HomeHL-EconomyΆδεια πατρότητας: Αυξάνεται στις 14 ημέρες

Άδεια πατρότητας: Αυξάνεται στις 14 ημέρες

Όλες οι λεπτομέρειες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εντός ημερών θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που θα έχει και τη διάταξη για την άδεια πατρότητας. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», καθιερώνεται η αύξηση της άδειας πατρότητας από δύο ημέρες που ισχύει σήμερα σε 14 εργάσιμες ημέρες. Πρόκειται για προσαρμογή της οδηγίας 2019/1168 με την οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα και των δύο γονέων στην άσκηση της γονικής φροντίδας. Η οδηγία πρέπει να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2021, ενώ ένα κράτος-μέλος μπορεί να ζητήσει διετή παράταση, δηλαδή έως την 1η Ιουλίου 2023. Σήμερα, η άδεια μητρότητας όταν γεννιέται το παιδί είναι για τη μητέρα 17 εβδομάδες στον ιδιωτικό τομέα. Στον δημόσιο τομέα είναι 2 μήνες πριν και 3 μήνες μετά τον τοκετό. Στη συνέχεια υπάρχει δυνατότητα μειωμένου ωραρίου ή άδειας φροντίδας του παιδιού έως 4 μήνες περίπου, της οποίας μπορεί να κάνει χρήση και ο πατέρας, αν δεν κάνει η μητέρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤA ΝΕΑ » ολόκληρη η διάταξη για την άδεια πατρότητας με το άρθρο 4 του υπό κατάθεση εργασιακού νομοσχεδίου έχει ως εξής:

-Κάθε εργαζόμενος πατέρας δικαιούται άδεια πατρότητας 14 εργάσιμων ημερών, η οποία πρέπει να λαμβάνεται κατά τη γέννηση του τέκνου. Η άδεια αυτή δύναται να κατανέμεται κατά 2 ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες 12 πρέπει να λαμβάνονται, συνολικά ή τμηματικά, άμεσα λόγω της γέννησης του τέκνου, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία γέννησης.

-Προκειμένου για εργαζόμενο με μερική απασχόληση, η άδεια χορηγείται αναλογικώς προς τον χρόνο εργασίας σε σχέση με τον συγκρίσιμο εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης.

-Η άδεια πατρότητας χορηγείται υποχρεωτικώς από τον εργοδότη με αποδοχές και δεν εξαρτάται από προηγούμενη απασχόληση ή προϋπηρεσία, τη συζυγική ή οικογενειακή κατάσταση του εργαζομένου.

-Σε περίπτωση υιοθεσίας ή αναδοχής τέκνου, ηλικίας έως 8 ετών, η άδεια πατρότητας χορηγείται από την τοποθέτηση του παιδιού στην οικογένεια.

Διαφήμιση
Διαφήμιση