HomeΓΝΩΜΕΣ«Lockdown» του Μάριου Λεβέντη

«Lockdown» του Μάριου Λεβέντη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Είναι η εποχή που θρέφει τα πταίσματα. Είναι η εποχή που ο τόπος έλκει το ατόπημα. Αυτό το μικρό τερατάκι που κάνει πάντα το δικό του κι αντί να κάνει τη διαφορά, κάνει τη διασπορά. Είμαστε στην επικαιρότητα της διασποράς, όλα γύρω μας σκορπάνε, σπάνε, τσακίζουν. Και το πρόσωπο μένει μόνο, σ’ ένα παγκόσμιο διαμελισμό, να φοράει τη μάσκα του. Σαν κουκουλοφόρος, σαν στυγνός εγκληματίας, σαν το κλεφτρόνι της γειτονιάς που δεν αγκαλιάζεται πια με τους οικείους του γιατί συνήθισε να τηρεί το προβλεπόμενο. Γιατί έκανε ήθος και έθιμο την απομόνωση για το κοινό καλό.

Είναι η εποχή που ανατρέφει με μολυσμένο γάλα τα παιδιά της. Τα νέα παιδιά της. Που αν είχαν δικαίωμα στη φαντασία θα περνούσαν την καραντίνα μέσα στο παρκοκρέβατό τους, παρέα με το διαλυμένο ποδοσφαιράκι τους και τις λούτρινες ελπίδες τους. Που αν είχαν δικαίωμα στη φαντασία θα έκαναν το lockdown ένα χρυσό λουκέτο, για να κλειδώνουν τις σοκολάτες με αμύγδαλο και φουντούκι. Δεν είναι όμως η φαντασία στο μάτι του κυκλώνα, αλλά η πραγματικότητα. Και στην πραγματικότητα αυτά τα παιδιά χρεώνονται τη ζωή μπροστά τους, χωρίς να υπάρχει ζωή. Χρεώνονται τα πισωγυρίσματα των από θέση αρνητών και πληρώνουν μοιραία το γραμμάτιο της ακούσιας μελαγχολίας τους.

Είναι η εποχή που θηλάζει συμπτώματα και μεγαλώνει παραπτώματα. Μεγαλώνει ανθρώπους που φοράνε το χρυσό σταυρό τους και ξορκίζουν τις φοβέρες. Φοράνε στα χέρια τους τις βέρες της αγνότητας και συζούν με τα βαφτιστικά τους. Λογοδίνονται μ’ αυτά κι ανοίγουν σπίτι μαζί τους. Για να θυμούνται την πρώτη φορά που είδαν κατάματα τον κόσμο, σε μια εποχή που μας κρύβει το πρόσωπο. Για όλους όσοι θέλουν να ζήσουν και να φιλήσουν το αύριο της υπερμετάδοσης στο στόμα, αλλά δεν απειθαρχούν. Υπομένουν. Γίνονται το παράδειγμα κι ανασηκώνουν ξανά και σωστά τη μάσκα τους, προστατεύοντας τους συμπολίτες τους. Κλείνουν τα βλέφαρα κι ονειρεύονται ντυμένοι στα μαύρα. Σαν τα μαντάτα που περιμένουν να υποχωρήσει το οίδημα από το μαράζι ΟΛΩΝ μας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση