HomeHL-WorldΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ: Ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε σχολείο – Τουλάχιστον έξι νεκρά παιδιά

ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ: Ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε σχολείο – Τουλάχιστον έξι νεκρά παιδιά

Στο Καμερούν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένοπλοι εφόρμησαν το Σάββατο σε ένα σχολείο στο Καμερούν και άνοιξαν πυρ αδιακρίτως, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι παιδιά και τραυματίζοντας περίπου οκτώ ακόμη σε μια περιοχή όπου επιχειρούν αποσχιστές αντάρτες, δήλωσαν αξιωματούχοι και γονείς.

Καταφθάνοντας με μοτοσικλέτες και με πολιτική ένδυση, οι δράστες εξαπέλυσαν την επίθεσή τους κατά το μεσημέρι στην πόλη Κούμπα στην Νοτιοδυτική Περιφέρεια, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένου ενός γονέα που βρισκόταν έξω από το σχολείο τη στιγμή της επίθεσης.

Κάποια παιδιά τραυματίστηκαν καθώς πήδηξαν από παράθυρα στον δεύτερο όροφο.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν η επίθεση συνδέεται με την συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ του στρατού και ομάδων που επιδιώκουν τη δημιουργία ενός αποσχισθέντος κράτους ονόματι Αμπαζόνια στο αγγλόφωνο δυτικό τμήμα της χώρας.

Οι εικόνες που ακολουθούν είναι ΣΚΛΗΡΕΣ


Εντούτοις, πρόκειται για ένα τραγικό νέο συμβάν σε μια περιοχή όπου από το 2017 έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες και έχουν εκτοπιστεί χιλιάδες λόγω των συγκρούσεων, με πολλά παιδιά να μη μπορούν να πάνε σχολείο.

«Βρήκαν τα παιδιά στην τάξη και άρχισαν να τα πυροβολούν», δήλωσε στο Reuters ο Αλί Ανουγκού, αντινομάρχης της πόλης.


Η Ιζαμπέλ Ντιονέ έτρεξε στο σχολείο για να αναζητήσει την 12χρονη κόρη της όταν άκουσε για την επίθεση. Την βρήκε στο πάτωμα μιας σχολικής αίθουσας να αιμορραγεί από το στομάχι.

«Ήταν αβοήθητη και φώναζε ‘μαμά σε παρακαλώ βοήθησέ με’ και της είπα ‘μόνο ο Θεός σου μπορεί να σε σώσει τώρα’», είπε η Ντιονέ στο Reuters. Το κορίτσι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε θεραπεία για τραυματισμό από πυροβολισμό.

Αυτονομιστές καταδικάζουν την επίθεση

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οκτώ παιδιά πέθαναν από την επίθεση, κάποια από ματσέτα, και ότι 12 τραυματίστηκαν.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τραβήχθηκαν από τοπικούς δημοσιογράφους δείχνουν ενήλικες να βγαίνουν τρέχοντα από το σχολείο κρατώντας παιδιά στην αγκαλιά τους.

Μια φωτογραφία που επαληθεύτηκε από το Reuters δείχνει μια λίμνη αίματος στο πάτωμα μιας σχολικής αίθουσας και διάσπαρτα σαγιονάρες.

cameroon_mesa

Ο τοπικός αξιωματούχος εκπαίδευσης Αχίμ Αμπανάου Ομπαζέ επιβεβαίωσε έξι θανάτους παιδιών ηλικιών μεταξύ 12 και 14 ετών, και πρόσθεσε ότι άλλα οκτώ παιδιά διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Ο Ανουγκού και ένας άλλος αξιωματούχος επέρριψαν την ευθύνη για την επίθεση σε αποσχιστές αντάρτες, χωρίς όμως να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία.

Ο εξέχων αυτονομιστής ηγέτης Αγιούκ Ταμπέ χαρακτήρισε «απάνθρωπη» την επίθεση με ανάρτησή του στο twitter, τονίζοντας πως «όσοι ευθύνονται για αυτές τις κτηνωδίες πρέπει να λογοδοτήσουν».

Ωστόσο, πολλές ένοπλες φράξιες έχουν αναδυθεί από το αυτονομιστικό κίνημα από το 2017 και σπανίως μια φωνή μιλά εκ μέρους όλων των αποσχιστικών δυνάμεων.

Οι αγγλόφωνοι αποσχιστές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας και έκλεισαν τα σχολεία στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους ενάντια στη γαλλόφωνη κυβέρνηση του προέδρου Πολ Μπιγιά και για αυτό που κατηγορούν ως περιθωριοποίηση της αγγλόφωνης μειονότητας. Οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων έχουν καταγράψει καταχρήσεις ενάντια σε αμάχους και από τις δύο πλευρές.

Πέρυσι, αξιωματούχοι κατηγόρησαν τους αυτονομιστές για την απαγωγή δεκάδων μαθητών, κατηγορία που αρνήθηκαν οι αυτονομιστές.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση