HomeHL1-CultureΞεπούλησε ο Banksy: 9,8 εκατ. δολάρια για τη δική του εκδοχή ενός αριστουργήματος του Μονέ

Ξεπούλησε ο Banksy: 9,8 εκατ. δολάρια για τη δική του εκδοχή ενός αριστουργήματος του Μονέ

Σε δημοπρασία στο Λονδίνο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το απίστευτο ποσό των 9,8 εκατ. δολαρίων (7,6 εκατ. στερλινών) έπιασε μια «εκδοχή» του Banksy ενός αριστουργήματος του Κλοντ Μονέ.

Η ελαιογραφία του Βρετανού καλλιτέχνη του γκράφιτι – γνωστού για τα ευφυή έργα τέχνης του, τα οποία συχνά αναφέρονται σε διεθνή γεγονότα – βγήκε στο σφυρί από τον οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο σε μια δημοπρασία που εξελίχθηκε σε μια εννιάλεπτη αναμέτρηση μεταξύ πέντε συλλεκτών.

Ο  Banksy φιλοτέχνησε το 2005 το έργο του με τίτλο «Show me the Monet», μια «εκδοχή» του ιμπρεσιονιστικού αριστουργήματος του 1899 του Κλοντ Μονέ «Le Bassin aux Nympheas», που απεικονίζει τη «Λιμνούλα με τα Νούφαρα» γεμάτη με αναποδογυρισμένα καροτσάκια σουπερμάρκετ κι έναν κώνο κυκλοφορίας.

Britain Banksy

O Banksy φιλοτέχνησε το «Show Me the Monet» το 2005 / Φωτογραφία: ΑΡ

Η τιμή που έπιασε είναι η δεύτερη υψηλότερη για έργο του Banksy μετά το “Desolved Parliament” («Διαλυμένο Κοινοβούλιο), που απεικονίζει το βρετανικό κοινοβούλιο γεμάτο χιμπατζήδες και πουλήθηκε πέρυσι έναντι 9,9 εκατ. στερλινών.

Hong Kong Auction

Το “Show Me the Monet” εντάσσεται σε μια σειρά έργων του Banksy με τίτλο “Crude Oils” / Φωτογραφία: ΑΡ

O πίνακας “Show Me the Monet” εντάσσεται σε μια σειρά έργων του Banksy με τίτλο “Crude Oils”, που αποτελούν τη δική του εκδοχή εμβληματικών έργων ζωγραφικής, όπως τα «Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ – που εμφανίζονται μαραμένα μέσα σε ένα βάζο-, τα «Νυχτοπούλια» του Έντουαρντ Χόπερ -που απεικονίζουν έναν θυμωμένο άνδρα με μποξεράκι στα χρώματα της σημαίας της Βρετανίας – και το “Marilyn” του Άντι Γουόρχολ με το πρόσωπο της Κέιτ Μος στη θέση εκείνου της Μέριλιν Μονρόε. Πρόκειται για ένα έργο με το οποίο ο Banksy «φωτίζει την περιφρόνηση του περιβάλλοντος από μια κοινωνία που εναγκαλίζεται τις υπερβολές του καταναλωτισμού», όπως είπε ο Άλεξ Μπράνζικ, επικεφαλής για την Ευρώπη του τομέα «Σύγχρονη Τέχνη» του οίκου Sotheby’s.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση