HomeΚΡΗΤΗΠΕΔ Κρήτης: «Κήρυξη Δήμων Κρήτης σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης»

ΠΕΔ Κρήτης: «Κήρυξη Δήμων Κρήτης σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης»

Ζητούν Έκτακτη Οικονομική Ενίσχυση για αντιμετώπιση των καταστροφών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με επείγουσα επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ) Κρήτης ζητά την άμεση κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των Δήμων που πλήττονται από την κακοκαιρία και έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα καθώς και την έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών των Δήμων της Κρήτης για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που προκαλούνται από τις θεομηνίες.

Στην επιστολή που εστάλη για το θέμα και υπογράφεται από τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα της ΠΕΔ Κρήτης, κ. Κουράκη και κ. Μαλαναδράκη αντίστοιχα αναφέρονται τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα αρκετές περιοχές της Κρήτης δέχονται σφοδρό πλήγμα από έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα με κύριο χαρακτηριστικό τα μεγάλα ύψη βροχής σε σύντομο χρονικό διάστημα που έχουν ως αποτέλεσμα εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα.

Τα εξαιρετικά ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει την καταστροφή, σε ορισμένες περιπτώσεις ολοκληρωτική, σημαντικών δημοτικών υποδομών ( κυρίως οδικού δικτύου και αγροτικής οδοποιίας) ενώ παράλληλα με μια πρώτη αποτίμηση μεγάλες είναι οι ζημιές που υπέστησαν κατοικίες αλλά και το φυτικό κεφάλαιο – παραγωγή σε πολλές περιοχές της Κρήτης.

Τα καιρικά φαινόμενα που είναι σε εξέλιξη έχουν κινητοποιήσει τόσο τον κρατικό μηχανισμό όσο και τις δημοτικές υπηρεσίες στο σύνολό τους , με πρώτιστη μέριμνα την προστασία των ανθρώπινων ζωών αλλά και την προσπάθεια για μερική αποκατάσταση ζημιών – κυρίως στο οδικό δίκτυο- που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Αν συνυπολογιστεί ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν το νησί μας είχε αντιμετωπίσει παρόμοια καιρικά φαινόμενα και καταστροφές, αντιλαμβανόμαστε ότι οι υποδομές είναι ήδη «λαβωμένες» και σε πολλές περιπτώσεις ζημιές του παρελθόντος δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, ιδιαίτερα και σοβαρότατα προβλήματα αντιμετωπίζουν κατ’ αρχήν, οι Δήμοι Χερσονήσου (ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΚΑΤΑΣΡΟΦΕΣ), Μινώα Πεδιάδος, Οροπεδίου Λασιθίου και Αμαρίου , ενώ καθώς το κύμα της κακοκαιρίας είναι σε εξέλιξη υπάρχει ισχυρή πιθανότητα και άλλοι Δήμοι της Κρήτης να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα και ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν καταστροφές στους Δήμους αυτούς από την προηγούμενη κακοκαιρία του μηνός Οκτωβρίου.

Κύριε Υπουργέ,

Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε όπως :

α) να κηρυχθούν άμεσα σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Δήμοι που πλήττονται από την κακοκαιρία και έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα

β) να χρηματοδοτηθούν έκτακτα από το Υπουργείο Εσωτερικών οι Δήμοι της Κρήτης για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που προκαλούνται από θεομηνίες.

Σαφή εκτίμηση των ζημιών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των ΟΤΑ θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Λόγω του επείγοντος της κατάστασης παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκρισής σας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση