HomeHL-TOPΚορωνοϊός: Το εξαιρετικά κρίσιμο διάστημα μέχρι τις 9 Νοεμβρίου

Κορωνοϊός: Το εξαιρετικά κρίσιμο διάστημα μέχρι τις 9 Νοεμβρίου

Το επόμενο μέτρο που συζητούν, οι περιοχές στα κόκκινα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κρίσιμο θεωρείται το διάστημα των επόμενων 15 ημερών, ως το πρώτο δεκαήμερο δηλαδή του Νοεμβρίου, για τα επόμενα βήματα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι επιδημιολόγοι τονίζουν πως μετά τα νέα μέτρα, η εξάπλωση του κορωνοϊού δεν έχει σταματήσει, αλλά περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα από τους περιορισμούς και τα lockdown που έχουν τεθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας, ανάλογα με την επιδημιολογία που υπάρχει.

Αρκετές περιοχές, όπως η Καστοριά, η Κοζάνη, οι Σέρρες, τα Ιωάννινα και φυσικά η Αττική και η Θεσσαλονίκη, παρουσιάζουν υψηλότατα ποσοστά κρουσμάτων, ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν πως πρέπει να περιμένουν 10 με 15 ημέρες (σύμφωνα με την ΕΡΤ το διήμερο 8-9 Νοεμβρίου θεωρείται πως θα κριθούν τα επόμενα βήματα) για να διαπιστώσουν αν τα μέτρα έχουν πιάσει τόπο και αν ο κορωνοϊός έχει καταφέρει να διεισδύσει περισσότερο στην κοινότητα.

«Επειδή ο χρόνος επώασης είναι μετά τις 7 ημέρες-10 ημέρες, η τελική αποτίμηση θα γίνει σε 10-15 ημέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος στην ΕΡΤ.

Μάλιστα, ιδιαίτερα κρίσιμα θεωρούν τα επόμενα 24ωρα στις περιοχές της βόρειας Ελλάδας όπου παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων, με περιοχές όπως τις Σέρρες και τα Ιωάννινα, να βρίσκονται μία ανάσα από το να ανέβουν στο επίπεδο 4 του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.

Σκέψεις για νέο περιορισμό ωραρίου στην εστίαση

Σύμφωνα με την Κρατική τηλεόραση, οι ειδικοί σε περίπτωση που στο διάστημα αυτό δεν δουν αισθητή μείωση των κρουσμάτων, θα επεξεργαστούν νέα μέτρα, με ένα από αυτό να είναι ένας περαιτέρω περιορισμός του ωραρίου για κάποιες κατηγορίες της εστίασης. Δεν προβλέπεται όμως γενικό lockdown, όπως τόνισε και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ.

«Γενικό lockdown η έσχατη λύση, θα έκανε κακό στην οικονομία. Οι επιπτώσεις ενός τέτοιου μέτρου θα έχει επιπτώσεις οδυνηρές. Θα ήταν έσχατη λύση» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Λινού: Θα φτάσουν τα 2.500 τα κρούσματα αν δεν τηρηθούν τα μέτρα

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, τόνισε πως αν δεν υπάρξει τήρηση των μέτρων, τότε θεωρεί πως τον επόμενο μήνα τα κρούσματα θα διπλασιαστούν!

«Ο διπλασιασμός την τελευταία εβδομάδα είναι η ένδειξη ότι έχουμε επιθετική αύξηση. Αν δεν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα, αν δεν λειτουργήσουν, στις επόμενες οκτώ ημέρες θα έχουμε διπλασιασμό των κρουσμάτων, θα έχουμε πάνω από 1.000 κρούσματα» είπε η κυρία Λινού που μιλώντας στο Mega τόνισε πως χρειάζεται να προστεθούν επιπλέον μέτρα και να τηρηθεί το μέτρο της μάσκας παντού σε όλη την χώρα.

«Αν δε πάρουμε κι άλλα μέτρα, τότε το επόμενο διάστημα θα διπλασιαστούν και ίσως τριπλασιαστούν. Φοβάμαι ότι θα φτάσουμε στα 2.500 κρούσματα. Μακάρι να διαψευστώ», προειδοποίησε η καθηγήτρια, που σημείωσε ότι θα πρέπει να βρεθούν κίνητρα για να πηγαίνει ο κόσμος να κάνει τεστ.

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» Αττική, Ιωάννινα, Σέρρες, Λάρισα -Μείωση κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη

Στο «κόκκινο» παραμένουν, εν τω μεταξύ, αρκετές περιοχές σε όλη τη χώρα. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 715 κρούσματα, με 260 να αφορούν την Αττική. Αρκετά μειωμένος, αλλά υψηλός, είναι ο αριθμός κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη, που είναι πλέον σε διψήφιο νούμερο (84), ενώ παραμένει έντονη η ανησυχία τόσο για τα Ιωάννινα, όπου εντοπίστηκαν 52 νέα κρούσματα, όσο και για τις Σέρρες, που η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, με 31 νέα κρούσματα, μεταξύ των οποίων τα 13 από γηροκομείο της πόλης.

Την ίδια ώρα, η Λάρισα παρουσιάζει νέα αύξηση κρουσμάτων καθώς εντοπίστηκαν άλλα 41 χθες, εκ των οποίων τα 16 από ιχνηλατήσεις μετά από άλλα κρούσματα.

Εκκληση για την τήρηση των μέτρων από την Σακελλαροπούλου

Εν τω μεταξύ, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου απεύθυνε έκκληση για τήρηση των μέτρων, κυρίως από τους νέους. «Κάνω λοιπόν έκκληση σε όλους, και ειδικότερα στους νέους, να αποδείξουν στην πράξη το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που έχουν, ιδίως για τους πιο ευάλωτους», είπε χαρακτηριστικά.

Αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι σε 95 -Αλλοι επτά θάνατοι, ανησυχία για τα κρούσματα σε νέους

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 715 κρούσματα, καθώς και επτά θανάτους, με το σύνολο να φτάνει τους 581. Αυτό που προκαλεί ανησυχία ωστόσο, είναι το γεγονός ότι οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν και πάλι, φτάνοντας τους 95 σε όλη τη χώρα, πλησιάζοντας για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα, τα επίπεδα Απριλίου όταν η χώρα ήταν σε καραντίνα.

Παράλληλα, τα κρούσματα «αγγίζουν» τα 31.500 από την ημέρα που εμφανίστηκε η πανδημία στην χώρα. Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα όσον αφορά τα κρούσματα, είναι η αύξηση που παρουσιάζουν στην κατηγορία των ανθρώπων κάτω των 40 ετών. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες έγιναν σχεδόν 1.000 δειγματοληψίες από τον ΕΟΔΥ στο Περιστέρι (περιοχή που συγκαταλέγεται σε αυτές με σημαντικό αριθμό κρουσμάτων από τον περασμένο μήνα) και εντοπίστηκαν 31 κρούσματα, με διάμεση ηλικία τα 35 έτη.

Στην Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης την περασμένη Παρασκευή, τα μισά κρούσματα αφορούν ηλικίες μεταξύ 19 και 40 ετών, γεγονός που δείχνει πως οι νεότεροι εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά μόλυνσης.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Ανακοινώνουμε 715 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 93 συνδέονται με γνωστές συρροές και 48 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 31.496, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.3.883 (12.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 12.194 (38.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 95 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη. 32 (33.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 95.8% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 274 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.Τέλος, έχουμε 7 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 581 θανάτους συνολικά στη χώρα. 220 (37.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».
Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων κορωνοϊού

260 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
84 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστές συρροές
4 κρούσματα από Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
3 κρούσματα από Π.Ε. Αργολίδας
5 κρούσματα από Π.Ε. Αρκαδίας
5 κρούσματα από Π.Ε. Άρτας
16 κρούσματα από Π.Ε. Αχαΐας.
6 κρούσματα από Π.Ε. Βοιωτίας
3 κρούσματα από Π.Ε. Έβρου
2 κρούσματα από Π.Ε. Εύβοια
5 κρούσματα από Π.Ε. Ημαθίας
4 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου
2 κρούσματα από Π.Ε. Θεσπρωτίας
1 κρούσμα από Π.Ε. Θήρας
52 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 32 συνδεόμενα με συρροή σε βιομηχανία τροφίμων
6 κρούσματα από Π.Ε Καβάλας
7 κρούσματα από Π.Ε. Καρδίτσας
8 κρούσματα από Π.Ε. Καστοριάς
5 κρούσματα από Π.Ε. Κέρκυρας
11 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης
6 κρούσματα από Π.Ε. Κορινθίας
1 κρούσμα από Π.Ε. Κω
41 κρούσματα από Π.Ε. Λάρισας, τα 16 προερχόμενα από ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
1 κρούσμα από Π.Ε. Λέσβου
3 κρούσματα από Π.Ε. Μαγνησίας
12 κρούσματα από Π.Ε. Μεσσηνίας
3 κρούσματα από Π.Ε. Ξάνθης
1 κρούσμα από Π.Ε. Πρέβεζας
1 κρούσμα από Π.Ε. Ρεθύμνου
1 κρούσμα από Π.Ε. Ροδόπης
1 κρούσμα από Π.Ε. Ρόδου
5 κρούσματα από Π.Ε. Σάμου
31 κρούσματα από Π.Ε. Σερρών (30 προερχόμενα από δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ)
2 κρούσματα από Π.Ε. Σύρου
10 κρούσματα από Π.Ε. Τρικάλων
3 κρούσματα από Π.Ε. Φθιώτιδας
2 κρούσματα από Π.Ε. Φλώρινας
2 κρούσματα από Π.Ε. Χαλκιδικής
5 κρούσματα από Π.Ε. Χανίων
2 κρούσματα από Π.Ε. Χίου

Πηγή: iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση