HomePost ItΣωκράτης Βαρδάκης: Για άλλη μια φορά αγρότες και κτηνοτρόφοι αντιμέτωποι με την καταστροφή

Σωκράτης Βαρδάκης: Για άλλη μια φορά αγρότες και κτηνοτρόφοι αντιμέτωποι με την καταστροφή

Ανάγκη άμεσης οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τις άμεσες ενέργειες που απαιτούνται για την αποκατάσταση ζημιών στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες θεομηνίες σε Ηράκλειο και Λασίθι, πραγματοποίησαν 24 Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία των βουλευτών Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Λασιθίου Εμμανουήλ Θραψανιώτη, με ερώτησή τους  προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Μεταφορών και Υποδομών.

Συγκεκριμένα, οι πολύ έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα τις βιβλικές καταστροφές σε οικισμούς των Δήμων Μινώα Πεδιάδος, Χερσονήσου και Οροπεδίου Λασιθίου.

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στις καλλιέργειες  και το ζωικό κεφάλαιο, ενώ οι μεγάλες καταστροφές του αγροτικού οδικού δικτύου, δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους προς τα χωράφια και τα ποιμνιοστάσιά τους, αντίστοιχα, γεγονός που θα τους επιφέρει μεγάλη οικονομική ζημία. Επίσης, προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε κατοικίες.

Όπως τονίζει ο κ. Βαρδάκης, για άλλη μια φορά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσμενείς συνθήκες, που μειώνουν την παραγωγή τους, υποβαθμίζουν την ποιότητα και έχουν σαν αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του εισοδήματός τους, ενώ παρά την συρρίκνωση του εισοδήματος όσων ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, λόγω της πανδημίας, δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα καμία ουσιαστική οικονομική ενίσχυση.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρδάκη, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει άμεση οικονομική ενίσχυση των πληγέντων μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως προβλέπεται με τις Υ.Α. 5808/2018 και 33862/2019, ώστε οι πλημμυροπαθείς να ανταποκριθούν στα πρώτα άμεσα έξοδά τους, καθώς επίσης και μέριμνα για το αγροτικό αλλά και το επαρχιακό οδικό δίκτυο, υποδομές σημαντικές,που συνδέουν όχι μόνο τους πληγέντες οικισμούς, αλλά και τους αγρότες και κτηνοτρόφους με τις περιουσίες τους.

Για τους παραπάνω λόγους οι Υπουργοί καλούνται να απαντήσουν σε ποιες ενέργειες θα προβούν, ώστε να γίνουν άμεσα οι αυτοψίες των εκτιμητών του ΕΛΓΑ στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες πλημμύρες στους Δήμους Μινώα Πεδιάδος, Χερσονήσου και Οροπεδίου Λασιθίου, αλλά και να αποζημιωθούν τάχιστα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στους παραπάνω Δήμους.

Επιπλέον, οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν αν θα ενταχθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Ηρακλείου και του Λασιθίου, καθώς και γεωπόνοι και ανταποκριτές, στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του Ν. 4737/2020 (ΦΕΚ 204 A’/22.10.2020), που ψηφίστηκαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για τους πληγέντες του ΙΑΝΟΥ ή αν θα επιτρέψουν τη δημιουργία αγροτών δυο ταχυτήτων.

Τέλος, οι αρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται αν  προτίθενται να προχωρήσουν σε έκτακτες ενισχύσεις προς τους πληγέντες Δήμους, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα η αγροτική οδοποιία και να αποζημιωθούν οι πλημμυροπαθείς, σύμφωνα με τις Υ.Α. 5808/2018 και 33862/2019.

Διαφήμιση
Διαφήμιση