HomeHL-WorldΈντονο φραστικό επεισόδιο Τσαβούσογλου με τη Σουηδή ΥΠΕΞ

Έντονο φραστικό επεισόδιο Τσαβούσογλου με τη Σουηδή ΥΠΕΞ

Τσακώθηκε live για Κύπρο και Συρία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ενα έντονο φραστικό επεισόδιο με τη Σουηδή ομόλογό του, Αν Λίντε, είχε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια κοινών τους δηλώσεων.

Συγκεκριμένα, η Λίντε έθεσε το ζήτημα της τουρκικής στάσης σε Συρία και κυπριακή ΑΟΖ, ζητώντας από τον Τσαβούσογλου να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα από τη Συρία και η Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ.

Οι αναφορές της Σουηδής υπουργού Εξωτερικών εξόργισαν τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΪ, της είπε: «Ποια είστε εσείς που τα λέτε αυτά; Ποιος σας έδωσε εντολή να τα πείτε αυτά; Τα κάνετε για να υποστηρίξετε το PKK. Γιατί δεν μιλάτε για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους υδρογονάνθρακες;». Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την ΕΕ για μεροληψία, λέγοντας «αφού είστε τόσο ευαίσθητη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί δεν μιλάτε για την Ελλάδα που βουλιάζει τις βάρκες των προσφύγων στο Αιγαίο;».

Το βίντεο με την αντίδραση του Τσαβούσογλου


Η λέξη που μεταχειρίστηκε η Σουηδή υπουργός και εξόργισε τον Τσαβούσογλου

Σύμφωνα με την τουρκική «Haberler», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενοχλήθηκε από τη λέξη που χρησιμοποίησε η Σουηδή ομόλογός του. Όπως είπε, η λέξη «urge» (παροτρύνω) στη διπλωματία μεταφράζεται σαν να κοιτάζω αφ’ υψηλού. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σχολίασε πως θα μπορούσε να πει «καλώ» την Τουρκία να αποσυρθεί από τη Συρία και διερωτήθηκε γιατί η Σουηδία υποστηρίζει το PKK και τους Κούρδους στη Συρία.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται να δήλωσε στην τουρκική «Haberler» πως αφού η Σουηδή υπουργός αναφέρθηκε στα δικαιώματα των Κυπρίων, γιατί δεν μιλά και για εκείνα των Τουρκοκυπρίων. Ο Τούρκος διερωτήθηκε αν οι Τουρκοκύπριοι δεν δικαιούνται μερίδιο στον φυσικό πλούτο και διαπίστωσε πως η Σουηδία θέλει να δείξει αλληλεγγύη μόνο εντός της ΕΕ. Επιπλέον, ο Τσαβούσογλου αναρωτήθηκε γιατί δεν ασκεί η Σουηδή ομόλογός του κριτική και στην Ελλάδα, που, όπως ισχυρίστηκε, «βυθίζει τα πλοία τόσων προσφύγων στο Αιγαίο Πέλαγος».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση