κλειδιά» αυτής της τιτάνιας προσπάθειας με στόχο την παραγωγή του εμβολίου, είναι ένας Έλληνας και ένας Τούρκος. Πιο συγκεκριμένα, ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά και ο CEO της Biontech Ουγκούρ Σαχίν, οι οποίοι χειρίζονται και δρομολογούν τις εξελίξεις για την παραγωγή του εμβολίου, που θα ανοίξει τον δρόμο για την εξομάλυνση της κατάστασης και τη σταδιακή επιστροφή στην πραγματικότητα.

Ποιος είναι ο Άλμπερτ Μπουρλά

Ο Άλμπερτ Μπουρλά είναι «γέννημα-θρέμμα» Θεσσαλονικιός. Όλη του η ζωή περιστρεφόταν γύρω από την πόλη της Μακεδονίας. Όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή του, «η Θεσσαλονίκη ήταν και είναι το «κέντρο της ζωής μου» καθώς εκεί γεννήθηκε, μεγάλωσε, σπούδασε, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε, ενώ δεν χάνει ευκαιρία, όταν έχει ελεύθερο χρόνο να την επισκέπτεται.

Προσχώρησε στον φαρμακευτικό κολοσσό το 1993 και κατείχε αρκετούς εκτελεστικούς ρόλους στα τμήματα της Pfizer, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, της ογκολογίας και της Pfizer Innovat, θυγατρικής επιχείρησης για την υγειονομική περίθαλψη καταναλωτών.

Είναι ο άνθρωπος που με στρατηγικές κινήσεις οδήγησε την εταιρεία σε ηγετική θέση στον χώρο των φαρμάκων, καθιερώνοντάς την παράλληλα, σε διάφορους θεραπευτικούς τομείς όπως των καρδιαγγειακών και των μεταβολικών παθήσεων.

Ο ίδιος έχει παραδεχτεί πως όταν του έκανε πρόταση η Pfizer να τον εντάξει στο δυναμικό της, εκείνος ήταν διστακτικός, καθώς δεν ήθελε αφενός να αποχωριστεί την αγαπημένη του Θεσσαλονίκη και αφετέρου να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα. Στο τέλος δέχτηκε με τον όρο να παραμείνει δύο χρόνια στην Αθήνα, όμως, όπως δηλώνει και ο ίδιος, με το πέρασμα του χρόνου ερωτεύτηκε και τη δουλειά στην Pfizer αλλά και την ίδια την Αθήνα.

Ουγκούρ Σαχίν… ο γόνος των Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία

Από την άλλη, τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρόδινα για τον 55χρονο CEO της Biontech, Ουγκούρ Σαχίν, οποίος είναι παιδί μεταναστών από την Αλεξανδρέττα της Τουρκίας, όπου και γεννήθηκε. Η οικογένειά του μετακόμισε στην τότε Δυτική Γερμανία όταν ο ίδιος ήταν τεσσάρων ετών, με τον πατέρα του να εργάζεται επί χρόνια σε ένα από τα εργοστάσια της Ford στην Κολωνία.

Το παιδικό όνειρο του Σαχίν ήταν να σπουδάσει ιατρική, επιθυμία που τελικά πραγματοποίησε, καθώς εργάστηκε πολύ σκληρά. Η επαγγελματική του αφετηρία περιλαμβάνει το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κολωνίας στη νοτιοδυτική πόλη του Χόμπουργκ, όπου εκεί συνάντησε τη σύζυγό του – την επίσης καθηγήτρια ογκολογίας – Εζλέμ Τουρέτσι, στα πρώτα στάδια της ακαδημαϊκής του καριέρας.

Το 2001 ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του τη Ganymed Pharmaceuticals, την πρώτη τους εταιρεία και επικεντρώθηκαν στην καταπολέμηση του καρκίνου, κάνοντας εκτενείς έρευνες με σκοπό την αντιμετώπιση της μοναδικής γενετικής σύνθεσης του εκάστοτε όγκου. Η επιχείρηση τέθηκε προς πώληση το 2016 έναντι 1,4 δισ. δολαρίων, ενώ είχαν ήδη ξεκινήσει την ίδρυση της BioNTech το 2008, με στόχο την αναζήτηση ενός ευρύτερου φάσματος εργαλείων ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ουγκούρ Σαχίν ίδρυσε τη BioNTech με την συμμετοχή των Γερμανών δισεκατομμυριούχων επενδυτών Thomas και Andreas Struengmann.

Στις αρχές του έτους, ο Ουγκούρ Σαχίν, παρακολουθούσε τις επιστημονικές εργασίες σχετικά με το ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Ουχάν και αμέσως ανέθεσε σε περίπου 500 υπαλλήλους της BioNTech να εργαστούν πάνω στα νέα δεδομένα και γρήγορα ξεκίνησαν συνεργασία με τον φαρμακευτικό κολοσσό της Pfizer.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση