HomeHL-9Oι Τούρκοι για το επεισόδιο με το αεροσκάφος που μετέφερε τον Δένδια: Δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης

Oι Τούρκοι για το επεισόδιο με το αεροσκάφος που μετέφερε τον Δένδια: Δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης

Η Τουρκία κλιμακώνει το επεισόδιο με το αεροσκάφος που μετέφερε τον Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Τουρκία κλιμακώνει το επεισόδιο με το αεροσκάφος που μετέφερε τον Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, αφού από την Άγκυρα υποστηρίζουν πως δεν καθυστέρησαν επίτηδες το αεροσκάφος του κ. Δένδια, αντιθέτως ενδιαφέρθηκαν δήθεν για την ασφάλειά του, επειδή η ελληνική πλευρά δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης.

Διάβημα διαμαρτυρίας από την Αθήνα

Εντολή να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας δόθηκε στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για το χθεσινό περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια από τη Βαγδάτη στην Αθήνα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί βλάβη στο κυβερνητικό αεροσκάφος, εξαιτίας της οποίας αναβλήθηκε η επίσκεψη στο Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά, με πρωτοβουλία της, παρείχε εξηγήσεις στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα, πριν από το διάβημα, αποδίδοντας το περιστατικό σε τεχνικό λάθος της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας. Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα θα επανέλθει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό.

tourkia-aeroskafos-dendias-proklisi_0

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης

Σε δηλώσεις του πάντως πριν από λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, ανέφερε ότι δεν είναι αληθές ότι καθυστέρησαν επίτηδες το αεροσκάφος του κ. Δένδια. Αντιθέτως, ενδιαφέρθηκαν δήθεν για την ασφάλειά του, επειδή η ελληνική πλευρά δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης.

«Ζητήθηκε άδεια πτήσης από τον εναέριο χώρο μας για να μεταφέρει τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο Ιράκ στις 14 Οκτωβρίου και η έγκριση αυτής της άδειας κοινοποιήθηκε εγκαίρως στην ελληνική πλευρά.

Όταν το αεροπλάνο έπαθε βλάβη στο Ιράκ, η ελληνική πλευρά διέθεσε ένα δεύτερο αεροπλάνο και στο εν λόγω αεροπλάνο επετράπη επίσης να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο μας με τον ίδιο αριθμό άδειας πτήσης. Οι ειδήσεις ότι το αεροπλάνο του υπουργού Δένδια περίμενε πριν εισέλθει στον εναέριο χώρο μας έχουν σκοπιμότητα και δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια. Το εν λόγω αεροσκάφος απογειώθηκε από το Ιράκ χωρίς να υποβάλει σχέδιο πτήσης.

Τα σχέδια πτήσεων διαβιβάζονται μέσω του συστήματος Eurocontrol. Επιβεβαιώθηκε και από το σύστημα αυτό ότι το σχέδιο δεν διαβιβάστηκε», ανέφερε ο κ. Ακσόι και συνέχισε: «Όταν τα προαναφερθέντα αεροσκάφη μπήκαν στον εναέριο χώρο μας, το σχέδιο ζητήθηκε επειγόντως από τις ιρακινές Αρχές και μετά την παραλαβή του σχεδίου, η πτήση πραγματοποιήθηκε με ασφάλεια. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν τα αεροσκάφη να πετάνε χωρίς σχέδιο πτήσης.

Και σε αυτή την περίσταση, ήταν απαραίτητο να τηρηθεί το τυπικό κατά γράμμα, για την ασφάλεια του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών πρώτα απ’ όλα. Και οι Έλληνες συνομιλητές μας ενημερώθηκαν για το θέμα».

Απαντώντας πάντως στους τουρκικούς ισχυρισμούς, πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν πως «φυσικά και είχε κατατεθεί σχέδιο πτήσης» και είχε δοθεί άδεια υπέρπτησης του Embraer που μετέφερε τον Νίκο Δένδια.

Η Τουρκία κράτησε στον αέρα για 20 λεπτά το κυβερνητικό αεροσκάφος -Με Δένδια και διπλωμάτες
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία με απίστευτα τεχνάσματα κράτησε στον αέρα για 20 λεπτά το κυβερνητικό αεροσκάφος, στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και διπλωματική αντιπροσωπεία. Ο κ. Δένδιας, την Τετάρτη, μετέβη στο Ιράκ, συνοδευόμενος, μεταξύ άλλων, και από τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη, προκειμένου να συναντηθεί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Η αποστολή, ως είθισται, είχε αιτηθεί και λάβει άδεια από τις τουρκικές Αρχές για να περάσει από τον τουρκικό εναέριο χώρο, κατά την επιστροφή στην Ελλάδα. Παρά ταύτα, όπως ανέφερε ο Νίκος Μελέτης της ΕΡΤ, την ώρα που το κυβερνητικό αεροσκάφος βρισκόταν πάνω από τη Μοσούλη -στα σύνορα Τουρκίας και Ιράκ- οι Τούρκοι αρνήθηκαν να δώσουν την άδεια υπερπτήσης.

Η κίνηση αυτή από τις τουρκικές Αρχές ανάγκασε το κυβερνητικό αεροσκάφος να κάνει κύκλους για 20 λεπτά! Εντέλει, έδωσαν άδεια προκειμένου να συνεχίσει το κυβερνητικό αεροσκάφος, περνώντας, αρχικά, πάνω από το Ντιγιάρμπακιρ. Το αεροσκάφος του κ. Δένδια έφτασε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση