HomeHL-9Καθησυχαστικοί Λέκκας και Χουλιάρας για τη σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη

Καθησυχαστικοί Λέκκας και Χουλιάρας για τη σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη

Εκτονώνεται η κατάσταση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καθησυχαστικός ήταν ο Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας για τους δύο σεισμούς εντάσεως 5,1 και 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκαν  Βορεια Βορειοανατολικά της Σητείας

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), ανέφερε αρχικά ότι δεν υπάρχει ενεργό ρήγμα στην περιοχή ενώ οι μετασεισμοί είναι ένα θετικό σημάδι καθώς δείχνουν πως αποκλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή.

Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη ωστόσο είναι θετικό ότι είναι σε θαλάσσια περιοχή πολλά χιλιόμετρα μακρυά από κατοικημένη περιοχή.

Αναφορικά με τους δύο σεισμούς άνω των 5 Ρίχτερ τόνισε ότι πιθανόν πρόκειται για δύο κύριους σεισμούς.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Χουλιάρας είπε «είναι νωρίς ακόμα, παρακολουθούμε το φαινόμενο». Πρόσθεσε δε πως οι σεισμοί είναι υποθαλάσσιοι και το επίκεντρο είναι σε απόσταση από την Κρήτη, και συνέστησε «να είμαστε ψύχραιμοι για λίγη ώρα να δούμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο».
Ξεκαθάρισε πάντως πως αυτό που συμβαίνει είναι απολύτως φυσιολογικό και πως είναι πιθανοί σεισμοί με παρόμοια ή και ίσα μεγέθη.
Ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Facebook έκανε λόγο για «έντονη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή βόρεια βορειοανατολικά της Κρήτης».

Όπως φαίνεται απο τις καταγραφές του Εθνικού σεισμολογικού δικτύου υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια…

Δημοσιεύτηκε από Gerasimos Chouliaras στις Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2020

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος σεισμός εντάσεως 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας και είχε επίκεντρο 49 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σητείας.

Το επίκεντρο ήταν σε θαλάσσια περιοχή βόρεια μεταξύ της Κρήτης και της Καρπάθου, ενώ το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 21,3 χλμ.
seismos-kriti-51
Ακολούθησαν αρκετές μετασεισμικές δονήσεις.

Η πρώτη ήταν μεγέθους 3,2 Ρίχτερ (στις 03:41), η δεύτερη που ήταν και η πιο ισχυρή, 4,4 Ρίχτερ (03:44 με εστιακό βάθος 27 χλμ) και άλλη μία μεγέθους 3,1 Ρίχτερ στις 03:56.

Ακολούθως, έγιναν άλλοι τρεις μετασεισμοί μεγέθους 3,4 (04:10), 4,1 (04:11) και 3,5 (04:35) Ρίχτερ.

Στις 07:11 το πρωί της Δευτέρας σημειώθηκε ένας ακόμη ισχυρός σεισμός εντάσεως 5.2 Ρίχτερ.Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε στις 07:11 το πρωί της Δευτέρας και είχε επίκεντρο 43 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σητείας.

Το επίκεντρο ήταν σε θαλάσσια περιοχή βόρεια μεταξύ της Κρήτης και της Καρπάθου, ενώ το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 10 χλμ.
si

Έχουν καταγραφεί μετασεισμικές δονήσεις 4 Ρίχτερ, 3,1 και 3,6 Ρίχτερ ενώ το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.

metasismi

Διαφήμιση
Διαφήμιση