HomeHL1-WorldΕλληνοτουρκικά: Πιθανό τετ α τετ Δένδια-Τσαβούσογλου αύριο στην Μπρατισλάβα

Ελληνοτουρκικά: Πιθανό τετ α τετ Δένδια-Τσαβούσογλου αύριο στην Μπρατισλάβα

Το ραντεβού των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνάντηση στο περιθώριο του φόρουμ για την ασφάλεια «GlobSec2020», το οποίο διεξάγεται αύριο στην Μπρατισλάβα, είναι πιθανό να έχουν ο Νίκος Δένδιας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το ραντεβού των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν, με πηγές της Βασιλίσσης Σοφίας να αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχει κλείσει τίποτα. Η τελευταία εκ του σύνεγγυς συνάντηση των δύο ήταν στις 8 Νοεμβρίου 2019 στη Γενεύη, στο πλαίσιο του World Εconomic Forum.

Ο κ. Τσαβούσογλου είναι ομιλητής σε συζήτηση για τον ρόλο της Τουρκίας στην περιφερειακή και την παγκόσμια ασφάλεια, ενώ αμέσως μετά ο Νίκος Δένδιας μαζί με τους ομολόγους του της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Γαλλίας θα αναλύσουν τον ρόλο της ΕΕ στην εποχή μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Η εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι ότι σε περίπτωση που η συνάντηση πραγματοποιηθεί, θα πρόκειται για ένα σύντομο τετ α τετ μεταξύ των δύο ανδρών με αφορμή την κοινή τους παρουσία στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας.

Παρών στο Φόρουμ θα είναι και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος θα δει τον κ. Τσαβούσογλου. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και γερμανική πρωτοβουλία για να κλείσει έστω και την τελευταία στιγμή μία συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου, καθώς η Γερμανία συνεχίζει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης μεταξύ των δύο χωρών.

Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια συνάντηση θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η Τουρκία τις τελευταίες ημέρες έχει δυναμιτίσει το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Η προκλητική απόφαση Ερντογάν για επέκταση του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια -που προκάλεσε και την αυστηρή κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη- έχει οξύνει εκ νέου την κατάσταση και καταδικάστηκε από τον ΟΗΕ και την ΕΕ.

Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι δύο χώρες συντονίζουν τις ενέργειές τους για να αποκρούσουν την νέα παράνομη ενέργεια της Τουρκίας στην Κύπρο, κόντρα στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση, όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη, δεν θα «τσιμπήσει» στην προσπάθεια Ερντογάν να τορπιλίσει την έναρξη των διερευνητικών επαφών και να ρίξει την ευθύνη για την αποχώρηση από το τραπέζι του διαλόγου στην ελληνική πλευρά.

Υπό αυτό το πρίσμα, μια συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου αποκλείεται να μην περιέχει συζήτηση για την έναρξη των διερευνητικών επαφών. Η Ελλάδα έχει δηλώσει έτοιμη ανά πάσα στιγμή για την επανεκκίνηση των συζητήσεων και η μέχρι στιγμής κωλυσιεργία οφείλεται στην Άγκυρα. Ίσως ένα τετ α τετ των δύο υπουργών καταφέρει να «ξεκλειδώσει» την ημερομηνία έναρξης των συζητήσεων.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση