HomeΕΛΛΑΔΑΣτέλιος Πέτσας: Η Ευρώπη εξαπατήθηκε από την Τουρκία

Στέλιος Πέτσας: Η Ευρώπη εξαπατήθηκε από την Τουρκία

Δεν υπάρχει καμιά De Facto κατάσταση. Το κλίμα δείχνει ότι η υπομονή της Ευρώπης εξαντλήθηκε εκτίμησε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προσέρχεται με ένα πλαίσιο αξόνων. Τι είπε για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Τουρκία απέδειξε την αναξιοπιστία της είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί στη σύνοδο Κορυφής όπου πρόκειται να τεθεί σήμερα η τουρκική προκλητικότητα.

Η Ευρώπη εξαπατήθηκε από την Τουρκία είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη και όσες χώρες πίστευαν ότι η Τουρκία θα κάνει αυτά που λέει διαψεύσθηκαν από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Το κλίμα δείχνει ότι η υπομονή της Ευρώπης εξαντλήθηκε εκτίμησε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προσέρχεται με ένα πλαίσιο αξόνων.

Το πρώτο είναι μια σαφέστατη καταδίκη της προκλητικότητας της Τουρκίας και στην Αμμόχωστο και στην Αν. Μεσόγειο.

Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα από τα προηγούμενα συμπεράσματα καθώς έχουμε δύο ξεκάθαρες παραβιάσεις των προηγούμενων συμπερασμάτων απ’ την Τουρκία , το σημείο 18 και το σημείο 20, άρα δεν μπορούμε να μείνουμε σταθεροί στα προηγούμενα.

Τρίτο είπε ο κ. Πέτσας είναι η περιγραφή του πλέγματος στήριξης της Τουρκίας αν υπαναχωρήσει από τις προκλήσεις της ή των κυρώσεων αν συνεχίσει η γείτονα τις προκλήσεις της.

Αναφερόμενος στη «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης την προσδιόρισε λέγοντας πως είναι πάντα η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα, είπε, το ζήτημα είναι ξεκάθαρο έχουν προσδιορισμό τα 6 ναυτικά μίλια με πάντα το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει στα 12 ν.μ. τα χωρικά της ύδατα όποτε το κρίνει σκόπιμο η ίδια στο μέλλον.

Το θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων έχει να κάνει με την υφαλοκρηπίδα που δεν είναι σαφώς οριοθετημένη και δεν έχει να κάνει με τα υπερκείμενα ύδατα.

Είναι προς διευθέτηση με την τουρκική πλευρά και για αυτό υπάρχει το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών προκειμένου να διευθετηθεί και αυτό το ζήτημα που είναι μια εκκρεμότητα δεκαετιών, ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Στο ερώτημα για την τακτική της τουρκικής πλευράς να δημιουργεί De Facto καταστάσεις ο κ. Πέτσας αντέτεινε πως δεν υπάρχει καμιά De Facto κατάσταση στην παρανομία.

Έφερε ως παράδειγμα το παράνομο Τουρκολυβικό μνημόνιο αλλά και όλες αυτές οι ενέργειες που κάνει η Τουρκία και δεν δημιουργούν κανένα προηγούμενο.

Αυτό που είναι σημαντικό πρόσθεσε είναι η διεθνής καταδίκη των τουρκικών ενεργειών αναφέροντας το παράδειγμα των ΗΠΑ , της Ρωσίας των χωρών της Ευρώπης.

Εμείς πρέπει να έχουμε ψύχραιμη αυτοπεποίθηση, με τις στρατηγικές μας συμμαχίες, να αισθανθεί η Τουρκία την πίεσή μας τόνισε ο κ. Πέτσας .

Στο ερώτημα πως ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ ο κ. Πέτσας διερωτήθηκε γιατί δεν το έκανε όταν κυβερνούσε.

Προέτρεψε δε να αφεθούν στην άκρη οι «μικροπολιτικές κορώνες» και παρέπεμψε στην εθνική ομοψυχία που διαπιστώθηκε μετά την ενημέρωση το κομμάτων υπογραμμίζοντας αντιμετωπίζει το όλο ζήτημα με την σοβαρότητα που του αρμόζει.

Διαφήμιση
Διαφήμιση