HomeHL-WorldΗ Βρετανία ετοιμάζεται για τον εμβολιασμό

Η Βρετανία ετοιμάζεται για τον εμβολιασμό

Εμβολιαστικά κέντρα σε γήπεδα, θα λειτουργούν 7 ημέρες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

To Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) είναι έτοιμο να ξεκινήσει να παρέχει το νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού «το συντομότερο δυνατό και με τη μέγιστη ασφάλεια», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ματ Χάνκοκ.

Όπως είπε ο ίδιος, οι κλινικές για τον εμβολιασμό θα είναι ανοιχτές επτά ημέρες την εβδομάδα και έχουν δημιουργηθεί κέντρα εμβολιασμού σε χώρους όπως οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Ο ίδιος όμως κάλεσε τους πολίτες να είναι υπομονετικοί λέγοντας «δεν γνωρίζουμε» πόσοι άνθρωποι θα πρέπει να εμβολιαστούν πριν επιστρέψει η ζωή στην κανονικότητα.

Χθες Δευτέρα, έγινε γνωστό ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσεται από τις Pfizer και BioΝTech είναι «αποτελεσματικό κατά 90%», όπως ανακοίνωσαν τα δύο εργαστήρια μετά την πρώτη ανάλυση στο μέσον της Φάσης 3, καθώς η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι ένα από τα 11 εμβόλια που βρίσκονται αυτή την περίοδο στο τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών. Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εταιρείες τώρα σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτηση για επείγουσα έγκριση για χρήση του εμβολίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και ένας περιορισμένος αριθμός ανθρώπων θα μπορεί να εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ήδη το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις, ικανές για να εμβολιαστούν έως και 20 εκατομμύρια άνθρωποι καθώς ο καθένας θα χρειάζεται δύο δόσεις ώστε να είναι αποτελεσματική η δράση του εμβολίου.

Αλλά ο Μπόρις Τζόνσον έχει προειδοποιήσει τους πολίτες να μην «θεωρούν ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί λύση» καθώς είναι «ακόμη πολύ, πολύ νωρίς».

Μιλώντας στην εκπομπή του BBC, «BBC Breakfast», ο Χάνκοκ είπε, μεταξύ άλλων ότι «ακόμη και όταν θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός, θα πρέπει να συνεχίσουμε να φροντίζουμε τους εαυτούς μας, να φροντίζουμε την κοινότητά μας ακολουθώντας τους κανόνες και να προσέχουμε για να σταματήσει η εξάπλωση της μετάδοσης».

«Το NHS είναι έτοιμο, είμαστε προετοιμασμένοι. Σήμερα διέθεσα άλλα 168 εκατομμύρια ευρώ, οι γιατροί είναι έτοιμοι, συνεργαζόμαστε με τους φαρμακοποιούς, τα νοσοκομεία θα έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο», είπε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον Χάνκοκ, αυτοί που θα εμβολιαστούν πρώτοι είναι οι πιο ηλικιωμένοι τρόφιμοι των οίκων ευγηρίας, το προσωπικό τους και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, ενώ δεν θα εμβολιαστούν τα παιδιά.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση