HomeHL-TOP«Στην Κρήτη ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα- Η τοπική κοινωνία σώθηκε από έναν εν δυνάμει κατά συρροή δολοφόνο»

«Στην Κρήτη ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα- Η τοπική κοινωνία σώθηκε από έναν εν δυνάμει κατά συρροή δολοφόνο»

Σύζυγος 28χρονου: Προσπαθώ να στηρίξω τα παιδιά μου- Συγγνώμη στην οικογένεια της Σουζαν Ίτον

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συγκλονίζουν τα λόγια των συνηγόρων υπεράσπισης της οικογένειας της Σούζαν Ίτον, μετά την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που αποφάσισε ποινή ισόβιας κάθειρξης στον 28χρονο Γ. Π για την ανθρωποκτονία της Αμερικανίδας βιολόγου Σούζαν και 13 έτη για τον βιασμό της.

«Σε ένα από τα ωραιότερα μέρη της Ελλάδας και πανευρωπαϊκά, έγινε ένα από τα άσχημα εγκλήματα»

Η συνήγορος της οικογένειας του θύματος Βάσω Πανταζή, μίλησε για μία δύσκολη διαδικασία για την οικογένεια της εκλιπούσης.

Δήλωσε ότι μέσα στην αίθουσα του Δικαστηρίου ακούστηκαν συγκλονιστικές και ανατριχιαστικές, για κάθε άνθρωπο λεπτομέρειες, ενός ειδεχθούς εγκλήματος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Σε ένα από τα ωραιότερα μέρη της Ελλάδας και πανευρωπαϊκά, έγινε ένα από τα άσχημα εγκλήματα».

Μίλησε για μίας εξαιρετικής ποιότητας δικαστική διαδικασία, εξαιρετικής ποιότητας δικαστές και είπε πως η οικογένεια, από την πρώτη στιγμή, είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Ευχαριστούμε τους Κρητικούς που βοήθησαν στη διαλεύκανση της υπόθεσης

Παράλληλα ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους της Κρήτης που βοήθησαν στη διαλεύκανση της υπόθεσης: «Από τον πιο απλό βοσκό μέχρι τον πιο κορυφαίο επιστήμονα, της κρητικής κοινωνίας που προσέτρεξαν να βοηθήσουν στην έρευνα».

Υπογράμμισε επίσης ότι με την απόφαση αυτή του Δικαστηρίου, αποδόθηκε δικαιοσύνη και ηρεμία στην ψυχή της εκλιπούσης και στην οικογένεια της.

«Η τοπική κοινωνία σώθηκε από έναν εν δυνάμει κατά συρροή δολοφόνο»

Το δικαστήριο μελέτησε τα πάντα με μεγάλη λεπτομέρεια, είπε και ο δεύτερος συνήγορος της οικογένειας Ίτον. «Δόθηκε δικαιοσύνη στους συγγενείς του θύματος ενώ η τοπική κοινωνία σώθηκε από έναν εν δυνάμει κατά συρροή δολοφόνο», είπε χαρακτηριστικά.

eaton-shmeio-dolofonias-1

Δικηγόρος 28χρονου: Πλημμελής εκτίμηση κάποιων αποδεικτικών στοιχείων

Ο δικηγόρος της οικογένειας Παρασκάκη με τη σειρά του, είπε ότι η απόφαση της Δικαιοσύνης είναι απολύτως σεβαστή, ωστόσο όπως υπογράμμισε, υπάρχει πλημμελής εκτίμηση κάποιων αποδεικτικών στοιχείων και πλέον την οριστική λύση καλείται να δώσει το Εφετείο: «Ο κατηγορούμενος άσκησε το δικαίωμα της έφεσης και πλέον η υπόθεση θα κριθεί οριστικά στο Εφετείο» τόνισε, ευχαριστώντας τους παράγοντες της δίκης για την άψογη, όπως τη χαρακτήρισε διαδικασία.

Σύζυγος 28χρονου: Προσπαθώ να στηρίξω τα παιδιά μου- Συγγνώμη στην οικογένεια της Σουζαν Ίτον

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις της μετά το πέρας της διαδικασίας η σύζυγος του 28χρονου ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια της εκλιπούσης δηλώνοντας ότι κάνει προσπάθειες να στηρίξει τα παιδιά της.

Αυτή την περίοδο μένει στο πατρικό της, μαζί με τους γονείς και τα παιδιά της στο Καστέλι Κισσάμου ενώ όπως είπε βρίσκεται στα δικαστήρια ώστε να πάρει την επιμέλεια των παιδιών. «Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, αυτή που βιώνουμε έως τώρα», είπε.

Δεν του αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά

Να υπενθυμίσουμε ότι το Δικαστήριο απέρριψε κατά πλειοψηφία το ελαφρυντικό της ύστερης καλής διαγωγής που ζήτησε ο δικηγόρος του κατηγορούμενου.

Σε ό,τι αφορά μάλιστα στις ποινές, ο εισαγγελέας πρότεινε ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία και 15 χρόνια κάθειρξη για τον βιασμό και 1000 ευρώ πρόστιμο για το πλημμέλημα της κατοχής μιας πτυσσόμενης ράβδου.

Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία και 13 έτη για τον βιασμό της Σούζαν Ίτον και για το πλημμέλημα της οπλοκατοχής επέβαλε πρόστιμο 1.000 ευρώ και φυλάκιση 4 μηνών.

Νωρίτερα, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση και ένοχο για βιασμό κατά πλειοψηφία 6-1, έπειτα από πρόταση του εισαγγελέα.

Η υπεράσπιση είχε καταβάλει προσπάθειες να αποδεχθεί το δικαστήριο το επιχείρημα του μειωμένου καταλογισμού, υποστηρίζοντας ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε αντίληψη της σημασίας των πράξεων του.

Διαβάστηκαν αποτελέσματα πραγματογνωμοσύνης όμως, τα οποία έδειχναν ότι ο 28χρονος είχε συνείδηση του τί έκανε.

Ο ίδιος ο δράστης στην απολογία του αποδέχθηκε την δολοφονία, υποστήριξε όμως ότι ήταν ατύχημα και ότι δεν είχε βιάσει την Αμερικανίδα.

 

Καταπέλτης ο Εισαγγελέας

Nωρίτερα, ο εισαγγελέας είχε περιγράψει όλα όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα, λέγοντας πως της προκάλεσε πολλαπλά κατάγματα, εξαιτίας του ότι την εμβόλισε με το αμάξι και στη συνέχεια έβαλε όπισθεν και πέρασε ξανά από πάνω της.

«Μετά την έβαλε στο πορτ μπαγκάζ και την μετέφερε στο λόφο στο παλαιό καταφύγιο όπου – ενώ ήταν εν ζωή – ήρθε σε συνουσία μαζί της τόσο κατά φύση όσο και παρά φύση με την παθούσα να έχει χάσει τις αισθήσεις της. Μετά την έριξε από ύψος 7 μέτρων όπου το σώμα της σφηνώθηκε στην τρύπα και επήλθε ο θάνατός της από ασφυξία», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας.

Τέλος, ο εισαγγελέας ανέφερε πως ο 28χρονος είχε πλήρη συνείδηση των πράξεών του. «Δεν βρισκόταν σε διατάραξη συνείδησης γι’ αυτό και δεν υπάρχει ελαττωμένος καταλογισμός».

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, ο 28χρονος άλλαξε τους ισχυρισμούς του ως προς τον βιασμό λέγοντας πως δεν είχε καμία σεξουαλική επαφή με την Suzanne Eaton, τονίζοντας παράλληλα πως είχε πιεστεί στην δεύτερη ομολογία του για να πει πράγματα που δεν ίσχυαν.

suzanne-eaton-dolofonos

Η απολογία του ενώπιον του δικαστηρίου

Ο 28χρονος Γ.Π. ξεκίνησε την απολογία του ζητώντας συγνώμη από την οικογένεια της Suzanne Eaton.

«Αισθάνομαι ένοχος για όλα όσα έγιναν και ζητώ συγνώμη από την οικογένεια της Suzanne Eaton» ανέφερε ενώ στη συνέχεια περιέγραψε τι έγινε εκείνη την ημέρα.

«Ήταν 11 το πρωί και πήγα με το αμάξι μου στο Ταυρωνίτη για να μαζέψω ξύλα. Ακολούθησα μία συγκεκριμένη διαδρομή που μου άρεσε. Όταν πήγαινα είδα για πρώτη φορά εκείνη τη γυναίκα. Δεν ένιωσα κάτι σεξουαλικό μέσα μου. Όταν επέστρεφα την ξαναείδα που συνέχιζε το τζόκινγκ. Εκείνη ήθελε να περάσει απέναντι το δρόμο κι εγώ δεν πρόλαβα να πατήσω φρένο κι έπεσα πάνω της με το αμάξι», τόνισε για τις συνθήκες του ατυχήματος ενώ συνέχισε: «Μπήκε κάτω από το αμάξι και στην προσπάθειά μου να την απεγκλωβίσω έβαλα την όπισθεν. Κατέβηκα από το αυτοκίνητο και την είδα σε μία κατάσταση που θεώρησα πως δεν θα μπορούσε να ζήσει. Είχε κοπεί το αυτί της».

O 28χρονος κατ' ομολογία δράστης
O 28χρονος καθ’ ομολογίαν δράστης

Ο ίδιος, συνεχίζοντας να εξιστορεί τα γεγονότα εκείνης της ημέρας, επεσήμανε ότι φοβήθηκε κι επειδή δεν έχει κινητό για να ειδοποιήσει κάποιον την έβαλε στο πορτ μπαγκάζ θεωρώντας πως ήταν ετοιμοθάνατη. «Δεν μπορούσα να τη βλέπω μέσα στο αίμα και βαριά τραυματισμένη».

Ερωτηθείς γιατί δεν εγκατέλειψε απλώς το θύμα απάντησε πως ήξερε ότι θα τον έπιαναν και θέλησε να κερδίσει χρόνο.

 «Σκέφτηκα να την εξαφανίσω κι έτσι την πήγα στο καταφύγιο. Πάρκαρα με το αυτοκίνητο κοντά στον αεραγωγό και βλέποντας ότι δεν έχει σφυγμό την έριξα μέσα στην τρύπα. Αυτό ήταν λάθος», τόνισε σχετικά ο 28χρονος και συνέχισε: «Μετά έκατσα στο αμάξι για να συνειδητοποιήσω τι είχε γίνει. Βρέθηκα στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή. Ήταν ατύχημα, την χτύπησα κατά λάθος».

Παράλληλα ανέφερε πως ήθελε  να ζητήσει συγνώμη από την οικογένεια αλλά δεν του δόθηκε η ευκαιρία.

«Τώρα, από εδώ, ζητάω συγνώμη, δεν ήταν προμελετημένη πράξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συντετριμμένη η αδελφή της Αμερικανίδας βιολόγου

Eν τω μεταξύ, συντετριμμένη εμφανίστηκε η αδερφή της Σούζαν Ήτον στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου όπου σήμερα εκδικάστηκε η υπόθεση της άγριας δολοφονίας της 60χρονης βιολόγου με κατηγορούμενο τον καθ’ ομολογία δράστη Γ.Π.

Η Julia Eaton λίγο πριν την έναρξη της πολύκροτης δίκης μίλησε στους δημοσιογράφους για τα όσα έχει βιώσει η οικογένειά της από τη στιγμή που έμαθαν για τον θάνατο της 60χρονης μέχρι και σήμερα.

suzanne-eaton-dolofonos-10

«Ήταν πολύ δύσκολο για μένα να έρθω εδώ»ανέφερε η Julia Eaton εξηγώντας πως τελικά βρήκε τη δύναμη να ταξιδέψει στην Κρήτη γιατί «ένιωσα την ανάγκη να έρθω για να μιλήσω για το πόσο εκπληκτική γυναίκα ήταν η αδερφή μου. Μία μορφωμένη γυναίκα, αφοσιωμένη μητέρα και αγαπημένη αδερφή».

Παράλληλα, η κ. Eaton εκ μέρους της οικογένειάς της ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές αλλά και τους ανθρώπους της Κρήτης που βοήθησαν για τον εντοπισμό της αδερφής της.

«Έχω την ανάγκη να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της Κρήτης, τους διασώστες, τους πυροσβέστες, την αστυνομία, τους δύτες και την τοπική κοινωνία που βοήθησαν πολύ για τον εντοπισμό της», τόνισε χαρακτηριστικά.

eaton

«Ήταν απαίσιο αυτό που της συνέβη»

«Ήταν απαίσιο αυτό που της συνέβη και αυτό που μας βρήκε και δεν το εύχομαι να το ζήσει κανένας από εσάς. Επίσης λυπάμαι για όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ και θα ακούσουν αυτά τα φρικιαστικά πράγματα που της συνέβησαν», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ σε ερώτηση για το τι περιμένει από την ελληνική δικαιοσύνη τόνισε «Περιμένω ότι θα κάνει απλώς την δουλειά της».

Η στήριξη που παρείχε η Suzanne Eataon στην αδερφή της όταν χάθηκε η κόρη της

Τη σχέση που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο αδερφές περιέγραψε με δάκρυα στα μάτια η Julia Eaton.

Το δέσιμό της, σύμφωνα με την ίδια, έγινε ακόμα πιο δυνατό όταν η κόρη της Julia Eaton διαγνώστηκε με καρκίνο.

«Η πανέμορφη κόρη μας διαγνώστηκε με καρκίνο όταν ήταν στο λύκειο. Εμείς ως οικογένεια αν και είμαστε δεμένη έχουμε διασκορπιστεί σε διάφορα σημεία του κόσμου. Η μητέρα μας με τον αδερφό μας ζει στη Καλιφόρνια, εμείς στη Βιρτζίνια και η αδερφή μου με τον γιο μου στην Γερμανία. Όταν χάσαμε την κόρη μας ήταν πολύ δύσκολο για όλους μας. Ωστόσο, όποτε ήμουν σε απελπιστική κατάσταση έπαιρνα τηλέφωνο την αδερφή μου. Σε τέτοιες στιγμές καταλαβαίνεις ποιο είναι το πρόσωπο που χρειάζεσαι περισσότερο στον κόσμο. Κι αυτό το πρόσωπο για μένα ήταν η αδερφή μου η Σουζάν», τόνισε σχετικά η κ. Julia Eaton.

Το συνέδριο πριν κατέβει στην Κρήτη

Η Julia Eaton μετά τον θάνατο της κόρης της πήρε την απόφαση να μην αφήνει μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να βλέπει τα μέλη της οικογένειάς της που αγαπέι.

Έτσι, όταν η Σούζαν είχε ένα συνέδριο στο Τέξας πήρε το αεροπλάνο και πήγε και την βρήκε.

«Περάσαμε μία υπέροχη βδομάδα μαζί. Αυτό ήταν τον Φεβρουάριο, λίγο πριν κατέβει στην Κρήτη. Όταν ήρθε στην Κρήτη μιλούσαμε συνέχεια στο τηλέφωνο μέχρι που τελικά δολοφονήθηκε», ανέφερε σχετικά η κ. Eaton.

Suzanne Eaton

Με ψυχιατρική υποστήριξη ο σύζυγος της Suzanne

Μία δύσκολη κατάσταση βιώνουν τους τελευταίους μήνες τα μέλη της οικογένειας της Suzanne Eaton.

Ο σύζυγός της δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τον θάνατό της με αποτέλεσμα να έχει υποστεί ένα μετατραυματικό στρες.

«Ο σύζυγός της από την ημέρα που δολοφονήθηκε η Suzanne είναι απελπισμένος. Τον βλέπει ψυχίατρος καθώς το γεγονός αυτό του προκάλεσε μετατραυματικό στρες. Για εκείνον η Suzanne είναι αναντικατάστατη. Είχαν μία υπέροχη σχέση μαζί», επεσήμανε μεταξύ άλλων η αδερφή της 60χρονης βιολόγου.

Τα παιδιά δεν γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες

Τα δύο παιδιά της Suzanne Eaton δεν γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες του θανάτου της μητέρας τους.

«Τα παιδιά δεν γνωρίζουν όλα τα στοιχεία για τον θάνατο της αδερφής μου. Έχουν ν’ αντιμετωπίσουν άλλες δυσκολίες», επεσήμανε σχετικά η κ. Eaton ενώ παράλληλα τόνισε πως «όταν χάσεις κάποιο τόσο δικό σου άτομο τότε τα πάντα αλλάζουν. Δεν θα είσαι ποτέ ίδιος. Τώρα τα παιδιά της που είναι 20 και 21 χρόνων είναι δύσκολο να αντέξουν όλο αυτό που συμβαίνει και να πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτό».

Δολοφονία Σούζαν Ίτον: Χαιρετίζει η Αμερικανική Πρεσβεία την καταδικαστική απόφαση

Την ικανοποίησή της για την ισόβια κάθειρξη του δολοφόνου της Αμερικανίδας Βιολόγου Σούζαν Ίτον εξέφρασε η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Σε ανακοίνωσή της χαιρετίζει τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών που οδήγησαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης και την απονομή δικαιοσύνης για το ειδεχθές έγκλημα.

Η ανακοίνωση: 

«Χαιρετίζουμε τη σημερινή ετυμηγορία στη δίκη για φρικτό φόνο πέρυσι στην Κρήτη, της Αμερικανίδας Δρ. Σούζαν Ίτον. Είμαστε βαθιά λυπημένοι για αυτήν την τραγική και αδικαιολόγητη απώλεια ζωής. Εκφράζουμε και πάλι τα βαθιά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια της Δρ. Ίτον και τους οικείους της.

Θα θέλαμε επίσης να εκφράσουμε την εκτίμησή μας προς τις ελληνικές αρχές και τις ελληνικές δικαστικές αρχές για το έργο τους στην προσαγωγή του δολοφόνου του Δρ. Ίτον.

Διαφήμιση
Διαφήμιση