HomeHL-GreeceΚορωνοϊός: Ολοταχώς για lockdown η Θεσσαλονίκη -Γώγος: Αυτά τα μέτρα εξετάζουμε

Κορωνοϊός: Ολοταχώς για lockdown η Θεσσαλονίκη -Γώγος: Αυτά τα μέτρα εξετάζουμε

Η επιτροπή συνεδριάζει εκτάκτως

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέα μέτρα αναμένεται να εισηγηθεί την Πέμπτη στην κυβέρνηση η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι συνεδριάζουν εκτάκτως μετά την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού προκειμένου να σταθμίσουν την κατάσταση και να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες μετά το «μαύρο» ρεκόρ των 1.547 κρουσμάτων κορωνοϊού και μετά το ρεκόρ κρουσμάτων σε Αττική, όπου εντοπίστηκαν 419 νέες μολύνσεις, τα 384 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη αλλά και τα 158 στις Σέρρες.

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, που βγήκε στο ΣΚΑΪ, διακόπτοντας τη σύσκεψη με τους λοιμωξιολόγους, είπε ότι συζητούν διάφορα μέτρα -συμπληρωματικά μεταξύ τους. Τα νούμερα είναι μεγάλα, τα πράγματα είναι δύσκολα και θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο, τόνισε ο καθηγητής. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι εάν τηρηθούν τα μέτρα και οι αποστάσεις στην εστίαση, μπορεί να μην απαιτηθεί να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας τους. Πιο πιθανό, τόνισε, είναι ένα μέτρο επιβολής περιορισμών από νομό σε νομό -ιδίως από τους πιο επιβαρυμένους σε άλλους. Τέλος, ερωτηθείς για το γενικό lockdown, ο κ. Γώγος απάντησε: «Είμαστε τόσο κοντά όσο και μακριά».

Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης πέφτουν στο τραπέζι τα ενδεχόμενα για επιβολή lockdown στη Θεσσαλονίκη και να μπει νωρίτερα στο Επίπεδο 4.

Οι ειδικοί προβληματίζονται έντονα από την επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και ιδίως στη Θεσσαλονίκη. Οπως έγραψε νωρίτερα το iefimerida.gr, πολλοί -ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παν. Αρκουμανέας- εισηγούνται ισχυρά να τεθεί σε καθεστώς lockdown η Θεσσαλονίκη, όπως έγινε και με Γιάννενα, Σέρρες, Κοζάνη και Καστοριά. Είναι άλλωστε ένα μέτρο που έχει αρχίσει να υιοθετείται πλέον και στην Ευρώπη. Μερικό lockdown επιβάλλει η Γερμανία και αναμένεται να ανακοινώσει ο Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Θεσσαλονίκη, όπου θα γίνουν μαζικά τεστ κορωνοϊού.

Εκρηξη κρουσμάτων το τελευταίο δεκαήμερο στη βόρεια Ελλάδα

Επιπλέον, τους επιστήμονες ανησυχεί ο χάρτης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως τον ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, που αποτυπώνει με ακρίβεια την έξαρση της επιδημίας κατά κύριο λόγο στη βόρεια Ελλάδα.

Στον χάρτη επίπτωσης των τελευταίων 10 ημερών παρατηρούμε σχεδόν το σύνολο της βόρειας Ελλάδας να καταγράφει περισσότερα από 50 κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 κάτοικους. Αντίστοιχη η εικόνα στην Αττική, στα νησιά των Κυκλάδων, καθώς και σε ορισμένα νησιά της Δωδεκανήσου.
pinakas2

Νωρίτερα, μιλώντας στο Mega, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης ανέφερε ότι παρατηρώντας το ιικό φορτίο καθημερινά στα λύματα των κατοίκων της Αττικής -περίπου 4,2 εκατ. άνθρωποι- «βλέπουμε πώς εξελίσσεται η διασπορά της νόσου κατά μέσο όρο». Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη τη Δευτέρα και την Τρίτη βρέθηκαν περίπου 28.000-40.000 ενεργά κρούσματα.

Ο δείκτης θετικότητας του κορωνοϊού

Καθώς οι έλεγχοι για τον κορωνοϊό αυξάνονται, σημαντικός δείκτης για την εξέλιξη της επιδημίας φαίνεται πως είναι και το ποσοστό θετικών τεστ μεταξύ του συνόλου των δειγματοληψιών που πραγματοποιούνται καθημερινά.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, αγγίζει πλέον το 4,4% θετικότητα.

«Το ECDC βάζει σαν όριο το 4%. Το έχουμε ξεπεράσει τις τελευταίες ημέρες, να κάνουμε μια προσπάθεια να το κατεβάσουμε», σημείωνε κατά τη χθεσινή του τοποθέτηση στη ζωντανή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού ο λοιμωξιολόγος.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση