HomeΚΡΗΤΗΕμφανίστηκε και πάλι ο κροκόδειλος του Ρεθύμνου

Εμφανίστηκε και πάλι ο κροκόδειλος του Ρεθύμνου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αναστάτωση προκαλεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα ένας κροκόδειλος στο Ρέθυμνο. Νέο βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα εμφανίζει το ερπετό να εξακολουθεί να βρίσκεται στο φράγμα των Ποταμών. Τη στιγμή που άπαντες προσπαθούν να τον εντοπίσουν, οι αρχές συνιστούν προσοχή.

1454447Την ίδια ώρα, πολλά είναι τα σενάρια που εξετάζονται σχετικά με το πώς βρέθηκε ο κροκόδειλος στο Φράγμα Ποταμών στο Ρέθυμνο.

«Το πιο πιθανό σενάριο είναι κάποιος να το είχε στο σπίτι του, να το μεγάλωσε, να μην μπορούσε να το θρέψει άλλο και στη συνέχεια ήρθε εδώ να το αφήσει» επεσήμανε ο κ. Μαμαγκάκης, ο οποίος παράλληλα ανέφερε πως δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τους ανθρώπους που ζουν στο κοντινό χωριό.

Αμέριμνος συνεχίζει να κολυμπά ο κροκόδειλος στο φράγμα των Ποταμών στο Ρέθυμνο ο οποίος από τη στιγμή που έγινε αντιληπτός έχει στρέψει πάνω του τα βλέμματα όλου του πανελλήνιου.

Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή σε όσους επισκέπτονται την περιοχή, ενώ πλέον ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την απομάκρυνση του ερπετού.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι ο κροκόδειλος έγινε κάτοικος… Αμαρίου αφού τον ξεφορτώθηκε στο φράγμα ο ιδιοκτήτης του και μάλιστα όχι μόνο του αλλά μαζί με έναν ακόμα. Tις επόμενες ημέρες ειδικοί επιστήμονες ξεκινούν συστηματική έρευνα για να εντοπίσουν το μεγάλο ερπετό. Αν και ουδείς έχει ειδική εμπειρία στους κροκόδειλους, σπεύδουν να υπογραμμίσουν το προφανές: απαιτείται προσοχή. «Πρέπει να τονίσουμε δύο σημεία. Αφενός ο κόσμος να μην πλησιάζει από περιέργεια ένα επικίνδυνο ζώο για να μην υπάρξει ατύχημα…

 Ασφαλώς και υπάρχει κίνδυνος εάν πλησιάσει κανείς για να το φωτογραφήσει. Επίσης, να καταλάβουμε ότι τα ζώα συντροφιάς είναι μια ευθύνη και δεν πρέπει να τα αφήνουμε ελεύθερα. Αν δεν έχει εντοπιστεί άλλη φορά κροκόδειλος, έχουμε δεκάδες περιπτώσεις με χελώνες, ιγκουάνα και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς που εγκαταλείπονται» λέει ο κ. Πέτρος Λυμπεράκης, βιολόγος, έφορος σπονδυλωτών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και με ειδικές γνώσεις ερπετολογίας. 

Ο ίδιος έχει αναλάβει την έρευνα για τον εντοπισμό του κροκόδειλου μαζί με ομάδα συνεργατών, αν και ουδείς έχει άμεση εμπειρία. «Πώς θα το πιάσουμε; Μια κουβέντα είναι… Υπάρχει όμως εμπειρία από άλλα ερπετά και θα κάνω μια απόπειρα. Εξαρτάται από το ζώο κατά πόσον είναι φοβισμένο, καθώς και από τον χώρο, σε τι έκταση θα πρέπει να το κυνηγήσουμε», λέει και εξηγεί ότι η επιβίωση είναι δύσκολη και για τον κροκόδειλο της Κρήτης…Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι ο κροκόδειλος έγινε κάτοικος … Αμαρίου αφού τον ξεφορτώθηκε στο φράγμα ο ιδιοκτήτης του και μάλιστα όχι μόνο του αλλα μαζί με έναν ακόμα ! Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτοικος της περιοχής που είχε τα δυο … κροκοδειλάκια τα άφησε στο φράγμα όταν άρχισαν να μεγαλώνουν και ο ίδιος δεν ήξερε τι να τα κάνει. Αυτό που προβληματίζει τις αρχές στην περίπτωση αυτή είναι να μην πρόκειται για … ζευγάρι!

«Πιθανώς έφαγε κάποιο ψοφίμι, ίσως παπάκια, κατάφερε να επιβιώσει. Αλλωστε, δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε φαγητό λόγω χαμηλού μεταβολισμού. Στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί άλλη ανάλογη περίπτωση».

Διαφήμιση
Διαφήμιση