HomeHL-WorldΚορωνοϊός: Μέτρα σε 3 βαθμίδες στη Βρετανία

Κορωνοϊός: Μέτρα σε 3 βαθμίδες στη Βρετανία

Τζόνσον: Τα υπαγορεύουν τα ζοφερά μαθηματικά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα νέο σύστημα μέτρων κατά του κορωνοϊού με τρεις βαθμίδες ανάλογα με την απειλή για τη δημόσια υγεία ανά περιοχή, εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Όπως τόνισε, τα μέτρα υπαγορεύονται από τα «ζοφερά μαθηματικά» της επιδημιολογικής εικόνας, που δείχνουν μεταξύ άλλων ότι οι νοσηλευόμενοι φορείς του ιού αυτήν τη στιγμή είναι περισσότεροι από τα τέλη Μαρτίου, όταν είχε επιβληθεί το γενικευμένο ‘lockdown’.

Στις περιοχές που θα υπάγονται στη χαμηλότερη βαθμίδα «μετρίου» συναγερμού για τη δημόσια υγεία θα εφαρμόζονται οι ισχύοντες περιορισμοί, δηλαδή την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των έξι ατόμων σε κλειστούς ή υπαίθριους χώρους και το κλείσιμο της εστίασης στις 10 τη νύχτα.

Στη δεύτερη βαθμίδα «υψηλού» ρίσκου θα επιβάλλεται επιπλέον απαγόρευση συναντήσεων μελών δύο διαφορετικών νοικοκυριών σε κλειστό χώρο.

Η τρίτη και αυστηρότερη βαθμίδα «πολύ υψηλού» συναγερμού για τη δημόσια υγεία περιλαμβάνει το κλείσιμο παμπ και μπαρ, όχι όμως και των εστιατορίων, καθώς και την απαγόρευση συναντήσεων με μέλη άλλων νοικοκυριών είτε σε κλειστό είτε σε ανοιχτό χώρο. Κλείνουν επίσης γυμναστήρια, καζίνο, κλειστοί χώροι αναψυχής και γραφεία στοιχημάτων.

Ανοιχτά, ωστόσο, θα παραμείνουν παντού καταστήματα λιανικής, σχολεία και πανεπιστήμια.

Οι κάτοικοι των περιοχών της τρίτης βαθμίδας καλούνται να μην ταξιδεύουν προς άλλες περιοχές παρά μόνο αν είναι ανάγκη.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης πακέτο οικονομικής στήριξης των εργαζομένων που πλήττονται εκ νέου και των τοπικών δημοτικών αρχών στις περιοχές που θα υποστούν τους περιορισμούς.

Όπως επιβεβαίωσε, η ευρύτερη περιοχή του Λίβερπουλ και Μέρσεϊσαϊντ θα υπαχθεί από την Τετάρτη στην τρίτη βαθμίδα των πιο αυστηρών περιορισμών. Στη δεύτερη βαθμίδα τίθενται η κομητεία του Νότιγχαμσιρ και περιοχές του Τσέσιρ, καθώς και οι περισσότερες από τις περιοχές, κυρίως στη βόρεια Αγγλία, στις οποίες ισχύουν ήδη πρόσθετοι περιορισμοί, όπως το ευρύτερο Μάντσεστερ και το Μπέρμιγχαμ.

Τα μέτρα ανά περιοχή θα επανεξετάζονται κάθε τέσσερις εβδομάδες.

Το κοινοβούλιο θα συζητήσει και θα ψηφίσει την Τρίτη επί των νέων κανόνων, πρόσθεσε ο κ. Τζόνσον, ενώ θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για το ποιες περιοχές της χώρας θα υπάγονται σε κάθε βαθμίδα μέτρων.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει το βράδυ και συνέντευξη Τύπου από την Ντάουνινγκ Στριτ πλαισιωμένος από τον Υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ και τον Αρχίατρο για την Αγγλία καθηγητή Κρις Γουίτι.

«Οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα συνεχίσουν να είναι δύσκολοι και θα δοκιμάσουν το μέταλλο της χώρας», είπε ο κ. Τζόνσον.

Ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρίες και σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός «τρέχει να προλάβει».
skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση