HomeHL-9Νέο κρούσμα κορωνοϊού σε 29χρονη στα Χανιά

Νέο κρούσμα κορωνοϊού σε 29χρονη στα Χανιά

Βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέο κρούσμα  κορωνοϊού καταγράφηκε σήμερα στα Χανιά. Πρόκειται για μία νεαρή κοπέλα μόλις 29 ετών η οποία βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με τίς πληροφορίες τα συμπτώματα που παρουσίασε ήταν πυρετός από την Πέμπτη, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε πονόλαιμο αλλά και κόπωση με αποτέλεσμα να κάνει το τεστ το οποίο βγήκε θετικό στον νέο ιό.

Η κατάσταση της υγείας της πάντως δεν εμπνέει ανησυχία γι’ αυτό και δεν νοσηλεύεται στο νοσοκομείο αλλά είναι περιορισμένη στο σπίτι της.

Η 29χρονη δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα ενώ δεν είχε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου 76χρονος θετικός στον κορωνοϊό

Nα υπενθυμίσουμε ότι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζέλειου νοσοκομείου Ηρακλείου νοσηλεύεται ένας 76χρονος άνδρας ο οποίος έχει διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό.

Ο άνδρας διεκομίσθη την Πέμπτη στη μονάδα Covid του Νοσοκομείου, ωστόσο η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και οι γιατροί έκριναν αναγκαία τη μεταφορά του στη ΜΕΘ.

Ο άνδρας σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα και έχει πυρετό, ωστόσο σύμφωνα με τον Διοικητή του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου, που μίλησε στο cretapost, η κατάσταση του έχει σταθεροποιηθεί.

Kρούσμα κορωνοϊού σε εργαζόμενη στο ΠΑΓΝΗ

Νέο κρούσμα κορωνοϊού όμως και  σε εργαζόμενη στο ΠΑΓΝΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, πρόκειται για μία γυναίκα η οποία εργάζεται στη Μαιευτική Κλινική του νοσοκομείου η οποία παρουσίασε ήπια συμπτώματα και υπεβλήθη σε τεστ για κορωνοϊό το οποίο βγήκε θετικό.

Αμέσως κινητοποιήθηκε το νοσοκομείο και τηρήθηκε το πρωτόκολλο ενώ έγιναν τεστ στους εργαζόμενους που είχε επαφή η γυναίκα αλλά και στον στενό της κύκλο.

Τα αποτελέσματα των επαφών της βγήκαν αρνητικά ενώ η ίδια βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό καθώς η κατάσταση της υγείας της δεν εμπνέει κάποια ανησυχία.

Να βγουν σε καραντίνα οι εργαζόμενοι που ήρθαν σ’ επαφή με το κρούσμα ζητά το Σωματείο

Την ίδια ώρα με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ ζητά να βγουν όλοι οι εργαζόμενοι που αποτελούν επαφές του επιβεβαιωμένου κρούσματος σε καραντίνα.

Όπως αναφέρουν, δεν έχουν τηρηθεί τα πρωτόκολλα διαχείρισης καθώς όσοι θα υποβληθούν σε μοριακό έλεγχο συνεχίζουν να εργάζονται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ανεπαρκέστατα αποδεικνύονται για άλλη μια φορά τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρουσμάτων-υγειονομικών και των επαφών τους. Δεν βγήκε σε καραντίνα κανείς από τους εργαζόμενους που δουλεύουν μαζί με τη μαία, η οποία διαγνώσθηκε πρόσφατα θετική στον SARS-CoV-2, με τη δικαιολογία ότι δεν αποτελούν επαφές με υψηλού κινδύνου έκθεση, από τη στιγμή που φορούσαν απλές μάσκες. Ακόμη και όσοι θα υποβληθούν σε μοριακό έλεγχο, θα συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι να κάνουν το τεστ πριν ακόμη βγει το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, αμφίβολο είναι αν όντως η έκθεσή τους ήταν χαμηλού κινδύνου, αφού οι εργαζόμενοι στα διαλείμματά τους στο χώρο ανάπαυσης συχνά βγάζουν τη μάσκα, προκειμένου να καταναλώσουν νερό, τροφή, καφέ κοκ, χωρίς να την αλλάζουν μετά, ενώ ταυτόχρονα συνομιλούν μεταξύ τους. Δεν αλλάζουν μάσκα ούτε αν υγρανθεί με ιδρώτα και την κρατούν συνήθως για όλη τη βάρδια, καθώς τα μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) δίνονται ακόμη με το σταγονόμετρο.

Η παραμονή υγειονομικών στο χώρο εργασίας τους, παρόλο που αποτελούν επαφές κρουσμάτων, αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς του ιού και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ίδιων των εργαζομένων, των οικογενειών τους, των ασθενών αλλά και των μητέρων και των βρεφών, με τα οποία συναναστρέφονται οι μαίες. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ήδη έχουν προσβληθεί από COVID-19 πάνω από 600 υγειονομικοί πανελλαδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η πραγματική αιτία που δεν βγαίνουν σε καραντίνα οι συνάδελφοι είναι οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Εξαιτίας των ελλείψεων, η απουσία έστω 2-3 εργαζομένων για λίγες μέρες διαταράσσει σημαντικά τη λειτουργία των τμημάτων. Το σωματείο μας είχε προειδοποιήσει από την αρχή της πανδημίας για την όξυνση του χρόνιου προβλήματος υποστελέχωσης που θα προέκυπτε λόγω των αδειών ευπαθών ομάδων, ειδικού σκοπού και των αναρρωτικών αλλά και λόγω της καραντίνας υγειονομικών.

Δυστυχώς, οι επιστημονικές οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι προσαρμοσμένες στις συνθήκες υποστελέχωσης. Ακόμη και μετά από υψηλού κινδύνου έκθεση υγειονομικού συνιστάται 7ήμερη (όχι 14ήμερη) καραντίνα, ενώ συνιστάται παραμονή στην εργασία εργαζόμενου που φορούσε μόνο απλή (όχι υψηλής αναπνευστικής προστασίας) μάσκα χωρίς οφθαλμική προστασία, γάντια, ποδιά κατά τη στενή επαφή με κρούσμα που ΔΕΝ φορούσε μάσκα.

Προσαρμοσμένοι στις ελλείψεις προσωπικού είναι και οι νόμοι και οι ΠΝΠ που ψηφίζονται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο ΦΕΚ για τις ευπαθείς ομάδες, που έβαλε «κόφτες» στους ασθενείς που θεωρούνται αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID 19.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, οι νόμοι και τα επιχειρησιακά σχέδια των διοικήσεων είναι εναρμονισμένα με την πολιτική που περιορίζει την κρατική χρηματοδότηση της υγείας στο ελάχιστο δυνατό, συντηρώντας τις ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία. Γι’ αυτό οι οκτώ μήνες που έχουν μεσολαβήσει από την έναρξη της πανδημίας δεν αξιοποιήθηκαν για την επαρκή στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμο προσωπικό και για την εξασφάλιση επάρκειας σε ΜΑΠ. Τις συνέπειες αυτής της πολιτικής αντιμετωπίζουμε τώρα με την αρχόμενη πίεση πάνω στο δημόσιο σύστημα υγείας από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Αντιδρούμε στην πολιτική που υπολογίζει περισσότερο το κόστος από την προστασία της υγείας μας. Διεκδικούμε:

  • Να βγουν σε καραντίνα και να υποβληθούν σε μοριακό τεστ όλες οι επαφές του κρούσματος.
  • Επείγουσες προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για την άμεση πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου.
  • Εξασφάλιση επάρκειας σε ΜΑΠ.
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ εργαζομένων σε δομές υγείας σε τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με το βαθμό έκθεσης.

7 νέα κρούσματα στην Κρήτη

Ο ΕΟΔΥ το απόγευμα ανακοίνωσε νέο αρνητικό ρεκόρ στη χώρα μας με 508 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ 81 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 490 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Από τα νέα αυτά κρούσματα, επτά εντοπίζονται στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, 5 εντοπίστηκαν στην περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, ένα στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και ένα στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση