HomeΕΛΛΑΔΑΒορίδης: Από την προσεχή εβδομάδα η καταβολή των αποζημιώσεων για τον «Ιανό»

Βορίδης: Από την προσεχή εβδομάδα η καταβολή των αποζημιώσεων για τον «Ιανό»

Τη Δευτέρα με τροπολογία τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ για επίσπευση των διαδικασιών και για να καταστεί εφικτή η αποζημίωση των πληγέντων στο 100%

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Ακόμα και στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας, εκτιμάται ότι μπορεί να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό», όπως ανακοίνωσε από τη Βουλή, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης.

Ο ίδιος προανήγγειλε τροπολογία, η οποία θα ψηφιστεί την προσεχή Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, με την οποία θα γίνει τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καταστεί δυνατή η εσπευσμένη αποζημίωση αγροτών και κτηνοτρόφων στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, η τροποποίηση του Κανονισμού του Οργανισμού θα ανοίξει το δρόμο για την ταχεία εκκίνηση της πληρωμής αποζημιώσεων, σε πρώτη φάση με μία γενναία προκαταβολή και την καταβολή στο σύνολό τους μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2021.

«Τη Δευτέρα, θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα επιτρέψει να γίνουν τα εξής: Πρώτον, να καταβληθεί το 100% της αποζημιώσεως -και όχι τα ποσοστά που ορίζει σήμερα ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ- προς τους παραγωγούς και δεύτερον θα μας επιτρέψει να δώσουμε προκαταβολή -και έχω πει γενναία προκαταβολή- για τις ενισχύσεις. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό αυτό, η προκαταβολή αυτή θα καταβληθεί ελπίζουμε στα μέσα προς τέλος Οκτωβρίου, δηλαδή ουσιαστικά μέσα στο επόμενο διάστημα. Ενδεχομένως από την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη να αρχίσει η καταβολή των ενισχύσεων, των αποζημιώσεων αυτών, η οποία, όμως, θα έχει χαρακτήρα προκαταβολής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ως προς το ύψος των αποζημιώσεων, που αποτυπώνει και το μέγεθος της καταστροφής στις πληγείσες περιοχές, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, το εκτίμησε στα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ επισήμανε ότι ο ΕΛΓΑ χρειάστηκε έκτακτη ενίσχυση του αποθεματικού του από τον κρατικό προϋπολογισμό,  κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει όπως είπε χωρίς την ευαισθησία και την άμεση κινητοποίηση του ίδιου του Πρωθυπουργού.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση