HomePost ItΚλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής στον ΕΣΔΑΚ

Κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής στον ΕΣΔΑΚ

Ενημερώθηκαν για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Γραμματέας της Ν.Ε. Αντώνης Ζαχαριουδάκης, το μέλος και υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης Γιώργος Μαρκογιαννάκης και ο Γραμματέας της Τ.Ο. Ηρακλείου Γιάννης Σχινάς, είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ κ. Ζαχαρία Καλογεράκη στα γραφεία του συνδέσμου στο Ηράκλειο».

Κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκε το σημαντικό έργο του ΕΣΔΑΚ που αποτελεί έναν έμπειρο και αποτελεσματικό φορέα και συζητήθηκαν αναλυτικά θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Κρήτη.

Ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ ενημέρωσε επίσης για την αλλαγή του πλαισίου συγκρότησης του περιφερειακού σχεδιασμού, τα προβλήματα εφαρμογής του, για τον συνολικό προγραμματισμό στην Κρήτη και κυρίως για τα έργα που είναι σε εξέλιξη και αυτά που προγραμματίζονται.

Σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση του νόμου, ο σχεδιασμός είναι πλέον αρμοδιότητα των φορέων διαχείρισης και η προσπάθεια επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση καθυστερήσεων και εκκρεμοτήτων που υπάρχουν και για την αποτελεσματική διαχείριση των στερεών αποβλήτων με αξιοποίηση των προγραμμάτων και των χρηματοδοτήσεων που υπάρχουν.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και τα μέλη του κλιμακίου, επεσήμαναν την ανάγκη συνεννόησης και στενότερης συνεργασίας των δήμων της Κρήτης, τόσο για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τους φορείς διαχείρισης, όσο και για την υλοποίηση των έργων, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του ΠΕΣΔΑΚ και μάλιστα σε πολύ προχωρημένο στάδιο, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, με την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τους Δήμους. Όπως είναι γνωστό στην Κρήτη μπορούν σύμφωνα με τον νόμο να λειτουργήσουν μέχρι τρεις φορείς, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις αλλά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει γνωμοδοτήσει για δύο, σύμφωνα με την αρμοδιότητα της να εκδίδει διαπιστωτική πράξη. Σε κάθε περίπτωση αυτό αποτελεί μια εκκρεμότητα που πρέπει να λήξει με κριτήριο την αποτελεσματική διαχείριση και το χαμηλότερο κόστος για τους δημότες.

Τέλος ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος για την έγκαιρη προκήρυξη των αναγκαίων προγραμμάτων χρηματοδότησης των έργων και κυρίως για την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης την συνολική χρηματοδότηση των δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας που θα αποτελέσει μια καταλυτική παρέμβαση στην αλλαγή του τρόπου ζωής, οικονομικής δραστηριότητας και παραγωγής.

Διαφήμιση
Διαφήμιση