HomeΚΡΗΤΗΚλιμάκωση αντιδράσεων για την υδρόλυση των χημικών

Κλιμάκωση αντιδράσεων για την υδρόλυση των χημικών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις φορέων στο θέμα της καταστροφής των χημικών της Συρίας με την πειραματική μέθοδο της υδρόλυσης εν πλω στη Μεσόγειο.

Ανοιχτό κάλεσμα για συνδιοργάνωση κινητοποίησης στη Βάση της Σούδας απευθύνει το Ανοιχτό Συντονιστικό Χανίων ενάντια στα χημικά. Για το λόγο αυτό οργανώνει συνέλευση την επόμενη Τρίτη 8 Ιουλίου στις 8.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό το τελευταίο φορτίο του συριακού χημικού οπλοστασίου, μεταφέρθηκε από το εμπορικό πλοίο Ark Futura υπό σημαία Δανίας στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray όπου πρόκειται να καταστραφεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι Τζόια Τάουρο της Καλαβρίας υπό την επιτήρηση αξιωματούχων του διεθνούς φορέα υλοποίησης της Σύμβασης για τα Χημικά Οπλα, δηλαδή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).

Οι ουσίες αυτές, οι οποίες αποτελούν τμήμα του συριακού οπλοστασίου, πρόκειται να εξουδετερωθούν στο Cape Ray με τη μέθοδο της υδρόλυσης μέσα στους επόμενους δύο μήνες περίπου, ενώ, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, τα επικίνδυνα υποπροϊόντα από τη διαδικασία θα μεταφερθούν για επεξεργασία σε εγκαταστάσεις στη Γερμανία και στη Φινλανδία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ

Το Ανοιχτό Συντονιστικό Χανίων ενάντια στα χημικά, όπως προαναφέρθηκε, οργανώνει συνέλευση την επόμενη Τρίτη 8 Ιουλίου στις 8.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Στην ανακοίνωσή του που έστειλε χθες στα ΜΜΕ, τονίζει:

«Με βάση τις φειδωλές πληροφορίες που λαμβάνουμε, καθώς όλοι οι επίσημοι φορείς και η κυβέρνηση παίζουν κρυφτό με τους πολίτες, το πείραμα της υδρόλυσης των χημικών του πολέμου στη Συρία μπαίνει στην τελευταία φάση του, με την άμεση φόρτωσή τους στο Cape Ray από την Ιταλία και τον απόπλου του από το λιμάνι της Καλαβρίας σε λίγες ημέρες. Στη διαδικασία αυτή, που θα συμμετέχει το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ καθώς και ένα ελληνικό υποβρύχιο, ενεργό ρόλο θα παίξει και η ΝΑΤΟϊκήβάση της Σούδας. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην οριστική υποβάθμιση της κλειστής θάλασσας της Μεσογείου και στη μελλοντική νομιμοποίηση τέτοιου είδους πειραμάτων. Προτείνουμε άμεση κινητοποίηση στη βάση της Σούδας την προσεχή εβδομάδα. Η φύση της κινητοποίησης θα καθοριστεί από τη συμμετοχή και τη διάθεση του κόσμου. Γι αυτό, καλούμε την επόμενη Τρίτη 8 Ιουλίου στις 8:30 μμ σε ανοιχτή συνέλευση όλους τους κατοίκους, τα κινήματα και τους φορείς των Χανίων να προσέλθουν στο Εργατικό Κέντρο Χανίων με αντικειμενο τη συνδιοργάνωση και συντονισμό της κινητοποίησης αυτής στη ΝΑΤΟϊκή βάση της Σούδας. Η κινητοποίηση αυτή προτείνεται να γίνει άμεσα μετά τη συνέλευση. Το συντονιστικό Χανίων προτείνει τον αποκλεισμό της στρατιωτικής βάσης εώς ότου το πείραμα εις βάρος της υγείας και της οικονομίας όλης της Μεσσογείου σταματήσει.

Καλούμε όλους τους φορείς, συντονιστικά και κινήματα της Κρήτης είτε να παραβρεθούν είτε να διοργανώσουν σχετική συζήτηση στην πόλη τους προκειμένου να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους σε αυτήν την κινητοποίηση.

Καλούμε επίσης σε πανελλαδική συστράτευση και ενεργό συμμετοχή στην κινητοποίηση αυτή, η οποία τονίζουμε θα πρέπει να είναι άμεση μετά τη συνάντηση της Τρίτης».

Το Συντονιστικό θεωρεί ότι «ο αγώνας αυτός θα πρέπει να πάρει πανευρωπαϊκή διάσταση, και συνεπώς το κέντρο του αγώνα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να είναι άλλο από το κέντρο των επιχειρήσεων». Γι’ αυτό προτείνει «τον αποκλεισμό της βάσης στη Σούδα σε αυτήν την κρίσιμη καμπή του αγώνα προκειμένου να αποτρέψουμε τον απόπλου του Cape Ray και να σταματήσουμε το πείραμα της υδρόλυσης».

Τέλος το Συντονιστικό αναφέρει ότι θα στηρίξει «την εν πλω διαμαρτυρία που σχεδιάζεται από συναγωνιστές μας όταν αυτή πραγματοποιηθεί».

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Στο μεταξύ σε ανοιχτή επιστολή της Παγκρήτιας Επιτροπής Ενάντια στην Καταστροφή των Χημικών Οπλων της Συρίας στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου προς τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) κ. Αhmet Uzumcu, επισημαίνεται μεταξύ άλλων:

«Κοινή επιθυμία, υποχρέωση και δικαίωμα είναι να καταστραφούν τα χημικά όπλα της Συρίας και όλων των χωρών που έχουν τέτοια όπλα μαζικής καταστροφής. Ο OΑΧΟ έχει πολυετή εμπειρία στη συστηματική καταστροφή των χημικών όπλων και θεωρούμε μεγάλη επιτυχία τη συγκέντρωση και την απομάκρυνση των μεγαλύτερων ποσοτήτων των χημικών όπλων από το έδαφος της εμπόλεμης Συρίας.

Η απόφαση όμως του OΑΧΟ για την εν πλω υδρόλυση των δραστικών ουσιών από τα χημικά όπλα της Συρίας, στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, δεν προκύπτει από τη μέχρι σήμερα εμπειρία σας, ούτε και προβλέπεται από κάποιο άρθρο του κανονισμού του οργανισμού σας ή της συμφωνίας του ΟΑΧΟ με τα 190 κράτη μέλη του».

Επιπλέον, μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Ενώ έχετε στη διάθεσή σας για την καταστροφή των δραστικών ουσιών ειδικές και αξιόπιστες μονάδες σε πολλές χώρες με έμπειρο προσωπικό, σύγχρονες μεθόδους αποθήκευσης, μεταφοράς, ελέγχου και καταστροφής των ουσιών, εσείς επιλέξατε πειραματικά-πιλοτικά, κατά τη γνώμη πολλών επιστημόνων ακόμα και του οργανισμού σας, την εν πλω υδρόλυση. Επιπλέον, το Cape Ray είναι παλαιό πλοίο μονού τοιχώματος, χωρίς δυνατότητα ευχερούς ελλιμενισμού, με –όπως αναφέρεται σε πολλές εκθέσεις- ανεπαρκή μέσα παροχής ενέργειας και υπηρεσιών πυρόσβεσης και υγείας σε περίπτωση ατυχήματος.

Οι ανασφαλείς συνθήκες εργασίας στο απρόβλεπτο θαλάσσιο περιβάλλον και μάλιστα στα διεθνή ύδατα, όπου ο κρατικός-δημόσιος έλεγχος είναι περιορισμένος, μεγαλώνουν περισσότερο τις ανησυχίες μας».

Καταλήγοντας η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία ότι «παραβιάζονται βασικοί κανόνες ασφάλειας, κινδυνεύει η ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, γίνεται προσπάθεια εξαναγκασμού λαών στην εξωτερική πολιτική των ισχυρών της περιοχής, εξυπηρετούνται οικονομικά συμφέροντα, αγνοείται η υπάρχουσα εμπειρία σας, παραβιάζονται βασικές διατάξεις του ΟΑΧΟ, κινδυνεύει η υγεία όλων των κατοίκων της Μεσογείου και απειλείται με καταστροφή το περιβάλλον». Και συμπληρώνει: «Αφού έχετε σε ασφαλή φορτία τα χημικά της Συρίας θα μπορούσατε να τα αποθηκεύσετε σε ασφαλή περιοχή και σε λίγους μήνες να ξεκινήσετε ομαλά, σε γνωστές μονάδες καταστροφής χημικών όπλων την εξουδετέρωσή τους. Αυτό ακριβώς σας ζητάμε, να τροποποιήσετε την απόφασή σας για τα χημικά της Συρίας όσον αφορά τον τρόπο, τον τόπο και το επείγον του εγχειρήματος.

Επειδή συνεχώς μεγαλώνετε την αγωνία μας σε θέματα υγείας και ποιότητας περιβάλλοντος και τελούμε υπό ομηρεία λόγω μιας εσφαλμένης και προκλητικής απόφασής σας, έχουμε την πεποίθηση ότι προσβάλλονται τα ανθρώπινα δικαιώματά μας. Εν κατακλείδι, θεωρούμε ότι είναι καλύτερα να υπερασπίζονται οι πολίτες τα ανθρώπινα δικαιώματα πριν υπάρξουν θύματα, για αυτό και θα καταφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ελπίζοντας παράλληλα ότι και η Ελληνική Κυβέρνηση θα καταλάβει ότι χρειάζεται να διαθέτει και να διαπραγματεύεται τη δική της εξωτερική πολιτική, να σέβεται, να ενημερώνει και να προστατεύει τους πολίτες της και το περιβάλλον και όχι να αποδέχεται υπαγορεύσεις σε βάρος της χώρας.

Μετέχουμε και στηρίζουμε τον ΟΑΧΟ όταν χωρίς εξαρτήσεις και σκοπιμότητες εξυπηρετεί φανερά και αποκλειστικά τα συμφέροντα των λαών για αφοπλισμό και ειρήνη και όχι τα στρατηγικά συμφέροντα των ισχυρών στη Μεσόγειο».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση