HomeHL-9Κορωνοϊός: Προς lockdown η Γαλλία

Κορωνοϊός: Προς lockdown η Γαλλία

Νέα μέτρα ανακοινώνει η Φον ντερ Λάιεν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά το σοκ των 523 νεκρών χθες από τον κορωνοϊό, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζεται να ανακοινώσει την επιβολή ενός lockdown σε όλη τη χώρα, αλλά με πιο «ευέλικτα» μέτρα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, από το Ελιζέ δεν ανέφεραν το τι ακριβώς θα ανακοινώσει ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος είχε χθες συσκέψεις με ειδικούς ώστε να δουν πώς θα περιορίσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση ερευνά το ενδεχόμενο ενός εθνικού lockdown από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, όχι όμως «οριζόντιου» όπως έκανε τον περασμένο Μάρτιο, στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά με πιο «ευέλικτα» μέτρα, το οποίο θα ισχύει για τουλάχιστον έναν μήνα.

Ποια μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει ο Μακρόν

Σύμφωνα με το BFM TV, από τα μέτρα θα αποκλειστούν τα σχολεία, τα οποία θα μείνουν ανοιχτά, ενώ θα γίνουν πιο αυστηρά τα μέτρα μετακινήσεων για τους πολίτες. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο Reuters στην αρχή της εβδομάδας πως ορισμένα από τα μέτρα που σκέφτονται είναι ο περιορισμός των κατοίκων στα σπίτια τους τα Σαββατοκύριακα, το κλείσιμο των καταστημάτων νωρίτερα από το συνηθισμένο ωράριο, αλλά και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, αντί στις 9 το βράδυ που ισχύει ήδη σε ορισμένες πόλεις. Εκπρόσωποι από το Ελιζέ αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες για τις ανακοινώσεις που θα κάνει στο διάγγελμα ο Μακρόν σήμερα το βράδυ.

Κορωνοϊός: 523 θύματα το τελευταίο 24ωρο

Η κατάσταση στη Γαλλία κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη μετά τον θάνατο 523 πολιτών σε 24 ώρες, ενώ την ίδια στιγμή οι ΜΕΘ έχουν αρχίσει να γεμίζουν επικίνδυνα. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γ. Ατάλ, ανέφερε πως περιμένουν σε δύο εβδομάδες οι αριθμοί των νοσηλευμένων να έχουν φτάσει στα επίπεδα του Απριλίου. Οι 523 θάνατοι χθες είναι ο υψηλότερος αριθμός που έχει ανακοινωθεί από τις 22 Απριλίου.

Από την αρχή της πανδημίας η Γαλλία μετρά 35.544 νεκρούς. Την ίδια ώρα, ακόμη 1.194 ασθενείς με κορωνοϊό χρειάστηκαν νοσηλεία το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων 148 διασωληνώθηκαν. Ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού τη Δευτέρα ήταν 26.771.

Νέα μέτρα ανακοινώνει σήμερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Να σημειωθεί ότι σήμερα συνεδριάζει το Κολλέγιο των Επιτρόπων για να αναλάβει πρωτοβουλίες για:

Επιπλέον μέτρα για τον κορωνοϊό.

Επαρκείς ελάχιστους μισθούς για τους εργαζομένους.

Εν τω μεταξύ, χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη σύσκεψή της με τους επιδημιολόγους τουίταρε ότι συζήτησαν:

Την επιδημιολογική κατάσταση.
Τη διατήρηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ανοιχτών, με ταυτόχρονη προφύλαξη των κατοίκων.

Το μέλλον των εμβολίων: Προετοιμασία για τον εμβολιασμό και εξασφάλιση δόσεων για τις φτωχότερες χώρες.

Κλείνει εστιατόρια και μπαρ η Μέρκελ

Στη Γερμανία, η Ανγκελα Μέρκελ θέλει να υπάρξει συμφωνία κατά τη σύνοδο που θα έχει σήμερα με τους επικεφαλής των κρατιδίων για να κλείσουν όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ από τις 4 Νοεμβρίου, αλλά να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, γράφει η εφημερίδα Bild.

Σχέδιο απόφασης για τη σύνοδο αυτή, το οποίο επικαλείται η Bild, αναφέρει ότι η Μέρκελ θέλει να καταλήξουν σε συμφωνία με τους επικεφαλής των 16 κρατιδίων για να κλείσουν και τα γυμναστήρια, τα καζίνο και οι κινηματογράφοι, όπως επίσης τα θέατρα, οι όπερες και οι αίθουσες συναυλιών, αλλά να επιτραπεί στα καταστήματα να μείνουν ανοιχτά αν τηρούν τα υγειονομικά μέτρα και να περιοριστεί ο αριθμός των πελατών που θα μπορούν να δέχονται.

Σημειώνεται ότι στις 27 Οκτωβρίου η Γερμανία ανακοίνωσε νέα σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, με πάνω από 11.400 μολύνσεις σε 24 ώρες.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει επίσης να προσφέρει οικονομική βοήθεια στις εταιρείες που επηρεάζονται από το κλείσιμο αυτό, προσθέτει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι ένα σχέδιο γι’ αυτό θα παρουσιαστεί αργότερα σήμερα. Στους πολίτες θα επιτρέπεται να βγαίνουν δημοσίως μόνον μαζί με μέλη της οικογένειάς τους και άλλης μιας οικογένειας, συμπληρώνει η Bild. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται, προσθέτει, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει περαιτέρω.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση