HomeΚΡΗΤΗΞεκίνησε χθες η υδρόλυση των χημικών όπλων – Καμία αντίδραση από την Κυβέρνηση

Ξεκίνησε χθες η υδρόλυση των χημικών όπλων – Καμία αντίδραση από την Κυβέρνηση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εν αγνοία της τοπικής κοινωνίας και με την ελληνική κυβέρνηση να παραμένει σιωπηλός θεατής απέναντι στις έντονες αντιδράσεις τοπικών – και όχι μόνον – φορέων, η επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας ξεκίνησε χθες υπό άκρα μυστικότητα σε περιοχή της Μεσογείου Δυτικά της Κρήτης.

Η έναρξη της επιχείρησης ανακοινώθηκε χθες από εκπρόσωπο του Αμερικανικού Πενταγώνου, ο οποίος μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS αναφέροντας ότι στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό πάνω στο πλοίο “Cape Ray” ξεκίνησαν τη διαδικασία αδρανοποίησης των χημικών όπλων της Συρίας.

Η διαδικασία μεταφόρτωσης των χημικών στο “Cape Ray” ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης στο ιταλικό λιμάνι της Τζόια Τάουρο και πλέον 78 κοντέινερ με 700 τόνους χημικών ξεκίνησαν να καταστρέφονται με μια διαδικασία που -κατά παραδοχή των Αμερικανών- γίνεται για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά.

ΣΙΓΗ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ

Τόσο από τον διεθνή οργανισμό για την απαγόρευση των χημικών όπλων (OPCW), όσο και από την επίσημη ιστοσελίδα που έχει δημιουργήσει για την επιχείρηση το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, δεν υπήρχε μέχρι χθες βράδυ η παραμικρή επίσημη ενημέρωση για την έναρξη της διαδικασίας, ενώ καμία ανακοίνωση δεν είχε γίνει και από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης.

Και η Περιφέρεια Κρήτης δεν είχε καμία ενημέρωση για την έναρξη της διαδικασίας, με τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή να αναφέρει χθες στα Χανιώτικα Νέα ότι «πλέον πρέπει να ευχόμαστε να πάνε όλα καλά και να πιέσουμε προς την κατεύθυνση αυστηρών ελέγχων».

Το ακριβές στίγμα του “Cape Ray” πάνω στο οποίο γίνεται η υδρόλυση παραμένει κρυφό ενώ έντονη είναι η κινητικότητα πλοίων “αγνώστου ταυτότητας” στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιταλίας και Δυτικά της Κρήτης. Άλλωστε, όπως είχε ανακοινωθεί η όλη επιχείρηση θα γινόταν συνοδεία δεκάδων πολεμικών πλοίων.

ΑΝΑΓΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ

Οι αντιδράσεις επιστημόνων, φορέων και πολιτών στα Χανιά, στην άλλη Ελλάδα και στο εξωτερικό ήταν ιδιαίτερα έντονες από την πρώτη στιγμή που το θέμα έγινε γνωστό μέσα από τα “Χ.Ν.” στις 8 Ιανουαρίου. Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων Ευάγγελος Γιδαράκος είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή την επικινδυνότητα του όλου εγχειρήματος και μιλώντας χθες στα “Χ.Ν.” ζήτησε για ακόμα μια φορά να επιτραπεί η παρουσία παρατηρητών πάνω στο “Cape Ray”. «Δεν μπορεί η όλη διαδικασία να γίνεται χωρίς την παρουσία ανεξάρτητων παρατηρητών. Ο υπουργός εξωτερικών είχε δεσμευτεί ότι θα βρίσκονται στο πλοίο δύο Έλληνες αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τον κ. Γιδαράκο, μείζον ζήτημα αποτελεί η απουσία μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για κάθε τμήμα της διαδικασίας μεταφόρτωσης και καταστροφής των χημικών, ενώ παράλληλα τίθεται και ζήτημα απόδοσης ευθυνών σε περίπτωση ατυχήματος. «Τόσο ο OPCW όσο και ο ΟΗΕ έχουν δηλώσει ότι δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη αυτοί σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ», ανέφερε ο κ. Γιδαράκος την ώρα που τα “Χ.Ν.” είχαν αποκαλύψει στις 13 Ιανουαρίου ότι στις πολυσέλιδες αναφορές του Ερευνητικού Κέντρου του αμερικανικού στρατού (ECBC) που κατασκεύασε το σύστημα Υδρόλυσης εν πλω, ξεκαθαρίζεται πολλάκις για τη συμπεριφορά, ασφάλεια και διαχείριση των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στη διάρκεια της διαδικασίας, ότι «τα δεδομένα που παρουσιάζονται είναι πραγματικά και αποτελέσματα δοκιμών, αλλά δεν πρέπει να λαμβάνονται ως εγγυήσεις για τις οποίες το Υπουργείο Αμυνας των Η.Π.Α. ή το ECBC αναλαμβάνει νομική ευθύνη. Προσφέρονται αποκλειστικά για να ληφθούν υπόψη και κάθε χρήση των δεδομένων ή των πληροφοριών της ανάλυσης θα πρέπει να εναρμονίζεται με τον ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό νόμο».

Εύλογα λοιπόν τίθεται το ερώτημα, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη, στην απευκταία περίπτωση ατυχήματος.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Στην ανοιχτή συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Χανίων για τη συνδιοργάνωση κινητοποίησης στη Βάση της Σούδας, για την αποτροπή της υδρόλυσης των χημικών του πολέμου στη Μεσόγειο, θα συμμετάσχει η ομάδα Πολιτών Ρεθύμνου, ενάντια στα χημικά του πολέμου

Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 το βράδυ και καλούνται οι πολίτες του Ρεθύμνου να συμμετάσχουν μαζικά.

Στο κάλεσμα του συντονιστικού Χανίων αναφέρεται:

«Την Τρίτη 2 Ιουλίου συνήλθε όπως και κάθε βδομάδα στις 8:30 μμ στο Εργατικό Κέντρο Χανίων το ανοιχτό συντονιστικό των Χανίων ενάντια στα χημικά, και αποφάσισε τα παρακάτω.

Με βάση τις φειδωλές πληροφορίες που λαμβάνουμε, καθώς όλοι οι επίσημοι φορείς και η κυβέρνηση παίζουν κρυφτό με τους πολίτες, το πείραμα της υδρόλυσης των χημικών του πολέμου στη Συρία μπαίνει στην τελευταία φάση του, με την άμεση φόρτωσή τους στο Cape Ray από την Ιταλία και τον απόπλου του από το λιμάνι της Καλαβρίας σε λίγες ημέρες. Στη διαδικασία αυτή, που θα συμμετέχει το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ καθώς και ένα ελληνικό υποβρύχιο, ενεργό ρόλο θα παίξει και η ΝΑΤΟϊκή βάση της Σούδας.

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ τον αγώνα μας ενάντια στην οριστική υποβάθμιση της κλειστής θάλασσας της Μεσογείου και στη μελλοντική νομιμοποίηση τέτοιου είδους πειραμάτων.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ άμεση κινητοποίηση στη βάση της Σούδας την προσεχή εβδομάδα. Η φύση της κινητοποίησης θα καθοριστεί από τη συμμετοχή και τη διάθεση του κόσμου. Γι αυτό,

ΚΑΛΟΥΜΕ την επόμενη Τρίτη 8 Ιουλίου στις 8:30 μμ σε ανοιχτή συνέλευση όλους τους κατοίκους, τα κινήματα και τους φορείς των Χανίων να προσέλθουν στο Εργατικό Κέντρο Χανίων με αντικειμενο τη συνδιοργάνωση και συντονισμό της κινητοποίησης αυτής στη ΝΑΤΟϊκή βάση της Σούδας. Η κινητοποίηση αυτή προτείνεται να γίνει ΑΜΕΣΑ μετά τη συνέλευση. Το συντονιστικό Χανίων προτείνει τον αποκλεισμό της στρατιωτικής βάσης έως ότου το πείραμα εις βάρος της υγείας και της οικονομίας όλης της Μεσσογείου σταματήσει.

Καλούμε όλους τους φορείς, συντονιστικά και κινήματα της Κρήτης είτε να παραβρεθούν είτε να διοργανώσουν σχετική συζήτηση στην πόλη τους προκειμένου να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους σε αυτήν την κινητοποίηση.

Καλούμε επίσης σε πανελλαδική συστράτευση και ενεργό συμμετοχή στην κινητοποίηση αυτή, η οποία τονίζουμε θα πρέπει να είναι άμεση μετά τη συνάντηση της Τρίτης. Η φυσική σας παρουσία είναι απαραίτητη, καθώς και η αλληλεγγύη σας.

Θεωρούμε ότι ο αγώνας αυτός θα πρέπει να πάρει πανευρωπαϊκή διάσταση, και συνεπώς το κέντρο του αγώνα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να είναι άλλο από το κέντρο των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό προτείνουμε τον αποκλεισμό της βάσης στη Σούδα σε αυτήν την κρίσιμη καμπή του αγώνα προκειμένου να αποτρέψουμε τον απόπλου του Cape Ray και να σταματήσουμε το πείραμα της υδρόλυσης. Σύμφωνα και με προηγούμενες αποφάσεις μας, θα στηρίξουμε την εν πλω διαμαρτυρία που σχεδιάζεται από συναγωνιστές μας όταν αυτή πραγματοποιηθεί. Ως συντονιστικό Χανίων δεν έχουμε πάρει απόφαση για άλλη δράση επί του παρόντος, ούτε συνδιοργανώνουμε κάποια πορεία στην Αθήνα ή αλλού, όπως έχει γραφτεί πρόσφατα σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΠΕΡΑΚΗΣ

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση