HomeHL-GreeceΚορωνοϊός: Κρίσιμη συνεδρίαση σήμερα στο Μαξίμου για τα επόμενα μέτρα

Κορωνοϊός: Κρίσιμη συνεδρίαση σήμερα στο Μαξίμου για τα επόμενα μέτρα

Στο τραπέζι του επανέρχονται πολλές προτάσεις, όχι όμως το γενικό lockdown

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε πορεία αναζήτησης του κατάλληλου βήματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του  Οκτώβρη βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου. Η σημερινή σύσκεψη αρμοδίων υπουργών και ειδικών επιστημόνων υπό το βλέμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρείται γι’ αυτό καθοριστικής σημασίας, καθώς δεν αποκλείεται να προστεθεί στην υφιστάμενη αλυσίδα ένα νέο πακέτο μέτρων.

Στο τραπέζι επανέρχονται πολλές προτάσεις, όχι όμως και το ενδεχόμενο δεύτερου γενικού lockdown. Τα εναλλακτικά σενάρια είναι αρκετά και αφορούν σε μεγάλο βαθμό στην θωράκιση του συστήματος υγείας με την δημιουργία νέων κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο στόχος είναι, μάλιστα, να εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός μέσα στην επόμενη εβδομάδα ακόμη πενήντα νέες κλίνες – κάτι που επιβεβαιώνει και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Η μάχη αποδεικνύεται, πάντως, εξαιρετικά δύσκολη στην Αττική, όπου η αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων έχει σημάνει συναγερμό. Η δέσμη μέτρων – ή όπως θέλει να επαναλαμβάνει κυβερνητικό στέλεχος το κατάλληλο βήμα εντός του κρίσιμου Οκτώβρη – σχετικά με την μάχη της Αττικής αλλά και άλλων περιοχών στην περιφέρεια θα ανακοινωθεί εκτός απροόπτου σήμερα το απόγευμα, μετά την σύσκεψη υπουργών και ειδικών.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που δεν αλλάζει στην «φιλοσοφία» είναι η επιμονή στο πλάνο τήρησης των υφιστάμενων μέτρων με την «διαρκή» ενημέρωση των πολιτών και δη των ευπαθών ομάδων. «Δεν είναι κατάλληλα στην παρούσα φάση τα άλματα αλλά τα καλά συντονισμένα βήματα», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος υπενθυμίζοντας καταρχάς την εξέλιξη της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη και υπογραμμίζοντας την ανάγκη να «διαγραφεί» από τα εναλλακτικά σενάρια του φθινοπώρου το έσχατο, δηλαδή ένα νέο lock down. «Μάσκες παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους»; Πρόκειται για ένα μέτρο που είναι πάντα στο τραπέζι, ειδικά για την Αττική που σημειώνει σταθεροποιημένο αλλά υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Στο «κόκκινο» βρίσκονται περιοχές της Ηπείρου και της Μακεδονίας, όπου έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται νέα δέσμη μέτρων.

Εάν και εφόσον ανακοινωθούν νέες «ασπίδες» προστασίας στην Αττική αυτές θα ισχύσουν πιθανότατα από την προσεχή Δευτέρα.

Οι κρίσιμες κινήσεις στη Σύνοδο Κορυφής

Η στάση της Τουρκίας εν όψει και της τακτικής Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προσεχή εβδομάδα εξακολουθεί εν τω μεταξύ να βρίσκεται στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων. Το Μέγαρο Μαξίμου δίνει βάρος στο «καρότο» και το «μαστίγιο» που προσφέρει η Ευρώπη στην Τουρκία και στην αντίδραση της γειτονικής χώρας.

Το «καρότο» είναι – σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου – όλη η θετική ατζέντα, που ευνοεί τη χρηματοδότηση της Τουρκίας και τη θετική αντιμετώπιση τόσο των θεμάτων, που έχουν να κάνουν καθαρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και με ευρύτερα θέματα, όπως είναι το μεταναστευτικό. «Μπορεί να επιλέξει αυτό τον δρόμο. Μπορεί να επιλέξει, όμως, και τον άλλο δρόμο, εκείνο των συνεχιζόμενων εντάσεων και προκλήσεων», υποστηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στην στάση της Τουρκίας όλο το τελευταίο διάστημα. Για την κυβέρνηση, η όλη συμπεριφορά της Τουρκίας θα κριθεί με βάση το χρονικό ορόσημο που έχει τεθεί και παραπέμπει στον Δεκέμβρη του τρέχοντος έτους. Τότε αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην συμπεριφορά που θα επιδείξει η Τουρκία στο μεσοδιάστημα.

Είναι γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε χθες αναλυτική συζήτηση με την Πρόεδρο της Κομισιόν στην οποία και έθεσε μέσω τηλεδιάσκεψης τα ζητήματα που σχετίζονται με την συμπεριφορά της Τουρκίας.  Βασικό θέμα ήταν αυτό των νέων προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας που αφορούν την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε  ότι η κίνηση αυτή της Τουρκίας έρχεται λίγες μέρες μετά τα σχετικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- μάλιστα ζήτησε να τεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας.

ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση