HomeHL-9Lockdown: Οδηγός ενοικίων: Ποιοι δικαιούνται 40% μείωση

Lockdown: Οδηγός ενοικίων: Ποιοι δικαιούνται 40% μείωση

Πόσο και πότε θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από το Σάββατο στις 6 το πρωί και για τρεις εβδομάδες η χώρα μπαίνει στο δεύτερο lockdown λόγω του κορωνοϊού με πολλές επιχειρήσεις θα κατεβάζουν ρολά και την κυβέρνηση να λαμβάνει μέτρα στήριξης, όπως αυτό της μείωσης ενοικίου.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα συνεχιστεί το μέτρο της μείωσης ενοικίου.
Ποιοι είναι δικαιούχοι της μείωσης ενοικίου

Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα μέτρα όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται μετά και το νέο lockdown σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, πλέον ανά την επικράτεια, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.
Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.

Αποζημίωση για τους ενοικιαστές

Παράλληλα έγινε γνωστό πως από τον Νοέμβριο οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους, και θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Μείωση ενοικίου: Η διαδικασία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Οπως είχε ανακοινώσει η ΑΑΔΕ, από την επεξεργασία των δηλώσεων Covid και πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μηνών Μαρτίου-Αυγούστου 2020, διαπιστώθηκε πλήθος περιπτώσεων με λάθη ή παραλείψεις, καθώς και περιπτώσεις για τις οποίες απαιτούνται διευκρινίσεις από τους ενδιαφερόμενους.

Οι φορολογούμενοι θα λάβουν οδηγίες στον λογαριασμό τους, στο myTAXISnet, ώστε να αποκαταστήσουν τα όποια λάθη ή παραλείψεις και να επωφεληθούν της έκπτωσης φόρου.

Οι περιπτώσεις λαθών και παραλείψεων αφορούν κυρίως:

• Υποβολή δήλωσης Covid χωρίς να είναι σε ισχύ συμφωνία μίσθωσης, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων
• Ασυμφωνία μηνιαίου μισθώματος και αρχικού ποσού δήλωσης Covid
• Μη συμπλήρωση στη δήλωση Covid του είδους της μίσθωσης (π.χ. επαγγελματική). Επίσης, θα ζητηθούν διευκρινίσεις σε περιπτώσεις ασυμφωνιών που έχουν εντοπιστεί σε δηλώσεις Covid που έχουν υποβληθεί από περισσότερους από έναν συνιδιοκτήτες.
Τι θα ισχύει τώρα

Για τα ενοίκια του Νοέμβριου που θα μειωθούν υποχρεωτικά λόγω του lockdown το σύστημα αλλάζει. Το 50% της απώλειας στο ενοίκιο θα καταβάλλεται στο ιδιοκτήτη ακινήτου ως αποζημίωση, χρηματικά και με πίστωση που θα γίνεται στον τραπεζικό του λογαριασμό. Υπενθυμίζεται ότι και αυτόν τον μήνα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση Convid-19 στην ΑΑΔΕ και να δηλώσουν τα μειωμένα ποσά που εισέπραξαν.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση