Τα «δόντια» της δείχνει στην Κρήτη η κακοκαιρία «Κίρκη» που έχει κάνει την εμφάνισή της από τα ξημερώματα στα δυτικά της χώρας.

Ειδικότερα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν από την κακοκαιρία «Κίρκη» έως το πρωί σήμερα στο Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη.

Το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr κατέγραψε τα μεγαλύτερα ύψη βροχής στα Σφακιά Χανίων όπου έπεσαν 34 χιλιοστά βροχής, ενώ ακολούθησαν ο Λέντας Ηρακλείου και η Κάνδανος Χανίων με 30 χιλιοστά βροχής. Δείτε τον πίνακα

daily_rain_0-1

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται ο ολικός υετός (βροχή / χαλάζι) που αναμένεται έως το βράδυ της Τετάρτης 28/10 καθώς και οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

rain_0

 

«Βροχές και τοπικές καταιγίδες εκδηλώνονται από τις πρώτες πρωινές ώρες στα νοτιοδυτικά τμήματα της Κρήτης με κίνηση γρήγορη ανατολικά, και τους ανέμους να στρέφονται σε Ν ΝΔ διεύθυνσης και να ενισχύονται.
Το νησί μας θα επηρεαστεί ολόκληρο από την έλευση αυτού του συστήματος με έμφαση όμως τα νότια τμήματα.
Προσοχή τις ώρες που εκδηλώνονται φαινόμενα.. Από το απόγευμα και από τα δυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί σημαντικά», αναφέρει σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο μετεωρολόγος Μιχάλης Καρακατσάνης.

Συνεχίζεται η κακοκαιρία Κιρκη και την Πέμπτη

Την Πέμπτη βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα νότια, ανατολικά και βορειοανατολικά ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και στην Κρήτη. Τα φαινόμενα σταδιακά έως το απόγευμα θα περιοριστούν στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη. Οι βορειοδυτικοί άνεμοι στο Ιόνιο δεν θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο οι αρχικά μεταβαλλόμενοι άνεμοι έως 7 μποφόρ θα γίνουν σταδιακά βόρειοι έως 6 μποφόρ.

Ανακοίνωση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου με ανακοίνωσή του καλεί όλους τους ιδιοκτήτες των ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών στην περιοχή μας να αποφύγουν τη δραστηριότητά τους κατά τον χρόνο ισχύος του δελτίου και να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας των σκαφών τους.

Την ίδια ώρα έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.

 

Η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης

Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με το Α.Α. 8/2020 ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ της Ε.Μ.Υ., κακοκαιρία θα επικρατήσει με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ενισχυμένους ανέμους.

Πιο συγκεκριμένα:

Έντονα φαινόμενα προβλέπονται για την Κρήτη την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου με βαθμιαία εξασθένιση τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου 2020.

Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα της Περιφέρειας Κρήτης που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό.

Υπενθυμίζουμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας:

• Ασφαλίστε αντικείμενα και πρόχειρες κατασκευές, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Αν πρόκειται να μετακινηθείτε, φροντίστε να ενημερωθείτε πρώτα για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και την κατάσταση του οδικού δικτύου. Αν είναι δυνατόν, μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας, έτσι ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
• Αν η καταιγίδα εκδηλωθεί ενώ οδηγείτε, ασφαλίστε το όχημα εκτός δρόμου, μακριά από μεγάλα δέντρα ή υπαίθριες κατασκευές, ενεργοποιήστε τα φώτα έκτακτης ανάγκης (αλάρμ) και περιμένετε έως ότου υποχωρήσουν τα φαινόμενα.
• Μην διασχίζετε σε καμία περίπτωση δρόμους που διασταυρώνονται με χειμάρρους και ρέματα (ιρλανδικές διαβάσεις), πεζή ή με όχημα, ακόμα και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσης της καταιγίδας.
• Αποφύγετε δραστηριότητες στην ύπαιθρο, σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
• Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων Αρχών, όπως Τροχαία κ.λπ.
• Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης:

100 ΕΛΑΣ
199 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ
112 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
108 ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση