HomeHL-GreeceΣήμερα το διάγγελμα Μητσοτάκη για τα μέτρα – Μάσκες παντού, ολοταχώς για «λουκέτο» στην εστίαση

Σήμερα το διάγγελμα Μητσοτάκη για τα μέτρα – Μάσκες παντού, ολοταχώς για «λουκέτο» στην εστίαση

Ποια μέτρα ανακοινώνει

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με μία μέρα καθυστέρηση, λόγω του φονικού σεισμού στη Σάμο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει σήμερα τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο πρωθυπουργός επρόκειτο να κάνει χθες τις ανακοινώσεις, ωστόσο ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ και οι δύο απώλειες των μαθητών από την Σάμο, έφεραν την αναβολή του διαγγέλματος. Αυτό θα γίνει σήμερα, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει νέα μέτρα, με χρήση της μάσκας παντού, σε όλη τη χώρα και κλείσιμο της εστίασης.

Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει αναστολή λειτουργίας για μπαρ και εστιατόρια σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται σε Επίπεδο 4 (όπου έχουν ήδη κλείσει) και Επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης), με εξαίρεση το Take Away και το Delivery.

Παράλληλα, στις ίδιες περιοχές αναμένεται να κατεβάσουν ρολά γυμναστήρια, αίθουσες ψυχαγωγίας, κινηματογράφοι και θέατρα και άλλες ψυχαγωγικές ως επί το πλείστον δραστηριότητες που θεωρούνται εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.

Οι εισηγήσεις για την εστίαση

Οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν το γενικό κλείσιμο στην εστίαση και όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά υπήρξαν και απόψεις πως θα μπορούσε να τηρηθεί ένα μέτρο με μειωμένο ωράριο και να κλείνουν τα καταστήματα στις 9 ή τις 10 το βράδυ. Το σενάριο που φαίνεται πως προηγείται ωστόσο είναι αυτό του κλεισίματος του συγκεκριμένου κλάδου.

Τι θα ισχύσει με τις μετακινήσεις

Οσον αφορά το θέμα της απαγόρευσης μετακίνησης, το πιθανότερο σενάριο είναι να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός πως θα ισχύει από τις 10 ή τις 11 το βράδυ το συγκεκριμένο μέτρο αντί για τις 00:30 που ισχύει αυτή τη στιγμή.

Στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ όμορων νομών μετά τις 21:00, προκειμένου να αποφευχθεί ο «τουρισμός της νυχτερινής ζωής», καθώς η μετακίνηση για διασκέδαση σε όμορους δήμους με λιγότερα περιοριστικά μέτρα λόγω χαμηλότερου επιδημιολογικού φορτίου οδήγησε στην εξάπλωση του ιού σε πολλές περιφέρειες, με πιο χαρακτηριστική αυτή των Σερρών. Ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται πως απομακρύνεται, καθώς η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας καλύπτει και αυτές τις μετακινήσεις.

Μάσκες παντού και μέτρα στήριξης

Για την χρήση μάσκας, θεωρείται σίγουρο πως ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει πως θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους, ανοιχτούς και κλειστούς, σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας.

Παράλληλα με τα περιοριστικά μέτρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει και μέτρα στήριξης για όσους πλήττονται από τον κορωνοϊό, στο μοντέλο των μέτρων ανακούφισης του Μαρτίου και του Απριλίου. Στη συνέχεια, αυτά τα μέτρα θα εξειδικεύσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ποιες περιοχές είναι στις κατηγορίες 3 και 4

Να τονιστεί πως μέχρι στιγμής, στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, επτά περιφέρειες έχουν μπει στην κατηγορία 4, αυξημένου κινδύνου, και βρίσκονται σε μίνι lockdown. Αυτές είναι οι εξής περιοχές: Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ροδόπη, Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα, Λάρισα.

Την ίδια ώρα, σε Επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης, με πορτοκαλί χρώμα, βάφονται ως αυτή την ώρα οι εξής περιοχές: Αττική, Εβρος, Ξάνθη, Καβάλα, Χαλκιδική, Κιλκίς, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Τρίκαλα, Βοιωτία και σειρά από νησιά στις Κυκλάδες, ανάμεσά τους η Νάξος και η Σαντορίνη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση