HomeΕΛΛΑΔΑΤσίπρας: «Εγκληματική αδράνεια» Μητσοτάκη στο ΕΣΥ

Τσίπρας: «Εγκληματική αδράνεια» Μητσοτάκη στο ΕΣΥ

«Να φέρουν τη σύμβαση τηλεκπαίδευσης στη Βουλή»-Όσα είπε από τα Ιωάννινα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από τα Γιάννενα, όπου περιοδεύει σήμερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τον τρόπο που αντιμετωπίζει εν μέσω καραντίνας τη δημόσια Υγεία και Παιδεία.

«Δεν πρόκειται στο όνομα της πανδημίας να συναινέσουμε σε μια αυταρχική διακυβέρνηση, γιατί σε αυταρχική διακυβέρνηση συντείνει ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του διαχειρίζονται κρίσιμα ζητήματα και για τη δημόσια Υγεία και για τη δημόσια Παιδεία» σημείωσε, τονίζοντας ότι «η δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα. Θα υπάρξει λογοδοσία από δω και στο εξής».

Ο κ. Τσίπρας, αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε τόσο με τη διοίκηση όσο κυρίως με τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά ότι αντιμετώπισε την πανδημία «με εγκληματική ολιγωρία και αδράνεια».

«Η κρίση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία να ενισχύσουμε το ΕΣΥ»

«Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη μόνιμου γιατρού κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ούτε σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό υπήρξε καμία προκήρυξη. Είχαμε μονάχα την ενίσχυση σε ό,τι αφορά σε επικουρικούς γιατρούς», επισήμανε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί το σημερινό στελεχιακό δυναμικό να αντεπεξέλθει στις πολύ αυξημένες ανάγκες.

«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η κρίση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι με εγκληματική ολιγωρία και αδράνεια, όπως την αντιμετώπισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά ως ευκαιρία να ενισχύσουμε το ΕΣΥ», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι ευκαιρία να ενισχύσουμε το ΕΣΥ επειδή ακριβώς δεν έχουμε τώρα την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας, να μας λέει πόσους θα προσλάβουμε και πόσους θα απολύσουμε. Τώρα που, όπως είπε, «δεν υπάρχουν περιορισμοί στις δημόσιες δαπάνες για την υγεία, αντίθετα, τώρα που και και η ΕΕ μας δίνει το »πράσινο φως» να δαπανήσουμε, οφείλουμε να αλλάξουμε στρατηγική».

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε ούτε μια πρόσληψη, διότι έχει στο μυαλό του τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στην υγεία. Ήταν στο πρόγραμμά του», πρόσθεσε, και ανέφερε ότι προεκλογικά ο πρωθυπουργός μιλούσε απαξιωτικά για τα δημόσια νοσοκομεία και πως πρέπει μέσα από συμπράξεις με ιδιώτες να γίνουν λειτουργικά.

alexis-tsipras-ioannina-kosmos

«Δεν έχει νόημα να χειροκροτούμε τους ήρωες, όταν τους σκεφτόμαστε μονάχα την κρίσιμη στιγμή»

«Ελπίζω να συνειδητοποίησε πόσο άστοχες ήταν αυτές οι σκέψεις, πόσο άδικο είχε, τώρα που όλοι αντιλαμβανόμαστε την αξία του ΕΣΥ», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος ευχαρίστησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και δήλωσε συμπαραστάτης του αιτήματός τους για μόνιμες προσλήψεις και ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Ειδικά για αυτό, κάλεσε την πολιτεία να αντιμετωπίσει το αίτημα «με απόλυτη κατανόηση, «αλλιώς δεν έχει νόημα να χειροκροτούμε τους ήρωες, όταν τους σκεφτόμαστε μονάχα την κρίσιμη στιγμή. Οι νοσηλευτές κάνουν υπερωρίες, εργάζονται τη νύχτα για 8 ευρώ για να αντιμετωπίσουν τον ανθρώπινο πόνο και την αγωνία όλων όσων έρχονται εδώ για να νοσηλευτούν με κορωνοϊό».

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει επέκταση των συμβάσεων επικουρικών γιατρών και εργαζομένων. «Είναι αδιανόητο σε περιόδους κρίσεων να φεύγει προσωπικό από τα νοσοκομεία».

thermometrisi-tsipra-nosokomeio-ioannina

Θερμομέτρηση Αλέξη Τσίπρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

«Εγώ στη ΔΕΘ μίλησα για την ανάγκη 15.000 μόνιμων προσλήψεων στο ΕΣΥ, όταν ο κύριος Μητσοτάκης μας είχε πει ότι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας θα τα καταφέρει καλύτερα από το πρώτο και ότι δεν θα έχουμε ποτέ ξανά lockdown», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, στηλιτεύοντας την ανακοίνωση 15.000 προσλήψεων «στον στρατό, αλλά όχι στα νοσοκομεία».

«Η παρουσία μας λοιπόν σήμερα εδώ, και σήμερα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, έχει αυτό τον χαρακτήρα. Έστω και στο »και πέντε», η κυβέρνηση οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να αυτοαποθεώνεται και να αυτοθαυμάζεται. Μας οδήγησε εδώ που μας οδήγησε με την ολιγωρία της. Ας έρθει εδώ να ζητήσει τη βοήθεια όλων μας να καταστρώσουμε ένα σχέδιο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Ενίσχυσης του ΕΣΥ», τόνισε.

Τσίπρας: Γιατί δεν φέρνει ο κ. Μητσοτάκης τη σύμβαση με τον πάροχο τηλεκπαίδευσης στη Βουλή;

Αναφερόμενος στο φιάσκο με την τηλεκπαίδευση τις δύο πρώτες μέρες λειτουργίας της πλατφόρμας, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι ψεύδονται για τους λόγους που κατέρρευσε το σύστημα και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να κρύβεται και να φέρει τη σύμβαση με την εταιρεία που παρέχει το σύστημα τηλεκπαίδευσης στη Βουλή, όπως οφείλει.

«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό Δυστυχώς, και εδώ ψεύδεται», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, και είπε πως, εν μέρει, πράγματι η εταιρεία με την οποία συμφώνησε να δώσει το 100% του συστήματος τηλεκπαίδευσης είχε προβλήματα με τον server της, «αλλά καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν έδωσε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία σε ένα μόνον πάροχο».

«Ζητούμε λοιπόν, το ζητούμε εδώ και μήνες, έστω και τώρα οφείλει ο κύριος Μητσοτάκης, όχι η κυρία Κεραμέως… Δεν υπάρχουν ευθύνες στους υπουργούς. Ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη να φέρει στη Βουλή τη σύμβαση του υπουργείου Παιδείας με τον πάροχο, ο οποίος ευθύνεται για την κατάρρευση του συστήματος με αποτέλεσμα να μη γίνεται τηλεκπαίδευση στη χώρα μας», τόνισε.

«Γιατί δεν φέρνει τη σύμβαση; Μήπως, γιατί αν φέρει τη σύμβαση θα δούμε ότι υπάρχουν όροι που αφορούν τη δυνατότητα του παρόχου να κάνει χρήση προσωπικών δεδομένων όσων συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση και μάλιστα για πολλά χρόνια; Λέω, μήπως», κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, και κάλεσε την κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση να φέρει τη σύμβαση στη Βουλή όπως οφείλει. «Η πανδημία δεν σημαίνει κατάλυση της Δημοκρατίας», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση