HomeHL-9Στον Κρητικό συγγραφέα, Αντ. Σανουδάκη, ο τιμητικός έπαινος της Ακαδημίας Αθηνών

Στον Κρητικό συγγραφέα, Αντ. Σανουδάκη, ο τιμητικός έπαινος της Ακαδημίας Αθηνών

Για το βιβλίο «Δημήτρης Ξυριτάκης, Αντιδικτατορική Οργάνωση Κρήτης»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στον Κρητικό συγγραφέα, Αντώνη Σανουδάκη, αποδόθηκε ο Τιμητικός Έπαινος της Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο «Δημήτρης Ξυριτάκης, Αντιδικτατορική Οργάνωση Κρήτης».

Στην ανακοίνωση της σπουδαίας αυτής διάκρισης προχώρησαν οι εκδόσεις «Ταξιδευτής».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«οι εκδόσεις Ταξιδευτής, με ιδιαίτερη χαρά και ευγνωμοσύνη, σας ανακοινώνουν τον Τιμητικό Έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών που αποδίδεται στον συγγραφέα μας Αντώνη Σανουδάκη για το βιβλίο «Δημήτρη Ξυριτάκη, Αντιδικτατορική Οργάνωση Κρήτης».

Ο Αντώνης Σανουδάκης, ακούραστος, ασίγαστος και συνεπής εργάτης της ελληνικής γραμματολογίας -ιδιαίτερα της λογοτεχνίας και της ιστορίας-, αναδεικνύει μέσα από αυτό το έργο του την μεγάλη μορφή του Δημήτρη Ξυριτάκη, επίσης συνεπή, ασίγαστου υπηρέτη της Δημοκρατίας και του Δικαίου.

Οι εκδόσεις Ταξιδευτής ευγνωμονούν για την μεγάλη Τιμή».

cover-xyritakis

«Δημήτρης Ξυριτάκης, Αντιδικτατορική Οργάνωση Κρήτης»

Είναι κοινά παραδεκτό πως δεν υπάρχουν στη βιβλιογραφία πολλά κείμενα που αναφέρονται στην ένοπλη αντιδικτατορική δράση (1967-1974). Αρκετοί από τους συμμετέχοντες σ’ αυτή -σεμνοί αγωνιστές-  δεν επιθυμούσαν να γνωστοποιήσουν αυτή τους τη δράση.

Η αντιδικτατορική Οργάνωση Κρήτης, με τα στοιχεία Δημοκρατική Ένωση Κινήσεων Αντίστασης (Δ. Ε. Κ. Α.), ξεκίνησε ως ένοπλη αντίσταση στην Κρήτη, από τον πρώτο κιόλας χρόνο της δικτατορίας, με πλατιά οργάνωση. Από τα βασικά στελέχη της υπήρξε ο Δημήτρης Ξυριτάκης, όντας φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών. Οργανωμένος στην προδικτατορική Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία (Ε.ΔΗ.Ν), στήριζε την κεντροαριστερά κατά τη διάρκεια της Αποστασίας (1965-1967).

Με την έναρξη της δικτατορίας, οργανώθηκε, μαζί με επίλεκτα πρόσωπα του νησιού, στην Οργάνωση «Δ. Ε. Κ. Α». Όταν, όμως, η ένοπλη δράση της Οργάνωσης προδόθηκε, ο Ξυριτάκης, όπως και τα λοιπά στελέχη, συνελήφθη, καταδικάστηκε από το Στρατοδικείο και εξορίστηκε στην Αίγινα.

Ως το τέλος της ζωής του διατήρησε την εντιμότητα, την ακεραιότητα, το ήθος και την αξιοπρέπειά του, παραμένοντας σταθερός στις αρχές και αξίες του. Είναι, μάλιστα, επιτυχής ο χαρακτηρισμός που του είχε δοθεί, του μαχητή και διανοούμενου δικηγόρου, σε εποχή, μάλιστα, έκπτωσης του πολιτικού βίου και λόγου.

Μέσα από την αφήγησή του, η οποία, σύμφωνα με την επιθυμία του, δημοσιεύεται μετά τον θάνατό του, κατανοούμε την συνθετότητα της πολιτικής κατάστασης στη χώρα τόσο στην προδικτατορική περίοδο, όσο και κατά τη διάρκειά της αλλά και αυτήν της μεταπολίτευσης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση