HomeHL-EconomyΕπενδύσεις 2 δισ. από τον ΔΕΔΔΗΕ ως το 2024

Επενδύσεις 2 δισ. από τον ΔΕΔΔΗΕ ως το 2024

Έτοιμο το business plan σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη. Στα 850 εκατ. ευρώ η επένδυση για εγκατάσταση 7,5 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ρεύματος. Χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το business plan του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο Athens Investment Forum ανακοίνωσε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται υπό έγκριση και προβλέπει επενδύσεις της τάξης των 2 δισ. ευρώ για το δίκτυο διανομής αλλά και για την εγκατάσταση 7,5 εκατομμυρίων «έξυπνων» μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πρόγραμμα του roll out υπολογίζεται, σύμφωνα με τον υπουργό, σε 850 εκατ. ευρώ και το υπουργείο έχει αιτηθεί τη χρηματοδότηση του από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μέσα στο μήνα επίσης, σύμφωνα με τα όσα είπε στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θανάση Δαγούμας, η Αρχη θα εκδώσει την απόφαση της και για το ρυθμιστικό πλαίσιο του ΔΕΔΔΗΕ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή.

Ιδιωτικοποιήσεις
Ο υπουργός ΠΕΝ αναφέρθηκε σε πέντε τομείς της ενέργειας οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Ο πρώτος τομέας αφορά στις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, με τον κ. Χατζηδάκη να αναγγέλλει τροπολογία την ερχόμενη εβδομάδα για την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων του ΔΕΔΔΗΕ, της ΛΑΡΚΟ και της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Δίκτυα διανομής
Ο δεύτερος τομέας αφορά στις επενδύσεις στα δίκτυα διανομής ενέργειας. Εκτός από τις επενδύσεις των 2 δισ. ευρώ του ΔΕΔΔΗΕ, ο υπουργός αναφέρθηκε στις επενδύσεις άνω των 4 δισ. ευρώ του ΑΔΜΗΕ έως το 2030 ενώ ανήγγειλε τη χρηματοδότηση των διασυνδέσεων της Κρήτης – Αττικής και της τέταρτης φάσης των Κυκλάδων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μίλησε επίσης για τις επενδύσεις 270 εκατ. ευρώ της ΔΕΔΑ για το δίκτυο φυσικού αερίου στην Ελλάδα καθώς και του ΔΕΣΦΑ ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2030.

Οι ΑΠΕ
Ο τρίτος τομέας κατά τον υπουργό ΠΕΝ είναι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ. Έως το 2030 ο κ. Χατζηδάκης είπε θα απαιτηθούν επενδύσεις 9 δισ. ευρώ για την επίτευξη του στόχου της συμμετοχής των ΑΠΕ στο 35% της τελικής κατανάλωσης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχουν 11.000 αιτήσεις έργων ΑΠΕ ισχύος 76 Γιγαβάτ, ικανές να καλύψουν τις ανάγκες της Ελλάδας και γειτονικών χωρών. Ανήγγειλε δε, έως το τέλος του χρόνου νομοσχέδια για την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση αδειών λειτουργίας ΑΠΕ, τα υβριδικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Ενεργειακή εξοικονόμηση
Ο τέταρτος τομέας κατά τον Κωστή Χατζηδάκη είναι η ενεργειακή εξοικονόμηση. Μίλησε για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ύψους 850 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει προδημοσίευση του προγράμματος. Ανήγγειλε επίσης πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης 600 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα.

Η απολιγνιτοποίηση
Τέλος ο κ. Χατζηδάκης μίλησε και για το master plan της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών. Έκανε γνωστό ότι έχουν υποβληθεί 80 επενδυτικά σχέδια ιδιωτών.

Τα 16 από αυτά είναι εμβληματικά και θα δημιουργήσουν 8.000 θέσεις εργασίας. Τα πιο ώριμα θα φέρουν κεφαλαιουχικές δαπάνες 3,7 δισ. ευρώ, ενώ σημείωσε ότι έχουν κατατεθεί 116 δημόσια επενδυτικά σχέδια ύψους 1,14 δισ. ευρώ

euro2day.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση