HomeΕΛΛΑΔΑΙκανοποίηση των δικηγόρων για τα ανοιχτά τα δικαστήρια

Ικανοποίηση των δικηγόρων για τα ανοιχτά τα δικαστήρια

"Απετράπη ευτυχώς, έστω και την ύστατη ώρα, η προσπάθεια θεσμικών εκπροσώπων των συλλειτουργών της δικαιοσύνης, οι οποίοι επιχείρησαν, χωρίς επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση και με την ασφάλεια που τους παρέχει η θέση τους, να περιορίσουν τη λειτουργία των δικαστηρίων", αναφέρει ο Δημήτρης Βερβεσός.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πρόεδρος της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «το δικηγορικό σώμα χαιρετίζει» την ιδιαίτερα σημαντική, όπως την χαρακτηρίζει, απόφαση της κυβέρνησης, να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία όλων των δικαστηρίων της χώρας, των υποθηκοφυλακείων, κ.λπ. κατά την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων που τίθενται από αύριο σε εφαρμογή λόγω του COVID-19 στις ζώνες αυξημένου κινδύνου (επίπεδο Β).

Αναλυτικότερα, ο κ. Βερβεσός αναφέρει ότι μετά από τη συνεχή παρέμβαση του δικηγορικού σώματος προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία όλων των δικαστηρίων της χώρας (αστικών, ποινικών και διοικητικών), καθώς και των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων, με την αυτονόητη τήρηση των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων πρόληψης και προστασίας, όπως η θέση αυτή διατυπώθηκε και επίσημα με τη χτεσινή απόφαση της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, οριστικοποιήθηκε το περιεχόμενο της κοινής υπουργικής απόφασης και παραμένουν από αύριο, Τρίτη, 3.11.2020 ανοικτά τα δικαστήρια όλων των δικαιοδοσιών και στις περιοχές με επιδημιολογικό επίπεδο αυξημένου κινδύνου, με εξαίρεση τα δικαστήρια των περιφερειακών ενοτήτων που τελούσαν ήδη σε αναστολή λειτουργίας.

Ακόμη, ο κ. Βερβεσός, αναφέρει: «Το δικηγορικό σώμα χαιρετίζει την απόφαση αυτή της κυβέρνησης, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για ένα κράτος δικαίου και μία δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία, η οποία οφείλει να διασφαλίζει την συνεχή και απρόσκοπτη δικαστική προστασία στους πολίτες της.

Απετράπη ευτυχώς, έστω και την ύστατη ώρα, η προσπάθεια θεσμικών εκπροσώπων των συλλειτουργών της δικαιοσύνης, που αποτελούν το μειοψηφικό τμήμα αυτών και που είναι απόλυτα προστατευμένοι θεσμικά και οικονομικά, οι οποίοι επιχείρησαν, χωρίς επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση και με την ασφάλεια που τους παρέχει η θέση τους, να περιορίσουν τη λειτουργία των δικαστηρίων και να στερήσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών σε αυτά.

Και αυτό, τη στιγμή που λειτουργούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία και επιχειρήσεις, με πιθανό αυξημένο κίνδυνο διασποράς του ιού και σε αντίθεση με την εμπειρία των λοιπών ευρωπαϊκών κρατών, όπου τα δικαστικά συστήματα συνεχίζουν να λειτουργούν απρόσκοπτα».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση