HomeHL-TOPΞανά στο εδώλιο οι «12» για την απαγωγή Λεμπιδάκη

Ξανά στο εδώλιο οι «12» για την απαγωγή Λεμπιδάκη

Στο "μικροσκόπιο" ο ρόλος των 4 Κρητικών που δεν παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης αναμένεται να καθίσουν για να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό οι «12» που είχαν εμπλακεί στην απαγωγή του Ηρακλειώτη επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο επέβαλε στους καταδικασθέντες, κατά περίπτωση, ποινές κάθειρξης από 11 έτη έως 26 έτη.

Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν έχουν ως εξής:

– Ο 44χρονος ιδιοκτήτης της μάντρας στο Ρέθυμνο, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών, για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

– Ο 41χρονος φύλακας από τη Θεσσαλονίκη, καταδικάστηκε σε 14 χρόνια και δύο μήνες φυλάκισης για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

– Ο 46χρονος επιχειρηματίας από το Ρέθυμνο, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 25 ετών για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για συνεργεία σε απόπειρα εκβίασης από κοινού, για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και κατοχή πολεμικού όπλου.

– Ο “βενιαμίν” των κατηγορουμένων, ο 23χρονος νεαρός από τα Σφακιά, καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης, για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού, για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και για κατοχή πολεμικού όπλου.

– Ο 47χρονος από το Ρέθυμνο καταδικάστηκε επίσης σε φυλάκιση 25 ετών, για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού, για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και για κατοχή πολεμικού όπλου.

– Ο 62χρονος μεσίτης καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 ετών, για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού, και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

– Ο 46χρονος επιχειρηματίας και ακτιβιστής από το Ρέθυμνο, καταδικάστηκε σε 26 χρόνια κάθειρξη για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού, για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και για κατοχή πολεμικού όπλου.

– Ο 40χρονος που ο Μιχάλης Λεμπιδάκης αποκαλούσε “Ευγένιο”, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 14 ετών και 2 μηνών, για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για άμεση συνεργεία σε απόπειρα εκβίασης από κοινού, και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

– Ο 39χρονος από την Αθήνα καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκιση, για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού με απλή συνεργεία και για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

– Ο 46χρονος από το Ρέθυμνο που ζούσε στην Αθήνα, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 26 ετών και 4 μηνών για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού, για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, και για κατοχή πολεμικού όπλου.

– Ο 41χρονος από το Ρέθυμνο καταδικάστηκε σε φυλάκιση 11 ετών, για απλή συνεργεία σε διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού με απλή συνεργεία, καθώς και για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.

– Ο 49χρονος επίσης από το Ρέθυμνο καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη, για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία, για απόπειρα εκβίασης από κοινού, και για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.

Το σκεπτικό της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου

Το σκεπτικό της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2019. Τα πρακτικά και η απόφαση του Δικαστηρίου διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τυχόν εμπλοκής στην υπόθεση τεσσάρων ανδρών, τα ονόματα των οποίων είχαν ακουστεί κατά τη διάρκεια της πολύκροτης δίκης.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι επρόκειτο για «ένα αριστοτεχνικά οργανωμένο σχέδιο απαγωγής, που παραπέμπει σε επαγγελματίες δράστες». «Σημειωτέον ότι σε ένα από τα καμένα αυτοκίνητα βρέθηκαν χάλκινες πλακέτες, οι οποίες καταδεικνύουν την κατοχή και χρήση ασυρμάτου μέσου επικοινωνίας μεταξύ των δραστών. Πρόκειται δηλαδή για ένα αριστοτεχνικά οργανωμένο σχέδιο απαγωγής, που παραπέμπει σε επαγγελματίες δράστες, εκπαιδευμένους και με καταφανή εμπειρία σε παρόμοιες έκνομες δράσεις, που διέθεταν την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή (κλεμμένα ή μη καταχωρισμένα αυτοκίνητα, όπλα, ασυρμάτους, κουκούλες κ.λπ.) με συγκλίνουσα δράση, με κατανεμημένους ρόλους και σίγουρα κεντρική καθοδήγηση και συντονισμό.

Το συμπέρασμα αυτό επιρρωννύεται και από τα στοιχεία που έχουμε γύρω από τον τρόπο και τα μέσα επικοινωνίας των δραστών με τα μέλη της οικογένειας του απαχθέντος, κατά τις 32 επιμέρους επικοινωνίες διαπραγμάτευσης που ακολούθησαν», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο σκεπτικό της απόφασης.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι δράστες που άρπαξαν τον Μιχάλη Λεμπιδάκη, τον Μάρτιο του 2017, στα Καλέσσα Ηρακλείου, δε φορούσαν κουκούλες, γεγονός το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τα όσα είχε ισχυριστεί ο ίδιος ο απαχθείς.

Σύμφωνα με την απόφαση, «περαιτέρω, σύμφωνα με την κατάθεση του Λεμπιδάκη, τα άτομα που ενεπλάκησαν στη σύλληψη και απαγωγή του ήταν τουλάχιστον τέσσερα 4. Ο ίδιος διατείνεται ότι τα άτομα, που αυτός είδε, φορούσαν κουκούλα. Ωστόσο, η θέση του αυτή δε συμπλέει με τις καταθέσεις (προανακριτικές και ενώπιον του δικαστηρίου) των αυτοπτών μαρτύρων, πλην» ενός εξ αυτών.

«Άλλωστε, και αν αναγνώριζαν οι μάρτυρες κάποιον από τους κατηγορουμένους, προφανώς δε θα το κατέθεταν ενώπιον του δικαστηρίου φοβούμενοι για τη ζωή τους, ενώ ο Λεμπιδάκης πιθανότατα φοβούμενος για τη ζωή του αναφέρει ότι οι δράστες φορούσαν κουκούλες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση